Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2012 » Листопад » 30 » Профспілкове життя: Плеум ЦК Профспілки працівників охорони здоров’я України – 29.11.2012 р.
20:42
Профспілкове життя: Плеум ЦК Профспілки працівників охорони здоров’я України – 29.11.2012 р.

НЕДОФІНАНСУВАННЯ – БИЧ  ГАЛУЗІ


29 листопада, у Будинку профспілок відбувся Пленум ЦК Профспілки працівників охорони здоров'я України,  на якому розглянуто актуальні питання забезпечення гідних умов праці та її оплати, додержання трудових прав та соціальний захист працівників галузі  в ході реформування системи охорони здоров'я в пілотних регіонах та Держсанепідслужби. В роботі Пленуму взяв участь та виступив Голова Федерації профспілок України  Юрій Кулик.


 

У доповіді голови ЦК Профспілки Вікторії Коваль, а також у виступах зазначалось, що реформування системи охорони здоров’я та ліквідація Державної санітарно-епідеміологічної служби України   в умовах недосконалої нормативно-правової бази за відсутності фінансових ресурсів негативно позначається на стані додержання трудових прав та соціального захисту працівників. За  результатами здійснюваного Профспілкою громадського контролю щодо дотриманням законодавства про працю, виявлено зростання порушень щодо оплати праці медиків, скасування  надбавок та доплат стимулюючого характеру (за суміщення, виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника, виконання особливо важливої роботи, інтенсивність, напруженість праці), часу відпочинку, гарантій і компенсацій. Існує загроза  щодо своєчасності виплати заробітної плати працівникам закладів охорони здоров’я  в листопаді-грудні ц.р. та виконання постанови КМУ від 11.05.2011 № 524 в частині виплати допомоги на оздоровлення в повному обсязі, оскільки незабезпеченість коштами місцевих бюджетів складає 1,3 млрд. грн.


Крім того, підкреслювали учасники засідання, заходи щодо створення Центрів первинної медико-санітарної допомоги та впровадження програм «місцевих стимулів»  в не пілотних регіонах  належного фінансового забезпечення та підтримки на державному рівні теж не мають. Питання оплати праці працівників закладів охорони здоров'я вагомі та пріоритетні для галузевої Профспілки.


Як наголошували учасники Пленуму, медичні працівники стоять на порозі нових випробувань, пов’язаних з  набранням чинності з 1 січня 2013 року Закону України «Про екстрену медичну допомогу», яким передбачається реформа служби швидкої допомоги на теренах всієї України, адже окремі керівники на місцях починають безпідставно попереджати всіх працівників про  звільнення, не зважаючи на те, що реорганізація служби не потребує припинення дії трудових договорів, а для впровадження Закону ще не прийняті відповідні  підзаконні акти.

 

Голова Федерації профспілок України Юрій Кулик у своєму виступі розповів про сьогоденний стан справ та багатогранну діяльність Федерації щодо соціально-економічного захисту людини праці, її вагомі кроки по розширенню та поглибленню соціального діалогу, підготовку до підписання Генеральної угоди на новий строк. «Захист людини праці – наш головний пріоритет», - підкреслив він.

 

Голова ФПУ високо оцінив активну діяльність Профспілки працівників охорони здоров'я України щодо посилення правового та соціально-економічного захисту спілчан в умовах реформування галузі та з метою забезпечення успішних перетворень і переходу охорони здоров'я на якісно новий рівень діяльності. «Одним з дуже серйозних питань сьогодні залишається питання оплати праці працівників галузей бюджетної сфери, зокрема закладів охорони здоров'я, - зазначив він. -  Так, для закриття фінансового року не вистачає коштів на заробітну плату працівникам  охорони здоров'я – 1,3 млрд. грн., освітянам - 2,5 млрд. грн. Не кращий стан справ і у інших галузях бюджетної сфери та державних установ».

 

Юрій Кулик заявив, що відкритим залишається також питання щодо розміру І тарифного розряду ЄТС на 2013 рік. Профспілки вимагають скорочення грошового розриву між І тарифним розрядом та розміром мінімальної заробітної плати. Гостро стоять питання недопущення погіршення умов оплати праці та соціальних гарантій бюджетникам в умовах впровадження в життя концепції реформування оплати праці у бюджетній сфері та змін порядку індексації грошових доходів населення. «Працівники бюджетної сфери – це люди залежні, але не безправні», - підкреслив профспілковий лідер.


Тому, сказав Юрій Кулик, прийнято рішення провести 10 грудня 2012 року спільне засідання Президій профспілок працівників бюджетної сфери - охорони здоров'я, освіти і науки, культури, соціальної сфери і державних установ. На засіданні пропонується розглянути основне питання - стан оплати праці працівників бюджетної сфери та обговорити спектр спільних проблем щодо фінансового забезпечення видатків на оплату праці в поточному році та фінансування на наступний рік.


Голова ФПУ також розповів про стан підготовки Генеральної угоди на новий строк. За його словами, текст документу між профспілками та роботодавцями фактично погоджено на 95-97%, але є спірні питання з урядовою стороною. «Було би не погано, щоб ми підписали Генеральну угоду теж 10 грудня – у День прав людини», - додав Юрій Кулик.


Учасники Пленуму ЦК Профспілки працівників охорони здоров’я України ухвалили постанову, у якій звернулись до Президента України, Верховної Ради і Кабінету Міністрів у зв’язку із ліквідацією закладів та установ Держсанепідсужби, початку масового вивільнення працівників з грудня поточного року та необхідності вжиття невідкладних заходів щодо збереження кадрового потенціалу служби та забезпечення санепідблагополуччя населення.

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ

 

Джерело - http://lviv.medprof.org.ua/lviv/novini/novini/?tx_ttnews%5Btt_news%5D=1957&cHash=1c1dc00fac

 

Переглядів: 1282 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 12:17
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024