Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2013 » Березень » 12 » 13 березня - Всесвітній день нирки
18:20
13 березня - Всесвітній день нирки


БУДЬТЕ  ЗДОРОВІ!


У 2008 році Україна вперше приєдналася до Глобального міжнародного проекту


 «Всесвітній день нирки». Ініціатори заходу Всесвітнє нефрологічне суспільство 


(International Society of Nephrology) і Міжнародна федерація ниркового фонду


 (International Federation of Kidney-Foundation).


Гасло цього Дня нирки «Гостре пошкодження нирки».

Мета заходу – підвищення обізнаності населення про важливість наших нирок, як про дивовижний орган, який відіграє ключову роль у збереженні життя і здоров`я, а також розповсюдження інформації про те, що хвороби нирок зустрічаються часто, мають руйнівні наслідки, але піддаються лікуванню при ранній діагностиці.

Щорічно мільйони людей помирають від ураження нирок або від серцевих нападів, що спричинені хронічними хворобами нирок. Лікарі вважають системною, серйозною, проте виліковною.

Нирки регулюють об`єм рідини в організмі і фільтрують кров, що поступає по ниркових артеріях. Видалення однієї нирки людина може пережити без значних негативних наслідків, оскільки її функції візьме на себе інша нирка. Нирки рясно забезпечуються кров`ю, при цьому протягом доби через них протікає приблизно 230 л крові. Фільтруючи кров, вони видаляють з неї непотрібні і шкідливі речовини, які потім виводяться назовні через уретру у складі сечі.

Для нормальної роботи ниркам потрібно приблизно в 20 разів більше кисню, ніж іншим органам. Нирки піддаються лікуванню найкраще в періоди своєї найбільшої активності – з 17 до 19 годин. На порушення роботи нирок вказують пітливість після їжі, безсоння, позіхання, набряки і роздутий живіт.



Серед захворювань сечовидільної системи найчастіше зустрічаються запалення, зокрема, запалення нирки (нефрит), нирки і ниркової миски (пієлонефрит), сечового міхура (цистит) і сечовипускального каналу (уретрит). У чоловіків переважає запалення сечовипускального каналу, у жінок — сечового міхура і нирки.

До несприятливих чинників, що сприяють розвитку запалення в нирці і нирковій мисці, належить перевтома, переохолодження, виснаження, зниження захисних сил організму, гіповітаміноз, захворювання статевої і сечовидільної системи.

Існують вроджені захворювання сечовидільної системи, які можуть супроводжуватися частковою втратою функції нирок і розвитку хронічної ниркової недостатності, підтримують запальний процес і вимагають, як правило, хірургічного втручання. Тим часом, багато хвороб сечовидільної системи можуть тривалий час протікати безсимптомно. Деякі захворювання нирок і ушкодження головних ниркових артерій нерідко виявляються тільки при підвищеному артеріальному тиску (гіпертензією).




На сьогоднішній день в усьому світі зростає кількість хворих з термінальною нирковою недостатністю. Приблизно 1,8 мільйонів людей одержують замісну ниркову терапію.

Дослідження показують, що в усьому світі приблизно кожен десятий дорослий має одну з форм уражень нирок. Люди з хронічними хворобами нирок знаходяться в групі ризику. Функція нирок цих людей може також прогресивно погіршуватися аж до того моменту, коли виникає потреба в «заміні» нирки, яка полягає в проведенні діалізу для очищення крові або пересадці нирки від донора.

 

 

Прес-служба 

Департаменту охорони  

здоров'я ЛОДА 


Переглядів: 773 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 19:17
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024