Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2013 » Січень » 18 » Розповідь медичної сестри Червоного Хреста Юлії Поліщук про свою поїздку у Болгарію - закінчення
12:41
Розповідь медичної сестри Червоного Хреста Юлії Поліщук про свою поїздку у Болгарію - закінчення

БОЛГАРІЯ – ЛЮБОВ МОЯ

   Частина ІІІ. Рильський монастир

 Завершуючи свою поїздку у Болгарію,  Юлія  Поліщук побувала у

 всесвітньо  відомому Рильському монастирі. Публікуємо її розповідь

 про цю подію.









У 115 кілометрах на південь від Софії, в обрамленні яскравого сонця і лісистих гір, на висоті 1147 метрів над рівнем моря, розташовується Рильський монастир — Скарб усього православного балканського мистецтва. У 1983 році цей монастир був внесений до списку ЮНЕСКО. Нині він є чинним і підпорядковується Священному синоду православної Церкви Болгарії. У Рильський монастир можна побачити прекрасні фрески на склепіннях галерей, виконані в самоковском стилі іконопису. Рильський монастир складається з п’яти круглих куполів, має три вівтарі та чудовий золотий іконостас по дереву.

 

Тут зберігається ікона Діви 12-го сторіччя, серце царя Бориса III (його останки були розкидані по ущелині комуністами, а серце вціліло), хрест Рафаїла з унікальним різьбленням (на дерев’яному хресті вирізані ченцем 650 фігур розміром з пшеничне зерно і 104 біблійні сцени), і багато іншого.

 

Рильський монастир заснований в 10-му столітті, після кончини відлюдника Івана Рильського, який тут проживав і вже за життя отримав статус святого. Іван Рильський народився у невеличкому селі скріни, неподалік від міста Бобошево. Коли йому виповнилося 25 років, він вирішив прийняти чернецтво в одному з численних монастирів Руенской гори і ступив на шлях духовенства. Вже через кілька років він пішов в незайману на той час гору Рілу. Цілих 12 років він жив у кам’яній печері, потім 7 років під відкритим небом, нагорі гори, віддався самоти, лікувався місцевими травами. Деякі місцеві пастухи, виявивши його в отшельничестве, рознесли славу про його мудрість, і у Івана Рильського з’явилося безліч учнів-послідовників, які оселилися оселилися поруч із ним. Звістка про його неперевершеною мудрості дійшла незабаром і до Тирново, до царя Петра I, який почав вести листування зі знаменитим відлюдником.

 

Після смерті Івана Рильського в монастир, заснований його учнями, потягнулися паломники. Мощі Рильського знайшли життєдайну силу і стали навіть національним символом Болгарії.



Через 100 років від народження святого, в 980 році, його мощі забрали в Средец (нинішнє місто Софія). Пізніше в 1183 році їх вкрав король Угорщини Бела III, помістивши їх у власний католицький Есбергом. Але через чотири роки їх повернули на батьківщину, в чому посприяв візантійський імператор.



У 1194 році мощі Рильського перемістили в Тирново (столицю Болгарії в той час), а повернулися вони в Рілу лише в 1469 році. За однією з версій, права рука Рильського похована в місті Рильськ Курської області, Росія. А ліва його рука зберігається в рідному для Івана Рильського монастирі в срібному ящику.

 

У 1334-1343 роках Рильський монастир перебудували з волі воєводи Хрелю Драговоли. На початку 15-го сторіччя османи його розорили, проте в кінці того ж століття монастир став користуватися істотною підтримкою з Русі, завдяки чому його знову перебудували. Після пожежі, у 1834-1862 роках Рильський монастир вимушено перебудували за проектом архітектора Петара Івановича, і з того моменту він зберігся до нашого часу.

 

Поблизу від монастиря можна зустріти чимало інших пам’яток Болгарії. Наприклад, від задніх воріт Рильського монастиря стежкою можна дістатися до церкви Введення в Храм Богородиці, оточеної могилами ченців. Крім цього туристи частенько відвідують печеру, в якій проживав Іван Рильський.



Неподалік від печери розташовується каплиця святого Луки, який був племінником Івана Рильського і який став першим, хто увірував в його святість. А в десяти кілометрах північніше монастиря можна відвідати й знамениті Сім Рільських озер.


Прес – служба Личаківської РО ТЧХ м. Львова

Переглядів: 965 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 27.04.2024, 05:59
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024