Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2013 » Лютий » 12 » До конференції УЛТ у Львові: стаття Андрія Базилевича у газеті «Народне здоров'я» №1 (286), січень 2013 р.
13:55
До конференції УЛТ у Львові: стаття Андрія Базилевича у газеті «Народне здоров'я» №1 (286), січень 2013 р.
ЛІКАРСЬКЕ САМОВРЯДУВАННЯ  В  УКРАЇНІ: МІФ ЧИ РЕАЛЬНІСТЬ?
 
 
 
  До вашої уваги стаття доцента, голови УЛТ у 2009-2013 рр.
 
  Андрія Базичевича (на знімку), опублікована напередодні звітно -
 
  виборної  конференції у газеті «Народне здоров'я» №1 (286),
 
  січень 2013 р.
 
 
 
 
 
     Оптимізація функціонування системи охорони здоров’я України неможлива без активної участі в її діяль­ності медичної громадськості та професійних лікарських організацій. Тільки створення саморегулюючої національної системи лікарського самоврядування забезпечить реальну можливість розвитку цивілізованого ринку медичних послуг, зробить вагомий внесок у формування відповідальності лі­карів за здоров’я населення, створить умови для надання якісної та доступної медичної допомоги населенню.
 
     У переважній більшості країн світу основну роль в орга­нізації лікарської діяльності виконують медичні самоврядні організації - товариства, асоціації, лікарські палати, колегі­уми лікарів. Саме вони несуть правову, фінансову і мораль­ну відповідальність перед державою і суспільством за якість медичної допомоги, професійну підготовку медичних фа­хівців, дотримання норм медичної етики та деонтолоії. Важ­ливими їх завданнями є ведення реєстру лікарів, атестація і сертифікація медичних фахівців, ліцензування та акредита­ція лікарської діяльності, забезпечення підвищення квалі­фікації лікарів, захист юридичних прав та соціальних інтере­сів медиків, участь у розробці та прийнятті медичних стандартів, обрання головних фахівців з медичних спеціаль­ностей.
 
    В економічно розвинених країнах світу самоврядні лі­карські організації разом із державними органами влади здійснюють управління системою охорони здоров’я як рівно­правні партнери. У цих країнах діяльність, повноваження, функції та завдання національної організації лікарського самоврядування врегульовуються законодавчими засадами. Враховуючи ситуацію в системі вітчизняної охорони здоров’я, при запровадженні лікарського са­моврядування в Україні доцільним було б спиратися передусім на міжнародно-правові акти та позитив­ний досвід регулювання в охороні здоров’я за кордоном.
 
    В Україні необхідно запровади­ти лікарське самоврядування на законодавчому рівні. Для цього першим кроком є повернення до розгляду Верховною Радою Украї­ни законопроекту № 3539 «Про лікарське самоврядування». По­трібно не шукати причини для ще одного відхилення цього законопроекту, а хоча б мати ба­жання зрозуміти його беззаперечну доцільність. Натомість скористатися з такої ситуації хочуть різні громадські орга­нізації, які створюються штучно - тільки заради «перетягнення ковдри на себе», а не заради запровадження саме лі­карського самоврядування. І як тільки їм цього не вдасться, одразу ці «псевдогромадські» організації зникають. Такі ж «грандіозні проекти» з тим же кінцевим результатом ство­рюються «під вибори», чи на догоду певній політичній силі або ситуації.
 
    Сьогодні всій нашій медичній громаді необхідно об’єднатися на захист встановлення лікарського самовряду­вання в Україні.
 
   Андрій БАЗИЛЕВИЧ,
   доцент, голова УЛТ (2009-2013)
Переглядів: 695 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 12:38
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024