Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2013 » Березень » 22 » Місячник раннього виявлення туберкульозу на Львівщині розпочнеться 25 березня
01:30
Місячник раннього виявлення туберкульозу на Львівщині розпочнеться 25 березня

КРАЩЕ  ГІРКА ПРАВДА…


24 березня, у день, коли німецький мікробіолог Роберт

Кох заявив про відкриття збудника туберкульозу, 

відзначають Всесвітній день боротьби з туберкульозом.

Враховуючи актуальність проблеми, 25 березня – 22

квітня на Львівщині вшосте пройде місячник раннього

виявлення туберкульозу та хронічних обструктивних 

захворювань легень. 


Про це повідомляє прес-служба Департаменту охорони здоров’я ЛОДА.

На початку 90-х років Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила туберкульоз національним лихом. З 1995 року в Україні офіційно проголошено епідемію туберкульозу.

Ще два роки тому, за статистичними даними, на Львівщині налічувалось понад 5 тисяч хворих на туберкульоз та 40 тисяч пацієнтів з хронічними обструктивними захворюваннями легень.

За час проведення протитуберкульозної акції 2012 року на Львівщині методом флюорографії було обстежено 82 934 особи, виявлено 170 хворих на туберкульоз. Понад 7 тисяч осіб обстежено методом мікроскопії мокротиння (виявлено 45 хворих). Методом туберкулінодіагностики обстежено 22 тисячі дітей – у 623 дітей проби були позитивними.

Зазначимо, сьогодні на туберкульоз переважно хворіють молоді люди працездатного віку. Проте ризик захворіти однаковий у безхатченка, бізнесмена який живе в стані постійного стресу та дівчини, що дотримується модельної дієти.

Один хворий на туберкульоз може інфікувати в середньому 10-15 здорових осіб, а якщо він перебуватиме у школі, театрі чи громадському транспорті, то більше. Адже туберкульоз від хворого поширюється повітряно-крапельним шляхом (при кашлі, чханні, розмові) та пиловим шляхом (засохлі крапельки мокротиння з мікобактеріями перетворюються в інфікований пил, який є на підлозі, предметах, в повітрі). Можливе також зараження при вживанні молока та молокопродуктів від хворих на туберкульоз корів, яєць від хворої птиці.

Розвиток хвороби у інфікованої людини провокують слабка імунна система, інфікування вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), наркоманія, цукровий діабет, тривале лікування гормональними препаратами, деякі онкологічні захворювання, важкі захворювання нирок, мала вага тіла (на 10% і нижче від ідеальної), зловживання алкоголем та нераціональне харчування.

Найхарактернішим симптомом туберкульозу є кашель упродовж трьох тижнів і більше, зазвичай, з виділенням мокротиння. Усі, хто має цей симптом повинні якнайшвидше пройти обстеження у лікаря, зробити флюорографію та здати мокротиння на дослідження.

Від медицини у боротьбі з туберкульозом залежить 15-20% успіху.

Тож медики закликають не легковажити із власним здоров’ям і пройти флюорографічне обстеження у поліклініках за місцем проживання.

Боротьба з туберкульозом передбачає спільні зусилля медицини, місцевих органів влади, благодійних та громадських організацій. Тільки спільними зусиллями можна здолати цю глобальну небезпеку.


Фото -www.zik.ua

Джерело -http://zik.ua/ua/news/2013/03/21/399826

Переглядів: 700 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вівторок, 19.03.2024, 12:26
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024