Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2013 » Січень » 4 » Віфлеємське Світло Миру - у Львівській обласній клінічній лікарні
21:50
Віфлеємське Світло Миру - у Львівській обласній клінічній лікарні

СВІТЛО   З   ВІФЛЕЄМУ


Щоб у Віфлеємі зійшло з небес світло і запалало само по собі у лампаді Патріарха, треба… чуда.  І воно щороку дарується нам Богом. Таким же чудом є те, що  звідти воно,  множачись на тисячі  і мільйони окремих вогників, розходиться усім християнським світом. До Львова світло доставили скаути. Сьогодні, 4 січня, благодатний вогонь  з Віфлеєму прибув у Личаківську РО ТЧХ м. Львова, а потім  помандрував у найбільшу її первинну організацію - Львівську обласну клінічну лікарню.





Діти  з Організації Українських Скаутів Округи Львів уже  провели ряд заходів в рамках акції ОУС "Віфлеємське Світло Миру ” 2012-2013. На сьогодні його  мандрівка Львовом охопила три райони міста. Нинішня – освоєння четвертого.

Скаути з 1-ої  Дружини Львівської ім. Короля Данила (ОУС) та 2-ої  Дружини Львівської  ім.  Княгині Ольги (ОУС), під проводом свого керівника Олександра Мацієвського,  запалили  похідні лампадки у храмі св. Антонія.

У церемонії взяли участь голова Личаківської РО ТЧХ м. Львова  Ірина Апостолюк, медична сестра цієї організації Галина Піскоровська та молодша сестра Червоного Хреста Леся Симівська.


На подвірї Львівської  обласної клінічної лікарні делегації  скаутів і червонохрестівців сфотографувалися на пам’ять біля погруддя засновникові цього лікувального закладу, народному лікареві М. Панчишину. Автором монументу,  до речі, є  скульптор, професор Львівської національної академії мистецтв, член Президії Личаківської РО ТЧХ Василь Гурмак.


На делегацію Благодатного вогню уже чекала голова первинного осередку Червоного Хреста, заступник головного лікаря з медсестринства ЛОКЛ Леся Зробок разом зі своїм активом – старшою операційною медичною сестрою лікарні Марією Стахів, медичним статистом анастезіолого-реанімаційного відділення Галиною Бакович, старшою  медичною сестрою  дитячого кардіохірургічного відділення Наталією Павлюк,  медичною  палатною сестрою Ольгою Нанівською та ін.


Благодатний вогонь з Віфлеєму, після короткої наради, за пропозицією Роксоляни Садової (на знімку – крайня зліва),  - зв’язкової 8-ї Скаутської Дружини Львівської ім. Насті Лісовської (ОУС), було вирішено першим запалити у капличці дитячого  кардіохірургічного відділення, яким керує  відомий в Україні хірург Микола Коник. (Про  його талант  від Бога див. на стор. - http://lviv-redcross.at.ua/news/2011-09-08-9).

Вогонь з Віфлеєму прийняв від Марії Гільжинської (на знімку – крайня справа), - Дружинової 2-ї Скаутської Дружини Львівської ім. Княгині Ольги (ОУС), учень  Миколи Коника, лікар-кардіохірург Віталій Петров (на знімку  - крайній зліва). Як старшому на зміні,  Ірина Апостолюк вручила йому  новорічну ялиночку від  імені Червоного  Хреста  для каплички відділення та  книжечки для маленьких пацієнтів, котрі на Різдво залишаються у стінах  лікарні, а також  для тих, хто одужуватиме і захоче  повернутись  у світ дитячих мрій.

Для медперсоналу, що  чергуватиме  біля хворих, вона подарувала книгу  Володимира Трембіцького «Ще не вмерла Україна». Цю справжню  монографію надруковано за ухвалою Видавничої  ради НТШ ім. Т.Шевченка до  140-річчя написання  українського національного гімну та 130-х роковин заснування Наукового товариства ім. Т. Шевченка  у Львові.


Олександр Мацієвський, - президент Організації Українських Скаутів, котрий понад десятиріччя займається непростою справою  виховного  процесу  у скаутингу, розповів про історію  благодатного вогню. Міжнародна скаутська акція «Віфлеємське Світло Миру»  стартувала 15 грудня у Відні. Її суть полягає в тому, що скаути з різних країн світу щороку, напередодні Різдва, розповсюджують Вогонь з Віфлеєму як символ миру, добра та Різдвяного настрою. А 16 грудня у Кракові (Польща) відбулися урочистості, під час яких українські скаути з Організації Українських Скаутів (ОУС) отримали Віфлеємське Світло Миру і повезли в Україну.


Цього року Віфлеємський вогонь миру був запалений, незважаючи на складну ситуацію на Близькому Сході, та доставлений до Австрії у спеціальному контейнері. А вже 15 грудня, на урочистій Месі в одному з Віденських соборів, відбулася офіційна передача Віфлеємського Світла делегаціям скаутів з різних країн. З Відня Віфлеємське Світло Миру помандрувало Європою. Від  скаутів  Австрії його отримали словацькі діти, які передали священний вогонь польським харцерам. А 16 грудня у Кракові його отримали українські скаути. 

Делегація Організації Українських Скаутів, зі Львова, Черкас та різних міст України, вирушила до Кракова, щоб взяти участь в урочистостях з нагоди початку акції «Віфлеємське Світло Миру». В  делегацію входило 50 осіб. Повернувшись додому, делегати Організації Українських Скаутів ОУС передали Віфлеємське Світло Миру до церков усіх конфесій. Скаути з 1-ої  Дружини Львівської ім. Короля Данила (ОУС) та 2-ої  Дружини Львівської  ім.  Княгині Ольги (ОУС), під проводом свого керівника Олександра Мацієвського,  передали його настоятелеві храму св. Антонія у Львові.


Акція, яка цього року відбувається під гаслом «Не бійся бути добрим», отримала благословення Львівського римо-католицького митрополита архієпископа Мечислава Мокшицького. Про це пише Католицький часопис Credo. Слід зазначити, що Віфлеємський вогонь в Україну привозять також пластуни. Цьогоріч майже 30 пластунів з різних міст України прибули 15 грудня до Відня за Віфлеємським вогнем уже в п’ятнадцяте.


Традиційно цю справу благословили та підтримали чотири українські Церкви – УПЦ КП, УАПЦ, УГКЦ та РКЦ  в Україні. То ж всі бажаючі можуть запалити власну свічечку у цих церквах.


З кардіохірургічного відділення Віфлеємське Світло Миру скаути,  червонохрестівці, медпрацівники передали у каплички сусідніх дільниць. Їх тут кілька десятків. Первинний осередок Червоного Хреста у обласній  клінічній лікарні налічує понад 1000  членів.


Це лікарі, середній і молодший медичний персонал. І вони, як поборники клятви Гіппократа, знають:  допомагають одужати не тільки ліки, успішні операції, але  і сила духу хворого, його віра у повне зцілення.


Віфлеємське Світло Миру -  це обіцянка, зіслана Богом з небес, про спасіння і життя вічне, якщо  не йти дорогою гріха, замикатися лише у матеріальному світі,  а й дбати  про духовне добро, як своє власне, так і всього суспільства.

Фото – Ірини Дзіклевич

Прес  - служба Личаківської  РО ТЧХ м. Львова

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

Переглядів: 1172 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вівторок, 19.03.2024, 13:18
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024