Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2013 » Березень » 25 » 125 років тому німецький мікробіолог Роберт Кох відкрив збудника туберкульозу
13:52
125 років тому німецький мікробіолог Роберт Кох відкрив збудника туберкульозу

ВІДКРИТТЯ – ДАВНЄ, ПРОБЛЕМИ - НОВІ


Вчора, 24 березня, усе людство відзначило Всесвітній день боротьби з 

туберкульозом. У цей день 125 років тому німецький мікробіолог Роберт 

Кох оголосив про своє відкриття збудника туберкульозу. У 1905 році він 

був удостоєний Нобелівської премії з фізіології і медицини за відкриття 

та виділення збудника туберкульозу. Його метод вирощування мікробів

у твердих середовищах, з отриманням вакцин проти інфекційних хвороб, 

врятував мільйони людських життів.





…Минали роки. Медики і хворі на ТБ раділи, що з легкістю можуть позбутися важкої раніше недуги. Та «паличка Коха» еволюціонувала. Пристосовувалася до нових видів ліків. І ось, майже через 100 років, в 1993 році, Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ) туберкульоз був оголошений національним лихом.

В даний час, ТБ інфіковано 1/3 світового населення. Кожна країна бореться з лихом, як може. У РФ, наприклад, символом боротьби з туберкульозом стала квітка білої ромашки. Вперше благодійна акція «Біла ромашка» пройшла в 1911 р. під патронажем Імператриці Олександри Федорівни.

У роки радянської влади акція не проводилася, а в наші дні, з ініціативи Російського Червоного Хреста, була відроджена. Протягом багатьох років протитуберкульозна програма - одна з провідних у діяльності Російського Червоного Хреста.

Серед відомих людей, померлих від туберкульозу, актори Віктор Авілов і Вів'єн Лі, художники Марія Башкирцева та Амадео Модільяні, письменники Ілля Ільф і Владислав Ходасевич, літературний критик Віссаріон Бєлінський, композитор Антон Аренський, один з лідерів анархістського руху в роки громадянської війни - Нестор Махно

Тож щоб не потрапити у цей «почесний» список, треба ретельно і наполегливо лікуватися. І чим швидше, тим краще. Хто не прислухається до цієї поради, на того в Україні чекає… примусове лікування. Законодавство з цього приводу – прийняте, лікарняні палати із загратованими вікнами – приготовані. Період умовлянь – минув. Епідемію туберкульозу треба зупинити за будь-яку ціну.

Червоний Хрест України, його обласні, районні і міські організації роблять усе, що у їх силах, щоб туберкульоз не отримав подальшого поширення, і був поверутий у своє звичайне «русло». При допомозі громадськості, без смумніву, цю проблему вдасться подолати.

Щоб досягти цього, треба пам'ятати золоте правило: зміцнюючи імунітет, збільшуємо відпірність «паличці Кох». Якщо імунітет знижується, мікобактерії активізуються і починають ділитися. Саме тому туберкульоз є одним з проявів пізньої стадії ВІЛ- інфекції – СПІДу. 

 

Фото –  http://www.happydoctor.ru/info/96

Прес-служба Личаківської РО ТЧХ м. Львова 

Переглядів: 927 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 27.04.2024, 02:00
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024