Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2013 » Січень » 11 » Віртуальний філателістичний клуб «Милосердя», випуск – 3 (42): Бранденбургські ворота у філателії та нумізматиці
11:50
Віртуальний філателістичний клуб «Милосердя», випуск – 3 (42): Бранденбургські ворота у філателії та нумізматиці

БРАНДЕНБУРГСЬКІ  ВОРОТА – СИМВОЛ  ОБ’ЄДНАННЯ  НІМЕЧЧИНИ

 Будучи депутатом Бунденстагу, Рудольф Сайтерс, нинішній президент Червоного Хреста  Німеччини, багато доклав зусиль, щоб  у 1989 р.  впала Берлінська стіна,  а його країна стала  єдиною  об’єднаною державою.  Бранденбургські   ж ворота стали символом цього єднання. 

 

У філателії  і  нумізматиці Бранденбургські ворота  займали і займають поважне місце. Подаємо коротку історію спорудження та існування цієї важливої національної архітектурної пам’ятки Німеччини. 

 

 

Бранденбургські ворота (нім. Brandenburger Tor) - архітектурний пам'ятник в Берліні (Німеччина). Вони відзначили своє двохсотріччя і є найзнаменитішим символом Берліна і Німеччини. Довгі роки вони служили символом розділеної Німеччини і Берліна, а після 1989 р. стали втіленням возз'єднання країни.

Бранденбургські ворота - це єдині міські ворота Берліна, що збереглися  з сивої давнини.  Їх первинна назва - Ворота миру. Вони були побудовані Карлом Готтгардом Ланггансом в 1789  -1791 рр., і є першою значущою роботою, виконаною в стилі берлінського класицизму. Зразком для Бранденбургських воріт  послужили Пропілєї Акрополя в Афінах.

Фасад воріт спочатку фарбували в білий колір. Розробка прикрас фасаду належить руці Іоганна Готфріда Шадова; він також спроектував і шестиметрову квадригу, якою управляє богиня Перемоги Вікторія. Завоювавши Берлін, Наполеон наказав демонтувати колісницю, і перевезти її до Парижа. Після перемоги над Наполеоном богиня Вікторія повернулася до Берліна і отримала Залізний Хрест, створений Фрідріхом Шинкелем.

 У 1871 р. через ворота марширували німецькі  солдати-переможці, в 1918 і 1920 рр. - контрреволюційно настроєні солдати, а в 1933 р. ворота стали кулісами націонал-соціалістичного свята. Під час Другої світової війни  Бранденбургські ворота отримали серйозні пошкодження, квадрига була повністю зруйнована. 

У 1945 р. на квадризі розвівався червоний прапор радянських військ, а під ним - величезний портрет Сталіна. У травні 1945 р. всі газети світу облетіло фото радянського танка Т-34 на тлі Бранденбургських воріт. У 1956 р. ворота були відреставровані, квадригу відновили лише до 1958 р.

13 серпня 1961 р. прохід через ворота перегородила Берлінська стіна.  Так тривало 28 років.  У новорічну ніч 1989 р. квадрига постраждала від непомірних проявів радості з приводу об'єднання країни. У серпні 1991 р. скульптурна група, що була ретельно відреставрована, знову зайняла своє законне місце. 

Коли Східний і Західний Берлін були розділені Берлінською стіною, Бранденбургські ворота знаходилися в ізоляції від інших будов, сьогодні ж вони чудово вписуються в архітектуру відновлених будівель Паризької площі.

 На північній стороні площі розташовано Дрезднер банк і французьке посольство, на південній стороні — «DG-банк», Академія мистецтв і готель класу «люкс» Адлон.

 

Петро Гарматій,

Заслужений зв’язківець України, голова віртуального філателістичного клубу «Милосердя»

 

 

Переглядів: 40837 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
П`ятниця, 29.03.2024, 01:02
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024