Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2013 » Березень » 2 » Увага – досвід: волонтерів Червоного Хреста залучають у м. Запоріжжі та області до боротьби з туберкульозом.
11:48
Увага – досвід: волонтерів Червоного Хреста залучають у м. Запоріжжі та області до боротьби з туберкульозом.

ДОЛАЮЧИ ФОБІЇ


 У Запоріжжі та області з 24 лютого до 24 березня проходить традиційний  

 Місячник боротьби з туберкульозом.





Як розповіла кореспонденту порталу «РепортерUA» заступник голови Запорізької  обласної організації Товариства Червоного Хреста Надія Божок, Місячник покликаний привернути увагу громадськості, державних структур і пересічних громадян до існуючої проблеми напруженої епідеміологічної ситуації з туберкульозом, із загрозою для життя і здоров'я кожної людини.

-Мета Місячника - активізувати просвітницьку, роз'яснювальну, профілактичну роботу, а також залучити додаткові ресурси на поліпшення матеріального стану лікувальних установ і самих хворих людей. Якщо в попередні роки Червоний Хрест робив акцент виключно на просвітницьку діяльність в колі учнівської та студентської молоді, то сьогодні до цієї роботи додалася практична допомога вже хворим людям, - говорить Надія Божок.




Зараз у ході Місячника у всіх районах області також активізується санітарно-просвітницька діяльність штатних працівників і волонтерів ТЧХ, організовуються яскраві масові акції, покликані привернути увагу молоді до проблеми туберкульозу у сучасному світі. В акціях беруть участь кращі творчі колективи студентів запорізьких вузів, шкільні агітбригади. Розповсюджуються листівки, буклети, пам'ятки щодо профілактики туберкульозу, проводяться конкурси, вікторини, розігруються призи.

У школах організовуються ярмарки милосердя, коли школярі в якості лотів виставляють власноруч виготовлену сувенірно-агітаційну продукцію, а зібрані кошти адресно надходять у фтизіатричні заклади або ж безпосередньо інфікованим людям. Все це сприяє кращому усвідомленню проблеми молодими людьми і налаштовує їх на дбайливе ставлення до свого здоров'я та здоров'я оточуючих.

- Широкий резонанс отримала і програма «Гаряче харчування для бездомних», заснованої обласною організацією Товариства Червоного Хреста спільно з обласною адміністрацією та міськвиконкомом Запоріжжя, яка в нашій області з'явилася чи не першою в Україні. Сьогодні вона стала поширюватися не тільки на райони області, але і в інших регіонах України, - підкреслює заступник голови Товариства.
Програма профілактики туберкульозу стартувала в лютому і триватиме до 24 березня. За кошти, виділені міським та обласним бюджетами, закуплено 7200 порцій гарячих сніданків. При чотирьох районних організаціях Товариства в Запоріжжі харчуються щотижня до п'ятисот чоловік без певного місця проживання. Приєдналися до програми і державні структури (органи територіальної соціальної служби), і релігійні конфесії, і пересічні громадяни. Програма покликана не тільки нагодувати нужденних, але й обстежити їх на предмет туберкульозу, направити на лікування та сприяти його успішному завершенню. В результаті плідної співпраці з органами охорони здоров'я, фтизіатричної закладами, в цьому році направлено на флюорографічне обстеження 325 осіб, серед них виявлено 11 інфікованих. Всіх виявлених госпіталізували в спеціальні лікувальні заклади.



Продовженням цієї програми стала програма соціальної адаптації бездомних, маргінальних і малозабезпечених категорій населення, яка передбачає забезпечення продуктовими та гігієнічними наборами вперше виявлених хворих на туберкульоз на амбулаторній стадії лікування. Таким чином запорізький міськздороввідділ, управління соціального захисту населення та громадські організації прагнуть стимулювати у хворих прихильність до лікування і доведення його до логічного завершення.

Сьогодні за кошти обласного бюджету закуповуються і передаються по мережі фтизіатричних установ хворим людям в різних районах області 250 продуктових і санітарно-гігієнічних наборів щомісяця.


Запорізька обласна організація ТЧХ приєдналася до контрольованого лікування туберкульозу у соціально дезадаптованих і немобільних пацієнтів, яке стало можливим завдяки фінансуванню Глобального фонду в рамках проекту «Зупинимо туберкульоз в Україні». Патронажні сестри Червоного Хреста відвідують в десяти районах області вдома 90 клієнтів, що вимагають нагляду і контролюють прийом ними ліків. В рамках цієї програми прихильність до лікування також стимулюється продуктовими наборами.


За спостереженнями фтизіатрів за період дії цих програм серед вперше виявлених хворих втричі знизився відсоток людей, що перервали лікування.


- Однак, справи просуваються не настільки добре, щоб заспокоїтися і зупинитися на досягнутому. Серед людей, які страждають від туберкульозу - переважна кількість малозабезпечених громадян. Вони вимагають ще більшої продовольчої і вітамінної підтримки. Профілактична робота, що має на меті озброїти пересічних громадян знаннями, які вбережуть їх від інфікування - також вимагає матеріальних витрат, - говорить Надія Божок.

Лікувальні фтизіатричні заклади, незважаючи на серйозну увагу з боку держави та міжнародних благодійних фондів, потребують значних коштів на реконструкцію та створення гідних умов перебування в них хворих під час тривалого лікування.


Тому працівники та волонтери Товариства в період Місячника будуть ще більш активно звертатися з проханнями про допомогу організацій та установ, пересічних громадян, спроможних людей.

-Закликаємо їх не бути байдужими і не залишати без відповіді такі звернення. Часто саме копійка, зібрана від щирих і небайдужих співвітчизників, виявляється тією краплею, яка відіграє вирішальну роль в чиїйсь конкретній долі, - підсумовує Надія Божок.


Хто долучиться до добрих справ Червоного Хреста сьогодні, той зробить внесок у майбутнє власних дітей і суспільства, яке має  бути здоровим і безпечним!

Фото з сайту «РепортерUA»

Джерело: 

http://reporter-ua.com/2013/03/01/zaporozhtsev-privlekayut-k-uchastiyu-v-borbe-s-tuberkulezom#sthash.YBqdD1zv.dpuf

 

Переглядів: 902 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 28.03.2024, 23:48
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024