Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2013 » Лютий » 8 » У наших сусідів: проблеми донорства у РФ в 2013 р
18:27
У наших сусідів: проблеми донорства у РФ в 2013 р

ОБЕЗКРОВИЛИ


Сьогодні, 8 лютого, газета «Невское время», опублікувала

статтю, присвячену новаціям у донорстві, яке 

зароваджується в цьому році владою РФ. Так як в Україні

також розпочалися фундаментльні реформи в усій галузі 

охорони здоров»я, то, на наш погляд, у ній є багато

повчального. 




«Сталося те, чого боялися. Відколи 21 січня 2013 р. федеральний закон «Про донорство і кров і її компоненти» набув чинності, людей, готових здати кров, стало менше. У Петербурзі на Міській станції переливання крові вже підвели перші сумні підсумки: якщо раніше кров здавали близько 80 чоловік у день, то зараз від сили 50-60. Якщо раніше там щодня приходило близько 40 нових донорів, то зараз їх у кращому разі чоловік десять.

Нагадаю суть документу : за новим законом первинним донорам, тобто тим, хто приходить здавати кров уперше, більше не виплачують матеріальну компенсацію - 524 рублі. Сума невелика, але все - таки вона стимулювала людський інтерес. Тепер же донорам пропонують тільки гарячий обід. Гроші видають лише кадровим донорам, тобто тим, хто здав кров більше трьох разів.

Документ розробив Мінохоронздоров'я, депутати Держдуми прийняли, в другому і третьому читанні, одноголосно і за один день - 6 липня. І без обговорення, тому що усю енергію витратили на інші законопроекти. Раду Федерації документ схвалив.

До усіх цих людей може бути тільки одне питання: ви взагалі розумієте, що натворили, керуючись, зрозуміло, виключно благою метою? Невже усі ви абсолютно здорові? Чи упевнені, що ні за яких обставин вам не знадобиться донорська кров?

Втім, вголос прибічники закону говорили зовсім про інше: кров не можна продавати, донорство не повинне ставати бізнесом. Якщо врахувати, що кров можна здавати один раз на два місяці, 524 рублі навряд чи можна назвати хорошим заробітком. Торкнулися і морально-етичного стимулу: він, на думку авторів законопроекту, повинен стати найсильнішим.

Але красива теорія, за яку одноголосно проголосували в Держдумі, в житті може обернутися катастрофою. Що б там не говорили міністри, чиновники і депутати, матеріальний стимул - один з найсильніших, така природа людини. Донорам платять навіть в Європі і в Америці, де на тисячу чоловік там припадає 50-60 добровольців. У Росії ж до набуття чинності закону їх було тільки 15. Скільки залишиться потім, медики навіть не беруться передбачати.

Ще трохи красномовних цифр від петербурзьких лікарів: в 2012 р. на Міську станцію переливання крові прийшли близько 50 тисяч добровольців, з них більше половини - новачки. Ці люди здали 48 тисяч літрів крові. А лікарням міста треба в два рази більше. Приблизно така ж ситуація по всій країні, про що в Мінохоронздоров'я не могли не знати. У пояснювальній записці до законопроекту сказано: число донорів треба збільшити в 8-10 разів.

Прошу вибачення за цинізм, але в такій ситуації одним морально-етичним стимулом проблему не розв'язати. Коли в регіонах усвідомили, що буде далі, судорожно почали шукати способи виправити ситуацію. Перша - Москва. До моменту набуття чинності закону столичний уряд прийняв документ, що зберігає усі виплати. А ще раніше підняло суму компенсації до 3400 рублів. Але це так, до речі. Тепер на черзі Петербург. До 21 січня депутати міських Законодавчих зборів не встигли, але пост-фактум все ж звернулися до Георгія  Полтавченка, щоб на регіональному рівні зберегти матеріальні компенсації. Для цього, звичайно, доведеться підкоригувати бюджет. Але заради благої справи - не жаль.

Лікарі пропонують свої варіанти. Перший: якщо не цілком, то хоч би компенсувати гроші, витрачені донором на дорогу до станції. Це, звичайно, не 500 рублів, але хоч щось. І другий: поправити регіональний закон, викресливши з пункту 12 Соціального кодексу Петербургу одну-єдину фразу про те, що кадровим донор стає тільки після третьої здачі крові. І тоді компенсації автоматично збережуться для усіх».

 

 Фото - Ірини Мотіної

 Автор -  Ірина Тищенко. 

  Джерело - http://www.nvspb.ru/tops/obeskrovili-50535

Переглядів: 606 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 07:38
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024