Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2012 » Грудень » 3 » Офіційні вісті прес-служби Львівської ОО ТЧХ: З грудня – Міжнародний день інвалідів
12:24
Офіційні вісті прес-служби Львівської ОО ТЧХ: З грудня – Міжнародний день інвалідів

СОЛІДАРНІСТЬ




    У 1992 році, наприкінці «Десятиріччя інвалідів Організації Об'єднаних

    Націй» (1983-1992 роки) Генеральна Асамблея проголосила 3 грудня 

    Міжнародним днем  інвалідів.



Відзначення цієї дати спрямоване на посилення уваги до проблем інвалідів, захисту їх гідності, прав і благополуччя, посилення уваги суспільства до переваг які воно отримує від участі інвалідів в політичному, соціальному, економічному і культурному житті.

Мета, заради якої був проголошений цей день, - повне і рівне дотримання прав людини і участь інвалідів в житті суспільства. Ці цілі були зазначені у Всесвітній програмі дій відносно інвалідів, прийнятій Генеральною Асамблеєю в 1982 році.

Біля 15% населення світу мають різні форми інвалідності, інваліди становлять понад 10% загальної чисельності населення планети, з них 2-4% людей мають значні функціональні проблеми. Такі дані наведено у "Всесвітньому звіті з інвалідності 2011" ВООЗ.

В Україні за останні 10 років кількість осіб з обмеженими фізичними можливостями в загальній структурі населення України зросла до 6%, і нині в Україні зареєстровано 2,6 млн. осіб, що мають статус інваліда.

У Львівській області ряди інвалідів щорічно поповнюють біля 11 тис. осіб. Зокрема, у 2011 році первинно визнано інвалідами 10860 осіб, у працездатному віці – 8703 особи.

Нозологічна структура первинної інвалідності в Україні тривалий час залишається незмінною.

Перше місце посідають хвороби кровообігу – 24% серед дорослого і 20% серед працездатного населення. Друге місце – новоутворення (20%), третє – хвороби кістково-м’язової системи (11%), четверте – травми усіх локалізацій (10%).

Варто визнати, що за останні роки зроблено деякі кроки щодо розробки та реалізації соціальної політики по відношенню до найбільш незахищеної категорії громадян - інвалідів, та залишається не вирішеними багато серйозних проблем.

Основною метою державної соціальної політики щодо інвалідів в Україні має бути забезпечення рівних можливостей та реалізація конституційних прав цією категорією громадян, створення сприятливих правових, політичних, соціально-економічних, медичних, психологічних, організаційних умов і гарантій для забезпечення людського розвитку та інтеграції у суспільне життя

На Львівщині нараховується близько 171 тисячі людей з особливими потребами.

Про це 3 грудня повідомляє прес-служба Львівської ОДА.

У серпні цього року затверджено постанову Кабінету Міністрів України «Про затвердження Державної цільової програми «Національний план дій з реалізації Конвенції про права інвалідів» на період до 2020 року».

Затверджено розпорядження голови ОДА з відповідними заходами на обласному рівні.

Упродовж 2011-2012 років в області забезпечується виконання заходів Обласної комплексної програми соціальної підтримки та реабілітації інвалідів на 2011-2014 роки, спрямованих на задоволення потреб осіб з обмеженими фізичними можливостями, їх повноцінної інтеграції в суспільне життя. Це надання пільг найбільш незахищеним категоріям громадян, впровадження моделі інклюзивного навчання з метою подальшої інтеграції дітей з особливими освітніми потребами в суспільство, розширення мережі центрів соціальної реабілітації для дітей-інвалідів, фінансування діяльності обласного центру з фізичної культури та спорту інвалідів «Інваспорт», проведення обласної багатоступеневої Спартакіади дітей-інвалідів «Повір у себе» та Спартакіади для інвалідів, створення умов для забезпечення безперешкодного доступу для повноцінної інтеграції у суспільство осіб з обмеженими можливостями.

На Львівщині нараховується близько 171 тисячі людей з особливими потребами. Багато з них беруть активну участь у формуванні та реалізації політики в сфері соціального захисту та реабілітації, активно залучаються до підготовки різноманітних програм та заходів, спрямованих на покращення умов життєдіяльності.

З ініціативи Львівської обласної асоціації інвалідів у жовтні цього року проведено Всеукраїнську конференцію на тему: «Шляхи попередження інвалідності в Україні та підвищення ефективності медичного забезпечення інвалідів відповідно до вимог Конвенції ООН про правам інвалідів».

У березні 2012 року при Національному університеті «Львівська політехніка» відкрито Ресурсний центр інформаційних технологій для осіб з особливими потребами. Ініціаторами відкриття Ресурсного центру виступили Львівський обласний осередок Всеукраїнської громадської організації «Українська спілка інвалідів – УСІ» та керівництво «Львівської політехніки».

У Львівській області цьогоріч відзначатимуть День інвалідів 6 грудня в приміщенні Національного академічного українського драматичного театру ім. Марії Заньковецької. В заході візьмуть участь представники громадських організацій інвалідів, керівництво ОДА, обласної ради, представники райдержадміністрацій та виконкомів міст обласного значення, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації.

У приміщенні театру буде розгорнуто виставку технічних засобів реабілітації виробництва Львівського казенного експериментального підприємства засобів пересування і протезування та творчих робіт, виготовлених особами з обмеженими

можливостями.

У цих заходах бере участь і Львівська ОО  ТЧХ України. Це цілком зрозуміло. Адже

загалом, упродовж 2012 року Львівським обласним Товариством Червоного Хреста особам, що потребують,  а це переважно  інваліди,  надана натуральна допомога на суму 827,18 тис. грн, матеріальна допомога на суму 26,7 тис. грн. 

Виступ начальника Львівського обласного центру інвалідного спорту "Інваспорт”    Вадима Магрілова на правлінні  Президії ЛОО ТЧХУ 28 листопада п.р.  підтвердив  позитивні результати співпраці з Червоним Хрестом, особливо у царині реабілітації людей з обмеженими можливостями.

«Відчувалася співпраця і в  підготовці  параолімпійської команди,- наголосив В.Магрілов, - яка взяла участь у виступах в Лондоні на олімпійському стадіоні,  а також у проведенні  обласної  25-ої спартакіади між інвалідами, в якій взало участь 330 осіб.  Спільно з червонохрестівцями в усіх  містах  і райцентрах Львівщини проволилися різні спортивні свята».

І цій співпраці – тільки  кріпнути і міцніти у майбутньому. У прес-релізі ТЧХ України,  випущеному до цієї дати, з цього приводу зазначається: 

"На обліку розгалуженої по всій Україні патронажної служби милосердя Товариства, а це 3200 медичних сестер,  перебуває більше 400 тисяч одиноких громадян похилого віку та інвалідів,  з  яких близько 50 тисяч прикуті до ліжка або обмежені в пересуванні. Товариство налічує 102 медико-соціальні центри Червоного Хреста, 361 медико-соціальна кімната. Працюють також створені спільно з органами охорони здоров’я 4 лікарні (105 ліжок) Червоного Хреста в Закарпатській,  Хмельницькій, Чернівецькій та Чернігівській областях. Діють три стаціонарні відділення Червоного Хреста в Івано-Франківській та два у Чернівецькій областях. Функціонують хоспіси в Житомирській (2) та Запорізькій (1) областях. В минулому році в Сумській області відкрито 2 хоспісні палати Червоного Хреста на 5 ліжок. Допомагають червонохресним організаціям виконувати благородну милосердну місію люди з добрими та чуйними серцями як трудові колективи, так і співвітчизники особисто. Надають допомогу й наші партнери  - національні Товариства інших країн". (Докладніше див. - http://www.redcross.org.ua/index.php?pageid=63)

Основною метою державної соціальної політики щодо інвалідів в Україні є прагнення до забезпечення рівних можливостей та реалізація конституційних прав цією категорією громадян, створення сприятливих правових, політичних, соціально-економічних, медичних, психологічних, організаційних умов і гарантій для забезпечення людського розвитку та інтеграції у суспільне життя.

    Будьмо опорою у житті людям з обмеженими можливостями!

    Їх біль -  наш біль!

    Творімо добро разом! 

 

  Фото – http://guoz.lviv.ua/ukr/news/

  Прес – служба Львівської ОО ТЧХ України

 

 

Переглядів: 897 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 12:04
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
«  Грудень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024