Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2012 » Грудень » 5 » 5 грудня - Міжнародний День волонтера
09:59
5 грудня - Міжнародний День волонтера

ЗІ СВЯТОМ ВАС, ДОБРОТВОРЦІ !


  5 грудня – Міжнародний день волонтера. Це свято відзначається

 щорічно з 1985 року, коли Генеральна Асамблея ООН запропонувала

  урядам відзначати саме цей день, як день добровольця. Згідно 

 статистичних даних, оприлюднених Організацією Об’єднаних Націй, 

 по всьому світові нараховується близько 140 мільйонів волонтерів, що 

 допомагають на безоплатній основі всім людям, котрі цього

 потребують.



«Немає більшої сили, ніж стійкість духу добровольця» — Перл Харбор.

Волонтерство засновується на добровільності, співчутті, солідарності з потребами та ідеями інших, а також глибокій повазі до всіх людей. Норми праці волонтерів прописані в Міжнародний день добровольців у  пунктах Всесвітньої декларації добровольців. В Україні  нещодавно прийнятий закон «Про волонтерство»,  який регламентує діяльність добровольців  і узаконює їх з іншими нормами і актами, які діють у законодавчому полі держави. 

В Україні сьогодні нараховується близько 25490 громадських фондів, 8000 ініціативних груп, основне завдання яких – допомога знедоленим: літнім людям, людям з обмеженими можливостями, дітям-сиротам. Близько 300 українців на рік їздять по світу волонтерами. Роком виникнення волонтерського руху вважається 1859-й. Саме тоді французький письменник-журналіст Анрі Дюнан, приголомшений кривавими картинами битви при Сольферіно, запропонував ідею створення Червоного Хреста – організації, яка б працювала на волонтерських засадах і надавала першу медичну допомогу пораненим бійцям. Принципами, сформульованими Дюнаном, керуються сьогодні волонтерські організації у всьому світі.

Міжнародний день добровольців, зазвичай, називають Днем  волонтера. Весь вільний час вони присвячують суспільним справам, беручи участь у різних акціях, програмах соціальної взаємодопомоги, культурного просвітництва тощо. Досить часто волонтери ризикують своїм життям, беручи участь у ліквідації наслідків глобальних катастроф та природних катаклізмів, чи інших надзвичайних ситуацій. Також Міжнародний день добровольців можна вважати святом людей, які допомагають персоналу дитячих будинків, геріатричних інтернатів, лікарень швидкої допомоги і т.д.

Одним із заходів, організованих торік в Києві під час Міжнародного дня волонтера, стала конференція ООН з нагоди оприлюднення в Україні Звіту про волонтерство. Вона пройшла в одній з аудиторій центрального корпусу Київського національного університету імені Тараса Шевченка, де були присутні представники громадських волонтерських організацій, Державної служби молоді та спорту України і, звісно, координатор системи ООН в Україні, так само як і координатор Програми «Волонтери ООН в Україні».

Оскільки Міжнародний день волонтера – свято, що безпосередньо стосується одного з основних напрямків діяльності Товариства Червоного Хреста України, молодіжного волонтерства, тому на конференцію також були запрошені представники НК ТЧХУ і волонтери Київської міської організації Товариства.

«Легше знаходяться такі люди, котрі добровільно йдуть на смерть, ніж такі, котрі терпляче переносять біль» — Гай Юлій Цезар.  А тих,  що співпереживають  і допомагають хворим,  пораненим, нужденним – ще менше.

Тож зі святом вас,  шановні добротворці!

Ірина Апостолюк, голова Личаківської РО ТЧХ м. Львова

Переглядів: 1693 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 19:33
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
«  Грудень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024