Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2012 » Грудень » 21 » Червоний Хрест Німеччини - учасник ювілейних заходів з нагоди відзначення 200 –річчя казок братів Ґрімм
13:39
Червоний Хрест Німеччини - учасник ювілейних заходів з нагоди відзначення 200 –річчя казок братів Ґрімм

СЛАВНИЙ  ЮВІЛЕЙ

 

Вчора, 20 грудня, у Німеччині  розпочалися урочисті заходи з  відзначення 200  - ліття 

свого   головного   бестселера  -  збірки казок братів  Ґрімм,  які вийшли у світ  накладом у 

понад мільярд примірниках  на 160 мовах  світу. Саме у цей день,  20 грудня  1812 р., 

вийшов  у  світ  перший том знаменитих  казок. Червонохрестівці    м. Бремена,  

 уславленого  казкою «Бременські музиканти»,  з  нагоди славного  ювілею  стали  

ініціаторами  проведення  конкупсу для журналістів,  про умови якого  ми  повідомляли 

на  стор. - http://lviv-redcross.at.ua/blog/2012-12-08-1004

 



Два століття казок братів Ґрімм відзначає у ці дні вся Німеччина. У 1812 році,  саме 20 грудня, вийшов друком  перший  том найпопулярнішої книги усіх часів у Німеччині - "Казки братів Ґрімм". Відтоді творчість письменників полонила серця мільйонів людей, а наклад збірки перевищив 1 мільярд.

Шлях до казкарства брати Ґрімм відшукали через любов до міфів і легенд, розповідає Мирослава Пеца, 5 канал.

На початку ХІХ століття студенти німецької літератури Марбурзького університету - Якоб та Вільгельм - вирішили скласти збірку казок. Це, на їхню думку, мало врятувати казки від зникнення, адже раніше їх переказували з вуст у вуста. Рівно 200 років тому світ побачила збірка "Дитячі та сімейні казки", яка тепер відома під назвою "Казки братів Ґрімм".

Книжка стала найпопулярнішою та найілюстрованішою в історії Німеччини. Її переклали на 160 мов. За 2 століття читачі придбали понад мільярд її примірників.

Шанують творчість і на малій батьківщині казкарів - у містечку Ганау поблизу Франкфурта-на-Майні. 

 

Анна-Марі Райхель, мешканка Ганау: "Я знаю багато казок братів Ґрімм з дитинства, я читала їх своїй доньці, а незабаром - переказуватиму й онукам".

 

Ернгардт Шофер, мешканець Ганау: "Ганау подарував світу двох чарівних принців. Їхня плідна творчість сформувала світ казок у Німеччині".

 

Будинок родини Ґрімм у Ганау не зберігся. Його зруйнували під час бомбардування у Другій світовій війні. На місце розташування будинку вказує лише табличка. Утім, міста Штайнау, де зростали брати Якоб та Вільгельм, а також Кассель, де минула більша частина життя письменників, мають музеї. Окрім рукописів, там можна побачити й сотні перекладів збірки усіма можливими мовами світу, таким чином демонструючи внесок братів Ґрімм у світову літературну скарбницю.

 

Бернгард Клінґ, директор будинку братів Ґрімм у Штайнау: "До нас приїжджають багато людей з усього світу, і ми сподіваємося, що ця річниця приверне іще більше уваги до творчості братів Ґрімм та до Штайнау".

 

Бернгард Лауер, директор музею братів Ґрімм у Касселі: "Якоб і Вільгельм Ґрімми демонструють позитивну сторінку німецької історії і їх можна назвати послами німецької культури у світі".

 

Поруч із Карлом Лахманном та Георгом Бенеке братів Ґрімм вважають ще й засновниками німецької філології. У похилому віці казкарі взялися до створення першого словника німецької мови. Щоправда, Вільгельм помер у 1859 році, коли завершив роботу над літерою "Д". А Якоб встиг опрацювати літери "А", "В", "С" та "Е". Він помер на 4 роки пізніше за брата - за робочим столом, коли працював над словом "фрукт". Поховані казкарі поруч - на цвинтарі у Берліні.

 

Джерело -  http://www.expres.ua/digest/2012/12/21/79129

 

Переглядів: 828 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 11:31
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
«  Грудень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024