Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2013 » Березень » 12 » Сьогодні, 12 березня, – 150 років з дня народження академіка В.І. Вернадського
15:09
Сьогодні, 12 березня, – 150 років з дня народження академіка В.І. Вернадського

 

В. І. ВЕРНАДСЬКИЙ – ГОРДІСТЬ   УКРАЇНИ

 

 

 

 

Минуло 150 років років з дня народження видатного науковця Володимира Вернадського, але тільки тепер його теорія про ноосферу, як колись геліоцентрична теорія Миколи Коперніка, завойовує широке визнання. 

 

 

 

 

На ознаку поваги до цієї людини логотип Google нині змінений так, щоб вшанувати славний ювілей академіка. Низка заходів, згідно Указу Президента № 972/2011 від 11 жовтня 2011 року, проводиться нині і в Україні

 

Сьогодні, 12 березня Академія наук проводить урочисте засідання, присвячене 150-річчю з дня народження нашого знаменитого співвітчизника В.І. Вернадського.

Кабінет Міністрів України своїм розпорядженням від 28 березня 2012 № 151-р утворив Організаційний комітет з підготовки та відзначення у 2013 році 150-річчя від дня народження академіка В.І. Вернадського, а також затвердив план заходів із підготовки та святкування цієї річниці.

У Криму планується організувати випуск циклу публікацій і виступів на тему «Вернадський і Крим» у засобах масової інформації, провести в навчальних закладах та установах культури науково-просвітницькі й культурні заходи, науково-практичні конференції і конкурси, лекції і семінари, круглі столи, виставки, презентації, а також телемости. Крім того, передбачено видання фотоальбому «В.І. Вернадський і Таврійський університет: рух крізь час», ювілейної наукової збірки «В.І. Вернадський і глобальні проблеми сучасної цивілізації», біобібліографічного покажчика «Вернадський і Крим». Також буде проведено Міжнародну наукову конференцію «В.І. Вернадський і глобальні проблеми сучасної цивілізації».

Також у рамках ювілейних заходів планується провести інтерактивні урочисті збори за участю співробітників і студентів Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Таврійського національного університету імені В.І.Вернадського, Московського державного університету імені М.В. Ломоносова.

 

Вшанування у філателії:

 

 

 

Укрпошта 28.02.2013 р. ввела в обіг поштову марку № 1272 «Володимир Вернадський. 1863-1945».

На марці зображено портрет Володимира Вернадського (1863-1945) — філософа, природознавця, мислителя, засновника геохімії, біогеохімії, радіогеології та першої наукової бібліотеки в Україні (нині названої його ім'ям). Володимир Вернадський збагатив науку глибокими ідеями, що лягли в основу нових провідних напрямків сучасної мінералогії, геології, гідрогеології, визначив роль організмів у геохімічних процесах. Для його діяльності характерні широта інтересів, постановка кардинальних наукових проблем, наукове передбачення. 

 

 

На купоні зображено стилізоване зображення ноосфери. Відповідно до оригінальної теорії Вернадського, ноосфера є третьою у послідовності таких основних фаз розвитку Землі як утворення геосфери (неживої природи) та біосфери (живої природи).

Формат марки – 30х33 мм. 
Номінал марки – 2,00 грн.
Перфорація гребінчаста – 13 1/4. 
Кількість марок в аркуші – 11+ купон.
Тираж марки – 145 000 примірників.
Художник марки та штемпеля Володимир Таран. 
Захист на марці: мікрошрифт «В. Таран»; в УФ-променях світиться: слово «Україна» та напис «Володимир Вернадський».
Поля маркового аркуша художньо оформлені. На полях тексти: «Володимир Вернадський. 150-річчя від дня народження», «Царство моїх ідей попереду. Із записів 1931 р.».
Марка – багатоколірна; спосіб друку – офсет.
Марку надруковано на ДП «Поліграфічний комбінат «Україна» по виготовленню цінних паперів». 
На полях аркуша надруковано штриховий код – 4823027134628. Зам. 3-3001. 02.01.2013.

 

 

Спецпогашення відбулося 28 лютого 2013 р. на Головпоштампі у Києві.

 

 

Джерело - http://www.ukrposhta.com/www/upost.nsf/(documents)/31E25ECC8AF6FCF9C2257AEE0025F564

 

 

З біографії ювіляра:

 

Вернадський Володимир Іванович -12 березня 1863, Петербург, Російська Імперія — 6 січня 1945, СРСР) — видатний філософ, природознавець, мислитель, засновник геохімії, біогеохімії та радіогеології, космізму.

 Академік Петербурзької АН (з 1912), професор Московського університету. Один із засновників Української Академії наук; став дійсним членом Української АН та її першим президентом (з 1919). Засновник першої наукової бібліотеки в Україні (нині названої його ім’ям).

 

У буремні роки революції коливався – виїхати в еміграцію, чи залишитися на Батьківщині. Вибрав останнє. З військами Денікіна відступив на Кавказ. Після їх поразки перебрався у Крим, де був радником в уряді барона Врангеля, а потім обраним ректором Таврійського університету. Після захоплення Криму військами Радянської Росії та його союзника - батька Махна, його у спеціальному вагоні етапували з Криму у Москву. Цей маловідомий період з життя В.Вернадського висвітлено у двотомнику академіка А.Я. Сохнича «Невівдомий Александров».

Тож з 1921 року академік знову в Росії. На революційні події – не зважав. Займався наукою. Збагатив її глибокими ідеями, що лягли в основу нових провідних напрямків сучасної мінералогії, геології, гідрогеології, визначив роль організмів у геохімічних процесах. Для його діяльності характерні широта інтересів, постановка кардинальних наукових проблем, наукове передбачення. Організатор і директор Радієвого інституту (1922–1939), Біохімічної лабораторії (з 1929; зараз Інститут геохімії та аналітичної хімії АН СРСР ім. Вернадського). Дійсний член НТШ та ряду інших академій (Паризької, Чеської). Творець теорії ноосфери. Помер 6 січня 1945 року від крововиливу в мозок.

Володимир Вернадський належав до тих синів України, які передбачали щасливе завтра свого народу, що обов’язково посяде гідне місце і в Європі, і в світі. Перед смертю вчений передав до Академії наук України свої спогади, в яких зазначав: «Я вірю у велике майбуття й України, й Української академії наук…».

 

Батьківщина завжди була у серці вченого. Він добре знав історію України, свого роду: по батьковій лінії Вернадські — учасники визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького. Його прадід навчався в Києво-Могилянській академії. Батько — киянин Іван Вернадський (1821–1884) — вчений-економіст, противник кріпацтва, соціалістичних ідей та общинного землеволодіння, прихильник ідей ринкової економіки. Дружина Володимира Івановича теж з давнього українського роду Старицьких. Свої роздуми про долю України вчений виклав у багатьох працях, зокрема, у статті «Українське питання і російська громадськість».

 

Фото - https://www.google.com.ua/

Джерело: 

http://litakcent.com/2013/03/12/150-richchja-vid-dnja-narodzhennja-v-vernadskoho/

 

 

Переглядів: 1726 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 28.03.2024, 12:15
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024