Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2013 » Березень » 20 » Мистецтво і милосердя: нові грані благодійності мисткині Христини Катракіс, посланця ООН у сфері культури
22:45
Мистецтво і милосердя: нові грані благодійності мисткині Христини Катракіс, посланця ООН у сфері культури

ЩЕ  ОДИН  ДЕНЬ  ЩАСТЯ  МИСТКИНІ ХРИСТИНИ  КАТРАКІС


Посланець ООН у сфері культури Христина Катракіс 

(на знімку) в оригінальний спосіб відзначила перший

Міжнародний  День щастя: спільно з 22 дітками з 

м. Червонограда та приватного дитячого будинку 

«Благодать» малювала з дітьми… метелика. Майстер-

клас відбувся нині, 20 березня, у приватному закладі

«Еколенд». Мисткиня сподівається, що цю картину 

продадуть на аукціоні, а кошти скерують на допомогу

потребуючим дітям.




Про це повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

«Вона працює у багатьох країнах світу. Приємно, що вона обрала Львів. За цей невеликий час, який вона є у Львові, встигла реалізувати багато проектів. Багато спільно працює з дітками – з дітками, які потребують допомоги, з хворими, з інтернатів. Вона себе повністю віддає дітям. Вони спільно працюють, з’являються фантастичні праці. Потім ці роботи продають на аукціонах, а кошти скеровують на користь дітей.

Ми з пані Христиною сьогодні домовились про наступні проекти, зокрема, і в інших країнах світу, аби робити промо для Львова, отримувати додаткові кошти, які підуть на допомогу дітям, щоб розвивати їхню майстерність малювати, жити, любити людей.

Її приклад – унікальний. Вона віддає себе і дає дітям дуже багато тепла. Наші львівській художники повинні цей приклад наслідувати. Пані Христина робить це безкоштовно. Цей приклад треба зробити для усіх наших митців, щоб кожна школа мала митця, який би допомагав розвивати творчість дітей. Бо через малюнок діти часто відображають свої емоції», – розповів міський голова Львова Андрій Садовий.

Христина Катракіс, художник, професор мистецтвознавства і мистецтва, посланник ООН від премії «Freedom to create» розповідає про картину, яку сьогодні спільно з дітками малювали у «Еколенді»: «Ця картина - це метелик і цей метелик добра, любові, щастя. Цей метелик – це вісник любові і добра і, також, природи. Бо це робиться в школі «Еколенд», яка є частиною «Екодому». Вони дбають про екологічний стан середовища, тому для нас це теж важливо.

Цей вісник – це картина, намальована ручками дітей, які не мають дому, не мають родини, яким самим бракує любові  і добра. І вони створюють цього метелика для таких самих діток, як вони, аби це надихало їх. Тут приходять діти з сиротинців і малюють, з ними займаються. Тобто це така вісточка і кусочок любові від цих дітей дітям всього світу».

Як розповіла Христина Катракіс, вчора вона малювала ангела з дітками, хворими на рак.

«Вчора ми робили янгола у Чорнобильській лікарні з дітками, хворими на рак – лейкемія і, також, в хірургічному відділі. Коли його почала створювати, то я з ними радилася, я питала: «Як ви бачите янгола?». Вони кажуть: «Бачили, що він має прекрасне волосся», бо ці дітки не мають волосся. І тому ми вирішили його «одягти» в волосся, він весь в золотій фарбі. Дітки робили крила своїми ручками і малювали ціле місто.

Як посланець від ООН, я працюю по всьому світу. Але моє коріння з України, тому мені Україна і українські діти дуже близькі. Це вже не перший рік, я вже років 5 займаюся з українськими дітьми. Переважно я просто займалася з дітьми з Чорнобиля. Тобто я їздила на зону, в села Чорнобильські, в інші сиротинці там і працювала з дітьми. Але це перший раз, що я є на Західній Україні, у Львові, власне, і мені приємно, бо моя родина тут є.

Дітки-сироти потребують уваги, любові, добра. Так само хворі діти. Тому не потрібно про них забувати», – розповіла Христина Катракіс.

Мар’яна Ігнатенко, організатор та керівник «Еколенд» розповіла: «Історія дуже свіжа, весняна. Ми з Христиною познайомилися на її першій виставці у Львові у «Леміші» «Людина не острів». Ми були зачаровані цією людиною, її енергією, її напрямком і напрямком місії, скеруванням всієї її діяльності. Ми запропонували їй розвинути цей проект і запропонували організацію і допомогу в цій акції. Багато її діяльності відбувається, власне, в стінах «Еколенду», ми радо вітаємо діток з Червоноградської школи-інтернату, з приватного дитячого будинку «Благодать», приїжджали дітки з Рави-Руської».

Довідка

Христина Катракіс народилась 16 грудня 1980 у Києві в сім’ї з глибокими творчими коренями. Її батько – відомий український скульптор Анатолій Кущ, мати — етнограф і історик мистецтва Олена Кущ (Пількевич). Прапрадід Ксенофонт Катракіс був знаним іконописцем та монументальним живописцем церковних фресок з грецького острову Кріт (згодом його прізвище взяла собі і Христина).

Тож і Христина з дитинства долучилась до мистецтва.

Коли Христині було 6 років, вона постраждала від Чорнобиля. «Дача, де ми жили тоді, була за 30 кілометрів від реактора. Через це довго мала проблеми зі щитовидною залозою. Мій син народився із «чорнобильським» серцем. Це коли воно має багато дірочок. Помер, коли йому було вісім днів. І я захотіла зробити щось таке, щоб усім розповісти, що я пережила. Почала малювати «Зону», — згадує Христина Катракіс.

Згодом за серію картин «Зона» була нагороджена премією ООН в галузі мистецтва «Свобода творити». Христина виїхала в Америку, коли їй було 12 років. Тоді її батько отримав замовлення на монумент у Чикаго. Батьки повернулися в Україну, а дівчинка залишилася навчатись в США.

 

Фото - mediananny.com

Джерело - 

http://zaxid.net/home/showSingleNews.do?u_lvovi_poslanets_oon_u_sferi_kulturi_dopomagaye_hvorim_dityam_i_sirotam&objectId=1280750

 

           На цю ж тему:

1.     Про благодійний аукціон у Львові Христини Катракіс - http://lviv-redcross.at.ua/blog/2013-03-06-1287

 

Переглядів: 1262 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 10:57
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024