Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2013 » Березень » 20 » Радійте життю! Сьогодні, 20 березня, у світі вперше відзначають Міжнародний день щастя
20:39
Радійте життю! Сьогодні, 20 березня, у світі вперше відзначають Міжнародний день щастя

ЕЛІКСИР  ЖИТТЯ


«20 березня у світі вперше відзначається 

Міжнародний день щастя», - повідомляє 

Центр новин ООН.



На знімку: Надія Погребняк біля улюбленого 

куща троянд у себе на подвір'ї  у с. Жван на

Поділлі на схилах Дністра







У посланні з цього приводу Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун підкреслив, що люди в усьому світі хочуть вести щасливе життя,що приносить задоволення, не відчуваючи страху і нужди, і перебуваючи в гармонії з природою.

Пан Гі Мун із задоволенням відмітив зусилля низки урядів щодо розробки стратегій, заснованих на всеосяжних показниках добробуту населення. У Міжнародний день щастя глава ООН закликав усіх зміцнювати прихильність до розвитку людського потенціалу і допомагати іншим.

«Сприяючи загальному благу, ми самі стаємо багатшими. Співчуття сприяє щастю і допоможе побудувати майбутнє, якого ми хочемо», - підкреслив генсек.

Свято було започатковане для підтримання ідеї про те, що прагнення до щастя є загальним почуттям для всіх людей нашої планети. На думку засновників Дня, сьогоднішнє свято має показати, що щастя є однією з основних цілей людства.

Заснувавши Міжнародний день щастя, ООН також прагне звернути увагу світової громадськості на те, що економічний розвиток має бути збалансованим, рівноправним і всеохоплюючим. Результатом здійснення такої моделі розвитку стане стійке економічне зростання у країнах з подальшим зниженням рівня бідності.

Ініціатива проголошення Міжнародного дня щастя надійшла з невеликої гірської країни – Бутану. Варто зазначити, що Королiвство Бутан, ініціатор нового свята, вже давно проголосило щастя у якостi основної мети державної полiтики. Бутан - єдина у свiтi країна, яка в 1971 роцi розробила і до сьогоднішнього дня керується концепцією Валового національного щастя (ВНЩ).

На відміну від Валового національного продукту (ВНП), Валове національне щастя — це міра якості життя, що грунтується у першу чергу на духовних та психологічних, а не на матеріальних цінностях.

ВНЩ — це такий розвиток економiки й держави, який зберiгає та розвиває унiкальну культуру країни, базовану у Бутані на буддiйських духовних цiнностях.

Сама концепцiя Валового Нацiонального Щастя виникла з буддiйського уявлення про це людське почуття. Попри це, у школах Англії учні мають віднедавна уроки «щастя». Уряд Японії ввів недавно у статистичну державну звітність рядок, який поряд з ВВП, визначатиме й індекс ВВЩ, як це запроваджено раніше було тільки у Бутані.

Першим запланованим заходом з нагоди Міжнародного дня щастя стане презентація аудіокниги індійського духовного вчителя Шрі Чінмоя "Скарби Щастя" в штаб-квартирі ООН.

Нагадаємо, резолюція, яка проголошує 20 березня Днем щастя, була прийнята Генасамблеєю ООН у липні 2012 з метою підтримати ідею про те, що прагнення до щастя є спільним у жителів усіх країн світу. Ця дата була обрана невипадково, адже день весняного рівнодення є символом рівних прав кожного жителя Землі.

Згідно з дослідженням, проведеного компанії Gallup, Україна посідає 122 місце з 148 країн у рейтингу найщасливіших країн.

В Україну Міжнародний день щастя приходить, як це було і раніше, через західні ворота країни. Так, наприклад, Закарпатський інформаційно-діловий портал Uzhinform з самого ранку у себе на сайті написав: «Вітаємо всіх закарпатців з цим святом і нехай воно викличе може і декілька посмішок — але щирих і якщо хоч одній людині підійме настрій, то мета цього святкування себе оправдала. Щасливого дня всім!»

Ми приєднуємося до цих привітань, і зазначимо, що явище щастя вивчається такими науками як філософія, етика, психологія, а також богослов'ям. Фізіологи ж вивчають щастя у тісному зв'язку з так званими «гормонами щастя» - ендорфінів, серотоніном і дофаміном. З часом, до них приєднаються інші компоненти, тому що медицина не стоїть на місці, а осягає все нові і нові таємниці нашого організму.

Протягом тисячоліть поняття щастя надає найширший простір для творчості поетам, художникам, музикантам, артистам. І, звичайно, кожна людина, що йде по життю з усіма її радощами і турботами, обов'язково осягає у дорозі своє неповторне - Маленьке Велике Щастя.

Надія  Погребняк, що проживає у с. Жван на Поділлі на схилах Дністра свої думки і почуття з цього приводу вилила у таких поетичних рядках:

Я народилася в селі
І тут моє коріння
Зростили донечку в сім'ї
Здіймається онуків покоління

Була можливість і мені
У місті проживати
Але покинуть не змогла
Оці жванські Карпати

Тут сінокосу дух п'янить
І стеляться тумани
Тут річка Жван селом біжить
Поля колосяться хлібами

Я не цураюся села
І імені селянка
Я жити в місті не змогла
Тому я й не панянка.

 

Фото - http://stihistat.com/st/avtor/osen8#/email.html?osen8

Прес - служба Личаківської РО ТЧХ м. Львова

 

 

 

Переглядів: 1001 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 14:01
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024