Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2013 » Березень » 2 » 2 березня – Всесвітній день імунітету
01:05
2 березня – Всесвітній день імунітету

ПРИРОДНИЙ  ЩИТ ЛЮДИНИ


У 2002 р. Всесвітя Оргаізація Охрони Здоров»я  вирішила кожного року 

відзначати 2 березня, як Всесвітній день імунітету. Це свято було 

запроваджено для акцентування уваги людей на проблемах, пов’язаних 

зі зростанням частоти різноманітних імунних захворювань, збереженням

і зміцненням імунітету.




Імунітет (від лат. слова immunitas – звільнення) – це здатність імунної системи зберігати цілісність і сталість внутрішнього середовища організму. Імунна система відповідає за два важливі процеси: заміну трансформованих або пошкоджених клітин різних органів тіла і захист від проникнення різного роду чужорідних агентів. Таким чином забезпечується протиінфекційний, протипухлинний захист і генетична стабільність організму.

Поширення ВІЛ, аутоімунних захворювань, глобальні зміни умов життя, підвищення рівня забруднення довкілля відбилися на загальному імунному статусі людини. В той же час багато чинників, що негативно впливають на стан імунної системи, пов'язані із способом життя людини і відносно легко піддаються корекції. Кожна людина повинна знати про значення подібних дій і, отже, забезпечувати умови, необхідні для нормальної опірності організму. У зв'язку з цим в різних країнах світу все більше уваги приділяється інформуванню населення про ризики, пов'язані з неправильним способом життя. В першу чергу необхідно виділити проблеми, пов'язані із способом життя людини: шкідливі звички, стрес, переїдання, гіподинамія неминуче приводять до порушення здоров'я, підвищуючи ризик розвитку патології.  

Мета Всесвітнього дня імунітету – інформувати населення про значення, особливості функціонування імунної системи і способи її зміцнення. Вірними помічниками імунітету є:  здоровий спосіб життя, достатній сон, свіже повітря, рух, загартовування, збалансоване раціональне харчування, і, звичайно, ендорфіни, а це – позитивні емоції, сміх, приємні враження, любов до людей. 

До теперішнього часу налічується близько 200 різновидів первинних імунодефіцитів. При аутоімунній патології вкрай важливі рання діагностика і адекватне призначення патогенетичної терапії. Дана група різнорідних по клінічних проявах захворювань важко піддається лікуванню, входить до числа глобальних медичних проблем. Аутоімунні патології найчастіше носять хронічний характер, розвиваються у молодому віці і надалі викликають серйозні порушення в роботі внутрішніх органів. За відсутності медичної допомоги або неадекватному лікуванні таке захворювання швидко прогресує, нерідко приводить до інвалідизації або розвитку важких ускладнень і смерті у молодому віці. 

Своєчасне введення якісних вакцин, доступність інформації про переваги вакцинації і правила обережності мають величезне значення. Саме завдяки правильній вакцинальній тактиці людству вдалося здолати натуральну віспу і поліомієліт.  

Не можна забувати також про величезне значення лімфотропних вірусних інфекцій, що пригнічують безпосередньо клітки імунної системи. Найбільш відомим представником цієї групи є ВІЛ. Проте існує і безліч інших інфекційних збудників: вірус Епштейна-Барр, персистуючий у В-лімфоцитах, віруси герпесу В, віруси гепатитів В і С, що пригнічують Т-лімфоцити, та інші. 

Проявами порушень в роботі імунної системи служать часті застуди, тривале підвищення температури, синдром хронічної втоми, больові відчуття в суглобах і м'язах, збільшені лімфовузли. Серед тривожних ознак також можна назвати порушення сну, часті головні болі, появу висипань на шкірі.  

Ознакою імунодефіциту є й те, що людина, активно лікуючись, не може вийти зі стану хвороби, і зрештою хвороба набуває хронічного перебігу. Окрім того, зимово-весняний період – це, як відомо, час епідемій грипу і гострих вірусних респіраторних інфекцій. Тому в період активізації цих захворювань є особлива потреба у вітамінах та мікроелементах, йдеться насамперед про вітаміни С, В, каротин. Недоцільне фізично-розумове перенавантаження, зменшення тривалості сну.

Всесвітній день імунітету – всього лише один день в черзі медичних дат, але його значення величезне. Адже здоровий імунітет дозволяє людині уникнути більшості захворювань, прожити здорове і повноцінне життя.

 

 Прес-служба 

Департаменту охорони здоров’я ЛОДА

 

 

      

 

 

 

 

Переглядів: 755 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 09:08
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024