Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2012 » Грудень » 24 » Офіційні вісті: до 20-річчя заснування Служби розшуку Товариства Червоного Хреста України.
15:05
Офіційні вісті: до 20-річчя заснування Служби розшуку Товариства Червоного Хреста України.

ВАЖЛИВА ГРАНЬ


Реальною ознакою запровадження в Україні міжнародного гуманітарного права стало створення у червні 1992 року єдиної в країні червонохресної Служби розшуку.





У співпраці з Міжнароднним Комітетом  Червоного Хреста, Міжнародною службою розшуку і Товариствами Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, вона  у більше, ніж 50 країн світу, безкоштовно здійснює практичні заходи щодо розшуку та з’ясування:

- долі членів роз’єднаних родин, коли зв’язок втрачено внаслідок збройних кофліктів, стихійного лиха, сучасних міграційних процесів чи інших надзвичайних ситуацій в світі;

- документів часів Другої світової війни;

- стану військових поховань;

Ця служба забезпечує сімейне листування шляхом обміну Посланнями Червоного Хреста, коли звичайні канали зв’язку відсутні внаслідок збройних конфліктів або надзвичайних ситуацій. Вона сприяє також відновленню родинних та консульських зв»язків для мігрантів, біженців та шукачів притулку в Україні.

За 20років роботи Служби розшуку, завдяки плідній співпраці з державними архівами, міністерствами та іншими урядовими та недержавними організаціями має накопичений цінний досвід розшукової роботи в Україні.

Оскільки більшість архівних матеріалів на громадян України, які постраждали внаслідок тоталітарного режиму і нацизму, не збереглися, або залишились за межами країни, пріоритетним завданням для Служби розшуку Товариства стало створення власного архіву. У повсякденній роботі використовуються сучасні технології розшуку, програмне забезпечення та кращий міжнародний досвід. Нині поіменна картотека нараховує більше ніж 281 тисячу інформаційних карток.

   З часу створення Служби розшуку Товариства Червоного Хреста України отримано майже 709 тисяч звернень. В архіві Служби зберігаються більше ніж 182 тисячі завершених справ, а 84 тисячі громадян отримали від Товариства Червоного Хреста України позитивний результат розшуку.

Понад 70% звернень пов’язані з наслідками Другої світової війни. Адже і нині в багатьох родинах ще жевріє надія відшукати батька чи сина, матір чи сестру, загублених у вирі війни. За двадцять років існування Служби встановлено долі майже 8,3 тисяч осіб, більшість із яких з часу Другої світової війни не мало зв’язку зі своїми рідними. Знайдено більше 8,5 тисяч поховань часів Другої світової війни.

Конфлікти в різних регіонах світу нині продовжують розлучати родини, несуть страждання, які намагається полегшити Служба розшуку Товариства. У такий спосіб понад 12 тисяч громадян як в Україні, так і за її межами отримали звістку від своїх рідних - Послання Червоного Хреста.

В останні роки перед національними товариствами у всьому світі, і особливо в Європі , постала проблема надання допомоги у розшуку і відновленні родинних зв’язків  новим вразливим категоріям громадян, таким як мігранти, біженці, шукачі притулку та постраждалі від торгівлі людьми.

У 2007 році Міжнародним Рухом Червоного Хреста та Червоного Півмісяця було прийнято та затверджено представниками держав-учасниць Женевських конвенцій «Стратегію з відновлення родинних зв’язків 2008-2018»

У співробітництві з Державною прикордонною службою і Державною міграційною службою, обласними міграційними службами, НДО партнерами за фінансової підтримки МКЧХ і Данської Ради з питань біженців у 6 областях України здійснюються окремі Програми допомоги затриманим нерегулярним мігрантам та біженцям і шукачам притулку в Україні у відновленні родинних зв’язків. Мета програм- поліпшення психологічного стану шляхом забезпечення регулярного телефонного спілкування з родиною та підтримки родинного листування за допомогою Послань Червоного Хреста. Мігрантам, які перебувають у затриманні , також пропонується допомога у встановленні зв’язку з посольствами країн походження, що сприяє прискоренню ідентифікації особистості, скороченню термінів перебування у затриманні та поверненню на батьківщину.

За час виконання Програм близько 18 тисяч мігрантів скористалися сплаченими Червоним Хрестом телефонними карточками для зв’язку з рідними в різних країнах світу. Можливість підтримувати зв’язок з членами своєї родини  позитивно впливає на психологічний стан людини, та її спроможність протистояти ситуації, в якій вона опинилася. У відповідності до основоположних принципів Червонохресного руху найбільш незахищеним мігрантам (жінки, діти, хворі) пропонуються доступні та ефективні послуги, в дусі поваги до їхньої гідності. Потреби цієї категорії громадян забезпечуються засобами особистої гігієни, одягом, взуттям та медикаментами.

Важливою віхою в міжнародній діяльності Товариства і визнанням його досвіду в імплементації міжнародного гуманітарного права, проведенні розшуку та організації воз’єднання родин стало проведення Європейської міжнародної конференції з відновлення родинних зв’язків у Києві.

З повідомлення Служби розшуку Українського Червоного Хреста:

«Цей розшук тривав довгих 10 років… Заява надійшла від Тамари Г., яка просила встановити долю своїх синів Олега й Ігоря, які під час війни разом з батьком опинилися в Німеччині, в місті Ліцманштадт. На той час їм було 9 і 5 років. Раніше мати не могла звертатись із заявою про розшук у зв’язку з політичною ситуацією в країні.

Було зроблено запит до Міжнародної Служби розшуку. Через 7 років надійшла відповідь про те, що невдовзі після війни розшукувані дійсно були зареєстровані в Німеччині. Ще через 2 роки було встановлено, що в 1949 році вони емігрували з італійського Неаполя в Австралію. Тоді згідно з встановленими правилами роботи, Міжнародна Служба Розшуку  передала цю справу в руки Товариства Червоного Хреста Австралії. З’ясувати наведені вище деталі було нелегко, бо окрім всього іншого, особові дані, зазначених в різних документах, відрізнялись. Так змінювалось прізвище, імена Ігор - Егон, Олег – Алекс. Виникало багато сумнівів, чи стосуються ці відомості саме тих людей, яких розшукують.

Тим часом мати розшукуваних, якій сьогодні  могло би виповнитися 100 років, померла, так і не отримавши звістки про своїх дітей. ЇЇ дочка Алла, яка народилася уже після війни, попросила продовжити пошук. І от майже через 10 років, нарешті прийшла довгоочікувана звістка з Австралії з повідомленням про те, що Алекс (Олег) передав свою адресу рідним в Україні. З того часу зв’язок між рідними підтримується».

До  Львівської обласної організації ТЧХ в 2012 році звернулось близько 200 громадян області з проханням допомоги з розшуку. На всі запитання громадян надана конкретна відповідь-консультація, допомога в оформленні та скеруванні заяв до Служби розшуку Червоного Хреста України надана більше ніж для 50 осіб.,більше 20 осіб одержали довідки про підтвердження стану військових захоронень за кордоном за якими родина може відвідати могили близьких.

   Шановні краяни !

  Докладнішу інформацію та роз»яснення щодо процедури розшуку можна отримати в Львівській обласній організації Товариства Червоного Хреста за телефоном 272-77-14, або прийти на вул. Б.Лепкого,5/2 у  Медико-соціальний центр Червоного Хреста, де Вам нададуть консультацію та допомогу в оформленні запиту з розшуку.

Детальнішу інформацію та роз'яснення  щодо процедури розшуку можна отримати за тел./факс: (044) 234-43-85;  Е-mаі1:  crossred@rambler.ru

 Фото - http://crossred.at.ua/news/do_20_richchja_zasnuvannja_sluzhbi_rozshuku_tovaristva_chervonogo_khresta_ukrajini/2012-12-19-40

 Інформцентр ЛОО ТЧХУ

 

Переглядів: 1048 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 16:46
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
«  Грудень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024