Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2013 » Лютий » 19 » Видатні постаті людства: 19 лютого – 540 - річчя з дня народження Миколи Коперника
13:39
Видатні постаті людства: 19 лютого – 540 - річчя з дня народження Миколи Коперника

ВІН  ЗУПИНИВ  СОНЦЕ,  ЗРУШИВ  ЗЕМЛЮ


Сьогодні 540 років від дня народження Миколая

Коперника. Він належить до людей, котрі зуміли 

змінити життя всіх наступних поколінь. Для цього 

вченому довелося стати автором геліоцентричної 

побудови Сонячної системи. При цьому він не цурався

земних справ: у якості звичайного лікаря, хоч був

видатним астрономом і математиком, брав участь у 

боротьбі з епідемією чуми.

 


Народився майбутній вчений 19 лютого 1473р. у м. Торунь (Польща). Коперник закінчив факультет мистецтв Краківського університету та юридичний факультет Болонського університету. Вивчав філософію, право, богослов’я, медицину. Після тривалого навчання Коперник повернувся до Польщі і працював каноніком у невеликому рибальському містечку Фромборк. Там почалися перші астрономічні спостереження Миколая Коперника, які він описав у своїй праці «Малий коментар».

У всіх країнах майже півтора тисячоліття володіло розумами людей помилкове вчення Птоломея, який вважав, що Земля нерухомо спочиває в центрі Всесвіту. Послідовники Птоломея придумували все нові ускладнення, щоб погодити його теорію руху планет навколо Землі зі спостережуваним у дійсності. Але від цього система Птоломея ставала усе більш надуманою й штучною. Коперник дуже ґрунтовно вивчив стародавню астрономію, зокрема «Альмагест» Птоломея. Високо оцінюючи його систему світу, як видатне досягнення античної астрономії, Коперник переконався у її неспроможності.

Вчені, що відкидали теорію Птоломея й висловлювали правильні погляди на будову Всесвіту, не могли у той час переконливо їх обґрунтувати. Це вдалося зробити тільки Миколі Копернику. Він розробив геліоцентричну систему світу, згідно з якою Земля та інші планети обертаються навколо Сонця. А закономірності рухів планет, їхні прямі і зворотні рухи, що у системі світу Птоломея описувались складно, в системі Коперника одержали просте пояснення. В шести книгах, з яких складається твір «Про обертання небесних сфер», Коперник значну увагу приділив розрахункам, які доводили його теорію. Після 30 років наполегливої праці, довгих міркувань і складних математичних розрахунків він довів, що Земля – тільки одна із планет, а всі планети обертаються навколо Сонця.

Чутки про його працю та ідеї почали поширюватись по всій Європі. Папа Лев X запросив Коперника взяти участь у підготовці календарної реформи (1514), але вчений відмовився (саму́ реформу здійснено лише 1582 року). Крім теоретичних досліджень, до заслуг Коперника в цей час належать проектування і будівництво гідравлічної машини у Фромборку, що постачала в будинки воду, а також запуск польського монетного двору. Крім того, Коперник вів постійну лікарську практику, зокрема боровся з епідемією 1519 року.

Коперник також брав активну участь у боротьбі з Тевтонським Орденом – під час польсько-тевтонської війни (1520-22) організував успішну оборону своєї дієцезії від тевтонців, а згодом (1524) брав участь у мирних переговорах, наслідком яких стало проголошення території Тевтонського ордену герцогством Пруссії у васальній залежності від Польського королівства. (Але це стало можливим тільки після Грюнвальдської битви 1410 р., яку правильно називають «Битвою народів», бо вона поклала край експансії тевтонців на Схід).

З 1531 року вчений цілковито присвятив себе роботі над книгою. Ще до видання трактату, яке було кінцевою метою завершення роботи над новою теорією, Коперник поширив серед знайомих короткий виклад своєї праці, відомий як «Малий коментар». В 1542р. стан здоров'я Коперника різко погіршився – його розбив параліч.

24 травня 1543 року, маючи 70 літ, Миколай Коперник помер внаслідок інсульту.

Свою найголовнішу працю  «Про обертання небесних сфер» М. Коперник опублікував після довгих сумнівів у рік своєї смерті (1543). Це не дало можливості Святій Інквізиції проголосити його єретиком і спалити на вогнищі. У цій роботі вчений виклав зовсім нове розуміння місця Землі і, разом з тим, людини у Всесвіті, виступивши творцем геліоцентричної теорії світу.

Основну думку Коперника коротко викладено на його пам'ятнику у Варшаві: «Він зупинив Сонце, зрушив Землю». Книга Коперника латиною вийшла накладом 1000 примірників у Нюрнберзі.

Згодом трактат перевидано в Базелі (1566). В 1616 році Ватикан вніс книгу Коперника у перелік заборонених (в ньому вона значилась до 1828 року). Втім, це не завадило її перевиданню вже у наступному (1617) році в Амстердамі та всім дальшим передрукам. Світло правди перемогло темряву.

Фото – із сайту науково –технічної бібліотеки ІФНТУНГ

Джерело - http://library.nung.edu.ua/viin-zupiniv-sontse-zrushiv-zemlyu-540-rokiiv-viid-dnya-narodzhennya-mikolaya-kopernika.html

 

Переглядів: 844 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 17:19
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024