Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2013 » Січень » 12 » Розповідь медичної сестри Червоного Хреста Юлії Поліщук про свою поїздку у Болгарію - продовження
19:15
Розповідь медичної сестри Червоного Хреста Юлії Поліщук про свою поїздку у Болгарію - продовження

БОЛГАРІЯ – ЛЮБОВ МОЯ


Частина ІІ. Гірськолижний курорт Банско – перлина Балкан


Головною метою поїздки  Юлії  Поліщук у Болгарію був відпочинок

на гірськолижному курорті Банско, що знаходиться у 160 км від 

Софії, і в 110 км. від Пловдіва, на висоті 936 метрів над рівнем моря

біля підніжжя Пірінських гір, на території Національного парку 

«Пірін», внесеного до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.








І яке враження, Юліє,  справив на Вас  гірськолижний курорт  Банско? Чи варто було так далеко їхати?

Варто. Краєвиди там чудові, бо довкруги – гори, сніг – неймовірно чистий, ковзкий, так і вабить промчати на лижах з вітерцем.



Кілька слів про це місто?

Банско -  місто на південному заході Болгарії у Благоєвградській області, адміністративний центр однойменної громади. Населення - 8511 осіб. У місті розташована залізнична станція, багато готелів, магазинів, розважальних закладів для туристів, є історичні пам’ятки. Про нього можна сказати, що це – музей під відкритим небом. Добре збереглася забудова середньовіччя з елементами національної архітектури. У місті та поруч - численні мінеральні джерела. Працює дім-музей поета Ніколи Ванцарова. У літку тут проводиться джазовий фестиваль. Все це – у святковому новорічному оздобленні, сервіс – на європейському рівні. Трохи заважала хурделиця і морози, але червонохрестівські патрулі скрашували на дорогах незгоди водііїв і пасажирів, працювали пункти обігріву, у термосах передаваги гарячий чай тощо.



Це нове місто, чи належить до тих, що кували Болгарську державність?

Точна дата заснування міста поки що невідома. Археологічні розкопки свідчать про те, що поселення існували тут ще за часів пізньої Римської імперії. У 1868 році у Банско була створена перша протестантська громада. До 1912 р. Банско входило до Оттоманської імперії з певною часткою автономії. Місто керувалося Радою старійшин. Судова влада належала турецькому судді з міста Разлог. З 1912 року у результаті визвольної війни з Туреччиною місто входить до складу незалежної Болгарії.



Кажуть, що Банско - центр зимового спорту у Болгарії?

Саме так. Банско швидко розвивається. У місті знаходяться численні готелі, лижні та гірськолижні траси. У 2003 році збудовано сучасний підйомник, що доставляє лижників до місця спусків.



А якщо конкретніше?

Ви знайдете тут лижні траси на будь-який смак, як для початківців, так і для досвідчених гірськолижників, а також сноубордистів. У Банско можна випробувати унікальну лижну трасу. Вона йде в ліс на 16 кілометрів і дозволяє кататися по цілині. Сезон Зима 2012/2013 рр. у Банско офіційно стартувало 15 грудня 2012 р. На церемонії з нагоди урочистого відкриття були присутні легенди  лижного спорту – гірськолижники Марк Жірарделлі, Херманн Майер, Петро Попангелов. В програму були включені різні спортивні демонстрації, розваги, сюрпризи, атракціони. На жаль, у цьому зимовому сезоні у Банско не проводитимуться гонки лижного Кубка світу, але курортне село дуже добре підготувалося до зустрічі любителів лиж, особливо у плані технічного обслуговування устаткування і спортивних споруд.



Багато є схожого з тим, що у нас на Буковелі?

І так, і ні. Банско пропонує туристам сучасні підйомники і різноманітні лижні траси, затишні гірські ресторани, де вирує нічне життя і вишукану кухню на будь-який смак. Головна вулиця Банско з дуже тонкими натяками на тротуари, старовинними будинками і безліччю сучасних спортивних магазинчиків (ціни в яких набагато нижчі, ніж в Україні!) вдень і вночі у них повно народу.

У Банско величезна кількість ресторанів (по-болгарськи, механ). Деякі стверджують, що їх близько 400. У будь-якому випадку, все - не обійти, але прагнути до цього треба. Улітку тут збираються прихильники туризмумаунтін - байку тощо


А Червоний Хрест присутній на цьому зимовому курорті?

Без його служб тут не обійтися. Трапляються різні неприємності: сходять інколи лавини, деяких туристів береться блуд, бо тут більше, ніж три сосни…Бувають обмороження, переломи, вивихи. Ось недавно рятувальники Червоного Хреста Болгарії двох фінських сноубордистів. Була організована група з 12 рятувальників. Молоді спортсмени були знайдені живими-здоровими і доставлені в готель у хорошому стані, завдяки швидкому і професійному втручанню рятувальної служби «PSI-Банско»

.


А що ще нагадує у Банско про Червоний Хрест?

Лозунги. Вони запитують молодих людей, чи знають вони, що 2013рік – це рік 150-річчя Червоного Хреста. На цю тему у первинних організаціях шкіл, коледжів, медичних установ, туристичних центрів проводитимуться різі заходи: від знайомства з його історією до тренінгу надання невідкладної першої допомоги.



Яке загальне враження від поїздки?

Банско – це містечко настільки комфортне, вишукане і магнетичне, що сюди хотітиметься повернутися сюди знову і знову.

    (початок - http://lviv-redcross.at.ua/blog/2013-01-12-1077)

    Фото – Юлії Поліщук

    Вів інтерв’ю О.Апостолюк, громадський кореспондент

 

 

 

Переглядів: 1286 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 11.05.2024, 05:04
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 3
Гостей: 3
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024