Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2013 » Лютий » 2 » Новини медицини: чилійські вчені винайшли прививку від алкоголізму
13:42
Новини медицини: чилійські вчені винайшли прививку від алкоголізму
НАСТУП  НА  «ЗЕЛЕНОГО ЗМІЯ»
 
 Чилійські вчені застосували для лікування хронічного алкоголізму одну
 з різновидів генної терапії -- метод антисмислової терапії. Одноразова 
 ін'єкція розробленої ними «антиалкогольної вакцини» впродовж від
 півроку до року викликає симптоми сильного похмілля відразу після  
 прийому навіть мінімальної порції алкоголю завдяки блокуванню процесу
 його метаболізму в печінці. Антисмислова терапія (antisense therapy)
 заснована на зупинці синтезу ключового білка, відповідального за
 розвиток захворювання, шляхом придушення експресії відповідного гена.
 
 
 
 
 
Цей ефект досягається шляхом введення спеціально розроблених коротких нуклеотидних послідовностей (антисмислової РНК, ас-РНК), комплементарних матричної РНК білка-мішені. Розроблена групою фахівців під керівництвом голови інституту клітинної динаміки та біотехнології Чилійського університету доктора Хуана Асен (Juan Asenjo) ас-РНК блокує синтез в печінці ферменту ацетальдегіддегідрогенази, завдяки чому процес розпаду етилового спирту до вуглекислого газу і води зупиняється на стадії ацетальдегіду (оцтового альдегіду), який є тканинним отрутою і викликає гостру інтоксикацію організму, супроводжувану такими симптомами, як нудота, блювання, тахікардія, загальне нездужання і так далі.
 
Ефект інгібування експресії гена ацетальдегіддегідрогенази, як повідомляють автори, зберігається протягом від півроку до року і протягом усього цього періоду є незворотнім. «У своїй роботі група орієнтувалася на добре відомий феномен -- приблизно від 15 до 20% населення країн Далекого Сходу, таких, як Японія, Китай і Корея, несе в собі генетичну мутацію, подібну штучно індуцируємої «антиалкогольної вакциною».
 
У цих людей так само блокований синтез ацетальдегіддегідрогенази в печінці, через що вони не можуть вживати алкоголь», - цитує УНІАН Хуана Асена. Автори планують у лютому почати доклінічне тестування своєї розробки на мишах для вироблення правильної дозування, а вже в листопаді в Індії повинні початися її перші клінічні випробування. Асен прогнозує, що, в разі успіху, «антиалкогольна вакцина» може бути випущена на ринок через два роки. Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров'я за 2011 рік, алкогольною залежністю страждає кожен п'ятнадцятий чилієць. Варто відзначити, що ідея використання для боротьби з алкоголізмом методів фармакології не нова. Приміром, розроблений майже сто років тому препарат дисульфірам діє аналогічно «антиалкогольної вакцині», інгібуючи вироблення в печінці ацетальдегіддегідрогенази і викликаючи інтоксикацію оцтовим альдегідом. Тривалість дії однієї таблетки -- 48 годин, для створення постійної концентрації препарату в організмі застосовується імплантація. Однак препарат має багато побічних ефектів і протипоказань, що обмежує його застосування.
 
 
 
Переглядів: 703 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 04:52
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024