Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2013 » Січень » 31 » Подарунок онука контр-адмірала Австро-Угорського флоту Ярослава Окуневського – лікарні у Городенці
13:00
Подарунок онука контр-адмірала Австро-Угорського флоту Ярослава Окуневського – лікарні у Городенці

МЕЦЕНАТ І  ПАТРІОТ


 На адресу Городенківської районної державної

 адміністрації,  що в  Івано - Франківській

 області, надійшов лист  від Егона Бальцара

 з Відня, онука видатного  українця, військового

 лікаря, контр-адмірала Австро-Угорського

 флоту, публіциста,  мандрівника, мецената

 Ярослава Окуневського.





Лікар з Австрії вітає з Новим Роком і Різдвом Христовим керівництво району, громаду міста, жителів Городенки.

Подружжя Егон та Теолін Бальцери направили у центральну районну лікарню через Міжнародний Червоний Хрест медичне устаткування: апарат УЗД, один дихальний дитячий апарат, чотири дорослі дихальні апарати вищого класу, шість інфузоматів для дозованого внутрівенного вливання ліків, три наркозних апарати.



Як пише у листі пан Егон йому приємно на серці, що він зміг долучитися до поліпшення медичного обслуговування на Городенківщині. І що хворі зможуть користуватися і лікуватися обладнанням з Відня. Подружжя дякують лікарю, кандидату медичних наук Роману Смеричанському за листа, у якому він повідомив про те, що обладнання лікарня одержала і воно добре працює.

Подружжя Бальцарів віднайшло в архівах багато документів, які вони готові передати у музей «Покуття» м. Городенки. Вони готуються до приїзду в Україну і райцентр зокрема.

За словами Р. Смеричанського, який продемонстрував подарунок з Австрії, медична апаратура унікальна. До одного з апаратів адміністрація лікарні замовила у Києві запчастини.

До чергової річниці з дня народження Ярослава Окуневського у Городенці планують завершити упорядкування на цвинтарі Родниківки і збудувати тут огорожу.


Фото – із сайту Івано-Франківської ОДА

Джерело - http://www.if.gov.ua/modules.php?name=News&file=article&sid=18730

Довідка:




Яросла́в Окуне́вський (1860-1929) — лікар, український громадський і військовий діяч, письменник, дійсний член НТШ, адмірал флоту Австро-Угорської імперії. Кавалер високих нагород Австро-Угорщини, Німеччини, Іспанії та Китаю. Розробив медичний статут флоту, який, з невеликими змінами, чинний і нині в багатьох європейських країнах. Він став одним із двох офіцерів із найвищим званням — генерал-майор морської медичної служби, яке отримав 1 листопада 1914 р.

Був вихований у шляхетному дусі, тому не цурався меценатства: у 1901 р. він з братом Теофілом  дали по 2 тисячі корон на купівлю Народного дому у Городенці, в якому розмістилися українські товариства та організації.

Він підтримував своїми коштами «Рідну школу», сирітські доми, незаможних українських студентів, допомагав товариству «Просвіта», яке обрало його своїм почесним членом. Допомагав українським виданням у Львові та у Чернівцях, профінансував видання ювілейного альманаху «Січ» (1908 р.). Допоміг братові Теофілу і доктору Іванові Ціпановському відкрити першу повітову лікарню у Городенці.

З проголошенням Західно-Української Народної Республіки 58-річний адмірал відразу зголосився на службу рідному народу. Очоливши Державну медичну місію ЗУНР у Відні, акумулює збір коштів для молодої держави і відправляє чотири санітарних ешелони для Української Галицької армії.

Я. Окуневський був організатором та головою Української Санітарної Місії УНР у Відні, а в період 1919–1922 рр. — головнокомандувачем у санітарних справах Державного Секретаріату ЗУНР.

1919 року Ярослав Окуневський вносить вагомий внесок в забезпечення військ УНР генерала М.Омельяновича-Павленка, в тому числі і Дивізії морської піхоти під командуванням Михайла Білинського. Використовуючи свої старі зв'язки у Відні, у великій мірі і за власні кошти, він організував доставку на потреби армії УНР чотирьох ешелонів різних медикаментів і військово-медичного майна.

Крім того, Ярослав Окуневський асигнував коштами і надав значну організаційну допомогу військово-морському аташе УНР у Відні капітану 2 рангу Володиславу Дашкевичу-Горбацькому в організації відправки з Адріатичних портів флоту Австро-Угорщини вихідців із Західної України для комплектування ними полків морської піхоти УНР та організації матеріальної допомоги боротьбі українців.

Після поразки визвольних змагань українців Ярослав Окуневський повертається в рідні краї. Останні 10 років він прожив у Городенці у брата Теофіла, який працював адвокатом. Дуже часто бував у Яворові на Львівщині. Працював скромним лікарем в лікарні, яку допомагав будувати у 1909 році.

Ярослав Окуневський трагічно помер 24 жовтня 1929 року. Похований у родинному склепі на цвинтарі у Городенці.

 

Переглядів: 825 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Понеділок, 29.04.2024, 10:37
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024