Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2013 » Січень » 23 » Вісті з РФ: реформа у законодавстві щодо оптимізації системи здачі донорської крові у Росії
12:05
Вісті з РФ: реформа у законодавстві щодо оптимізації системи здачі донорської крові у Росії

                                                                                                                    СМІЛИВА  НОВАЦІЯ


У Росії вступив у силу новий закон про донорство: за здачу крові перестануть

платити, але забезпечать обідом. Без належної пропаганди донорства, 

побоюються волонтери, це може обернутися дефіцитом крові, повідомляє 

Російська служба ВВС.



"Потенційно волонтерів багато і в Росії, і в Москві. Але відразу перейти від платного донорства до безплатного неможливо. Це вимагає, перш за все, інформаційної кампанії і перебудови роботи станцій переливання крові", - вважає директор фонду "Подаруй життя", що займається підтримкою безкоштовного донорства, Катерина Чистякова.

Вона пояснила Російській службі Б-б-сі, що зараз можливих донорів відштовхує незручний графік роботи станцій  та, мабуть, їх "незатишність".

"В основному, прийомні години на донорських пунктах призначаються з 8 до 14 години у будні. Потрібно, щоб було більше робочих субот. На станціях повинно бути менше черг, а персоналу необхідно стати привітнішим", - вважає Чистякова.

У департаменті охорони здоров'я Москви оперативно відповісти на сайті bbcrussian.com, чи готується інформаційна кампанія по донорству, і чи будуть зміни у графіці роботи станцій, не змогли.

Катерина Чистякова з жалем відмітила, що нічого про подібний процес не чула. "Якщо пропаганди цього не буде, крові буде недостатньо", - упевнена вона.


Оптимістичний сценарій

Новий порядок здачі крові з 20 січня 2013 року вводиться федеральним законом "Про донорство крові і її компоненти". Згідно цьому закону, донор одержує за здачу крові безкоштовні обіди, але не гроші.

Раніше донор міг вибрати - пожертвувати свою кров за компенсацію або здати безоплатно. У ряді випадків платне донорство зберігається. Як і раніше, за новим законом передбачається грошова компенсація за кров рідкісної групи, тромбоцити або плазму.

Чиновники завіряють, що зміни не обернуться недоїмкою у здачі донорської крові. "За офіційними статистичними даними, у нас в країні більше 1 млн. 600 тисяч донорів. Платних з них тільки 8%, тому дефіциту крові не буде", - заявив журналістам заступник міністра охорони здоров'я Сергій Вільмякін

За словами Катерини Чистякової, відсоток безкоштовних пожертвувань крові відрізняється на конкретних станціях. Він вищий на тих, куди волонтерів направляють фонди.

На станції крові при Морозівській дитячій міській клінічній лікарні на сайті bbcrussian.com повідомили, що ті, хто тут приходять, у 60% випадків жертвують свою кров безкоштовно.

Це одна з лікарень, з якою працює фонд "Подаруй життя". За оцінками директора цієї організації, в середньому для лікувальних установ, з якими працює фонд, безкоштовно здають кров 80-90% донорів. На своєму сайті цей фонд посилається на 31 станцію переливання крові в Москві.


Як в Європі

ВОЗ рекомендує всім країнам перейти на безвідплатне донорство.

Перехід на безвідплатне донорство - світова тенденція. Консультант Міжнародної федерації організацій донорів крові Ольга Хоботко розповіла Російській службі Б-б-сі, що в країнах, де за донорство не платять, кров здають більше людей.

За її словами, такий перехід всім країнам рекомендує зробити Всесвітня організація охорони здоров'я. Таким чином, прагнуть створити безпеку для одержувачів донорської крові.

"Якщо людина хоче одержати гроші, вона може приховати інформацію про стан свого здоров'я в анкеті. Виникає ризик розповсюдження інфекції. Не дивлячись на перевірки, існують віруси, які виявляються через рік", - відмітила Ольга Хоботко, консультант Міжнародної федерації організацій донорів крові.

"У Європі майже у всіх країнах система здачі крові саме так і працює. Але це відбувається в основному завдяки добровольчим організаціям донорів, пропаганді і рекламним кампаніям, які проводить Червоний Хрест і волонтери, а не влада", - вважає вона.

На сайті цієї організації, наприклад, є 15-хвилинний чорно-білий ролик, що пропагує донорство, який зняли у Великобританії ще в 1950 році.

Проте в Росії, за словами Чистякової, небагато волонтерських організацій, які пропагують поліпшити  донорство і працювати з лікарнями.

У Москві, окрім "Подаруй життя", цим займається Червоний Хрест РФ. У Нижньому Новгороді діяв, наприклад, відомий фонд "Річка життя", який пізніше повністю передав свою базу даних і устаткування місцевій станції переливання крові.


Фото – http://leaderschool.info/privlechenie-obshhestvennosti-k-probleme-nexvatki-donorskoj-krovi.html

Джерело - http://www.bbc.co.uk/russian/russia/2013/01/130122_blood_donations_free.shtml

 

 

 

Переглядів: 726 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 23:46
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024