Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2013 » Березень » 29 » Голова Львівської ОДА привітав Героя України Юрія Шухевича з 80-літнім ювілеєм
01:16
Голова Львівської ОДА привітав Героя України Юрія Шухевича з 80-літнім ювілеєм
ЮВІЛЕЙ  ГЕРОЯ  УКРАЇНИ  ЮРІЯ  ШУХЕВИЧА

 Почесного члена Президії Правління Личаківської РО ТЧХ м. Львова



2                                                                 «Шановний Юрію Романовичу!

     Прийміть мої найщиріші вітання з вісімдесятилітнім  ювілеєм. Знаючи Вас як щирого і переконаного прихильника зміцнення нашої держави, я вдячний за особисті зусилля, які Ви доклали до  процесу відновлення України та визнання її державної незалежності.

     Ваше життя – справжня вершина відданості державі, яка підкоряється лише обраним. Ви користуєтеся повагою і авторитетом як принциповий та відповідальний чоловік, один з найактивніших учасників правозахисного руху в Україні. Упродовж всього життя Ви зберігаєте вірність високим ідеалам служіння суспільству, твердо та послідовно відстоюєте свою громадянську позицію і моральні переконання.

    Впевнений, що Ваш багатий досвід та життєва мудрість будуть і надалі сприяти єднанню українців.

  Невичерпної енергії, міцного здоров’я і творчих успіхів Вам у важкій і відповідальній діяльності на благо українського народу», – йдеться у вітанні голови Львівської ОДА.

   Фото – www.loda.gov.ua

  Джерело –

http://loda.gov.ua/holova-lvivskoji-oda-pryvitav-heroya-ukrajiny-yuriya-shuhevycha-z-80-litnim-yuvilejem.html


Петро Колодій привітав Героя України Юрія Шухевича з 80-літтям

Голова ЛОР Петро Колодій від імені депутатського корпусу облради та від себе особисто привітав Героя України Юрія Шухевича з 80-літтям.

Про це ІА ZIK повідомили у прес-службі ЛОР.

«На Вашу долю випало чимало випробувань, які Ви мужньо і з честю долали, – йдеться у привітанні. – Важко оцінити Ваш внесок у боротьбу за Українську державу, її становлення, подолання наслідків тоталітарного минулого. Саме таким шляхом ступають тверді духом й віддані сини свого народу.

Зичимо Вам міцного здоров’я, невичерпних життєвих сил та довгих років життя. Щастя Вам, любові та Господнього благословення», - йдеться у привітанні.

Розпорядженням голови Львівської обласної ради Петра Колодія видатного українського політичного діяча, Героя України Шухевича Юрія-Богдана Романовича, за нескореність духу, жертовне служіння ідеї незалежності України та з нагоди 80-річчя від Дня народження нагороджено «Відзнакою обласної ради».

Найвищу нагороду Львівської обласної ради буде вручено на черговій сесії.


Джерело - http://zik.ua/ua/news/2013/03/28/400999

 


  Довідка:

Ю́рій Шухе́вич – народився 28 березня 1933, с. Оглядів, нині у Радехівському районі  Львівської області України) —український політичний діяч, член Української Гельсінської Групи, політичний в'язень у 19481956, 19581968, 19721988 роках, син Героя України Романа Шухевича.

У 1990-х роках став організатором і головою УНА-УНСО. У серпні 2006 року Президент України Віктор Ющенко присвоїв Юрію Шухевичу звання Героя України.

Серед його предків були етнографи, публіцисти, організатори Львівської «Просвіти», Українського педагогічного товариства «Руської бесіди», «Бояна», Музичного товариства ім. М. Леонтовича, редактори часописів. У 1944 році, в 11-річному віці з приходом Червоної армії на західно-українські землі був заарештований і разом з матір'ю засланий у Сибір.

У 1946 Юрія відлучили від матері і помістили в дитбудинок для дітей «ворогів народу» на Донбасі. Двічі тікає і добирається додому, де його знову хапають. З 1948 року над 15-річним Юрієм розпочинається судовий процес і з настанням 16-річчя, Юрій Шухевич, засуджений радянським режимом (на підставі рішення спеціальної наради ОСО МВД СРСР в Москві) на 10 років у радянській тюрмі у Володимирі виключно за політичну діяльність його батька — Романа Шухевича.

В 1954 році, відбувши шість років тюремного ув'язнення (якщо не рахувати років дитбудинку), він підпав під дію закону про амністію неповнолітніх, однак знову був заарештований за протестом Генерального Прокурора СРСР: «Ю. Шухевича освобождать нельзя, так как он сын ликвидированного предателя и пособника фашистов Р. Шухевича».

У 1958, після закінчення 10 річного терміну ув'язнення, ОСО МВД СРСР повторно засудило на нові 10 років у невільничих таборах суворого режиму на основі «тюремної справи», використавши за «свідків» провокаторів і тюремних наглядачів.

У серпні 1968 Шухевич був звільнений і через заборону жити в Україні поселився в Нальчику Кабардино-Балкарської АРСР, де працював електромонтером. У березні 1972 з посиленням авторитарного режиму в СРСР був заарештований втретє і засуджений на 9 років ув'язнення і 5 років заслання. Після короткочасного перебування в мордовських концтаборах Шухевич був заарештований в ув'язненні вчетверте 1973 і засуджений на 10 років тюремного ув'язнення і 5 років заслання; до 1978 перебував у Владимирській тюрмі, звідки був спрямований до Чистопольської тюрми.

Шухевич брав активну участь у кампаніях за надання ув'язненим статусу політв'язня, домагався права на виїзд з СРСР і став членом Української Гельсінської Групи. У березні 1982 Шухевич був висланий на заслання в Тюменську область.

У 1988 р. (55 років) закінчився термін заслання у Сибір. Після повної втрати зору в радянських тюрмах потрапляє у будинок для інвалідів.

У 1990 р. (57 років) отримує дозвіл повернутись в Україну.

Після проголошення Незалежності України у 1991 році, Юрій Шухевич на запрошення світових правозахисних організацій та української діаспори відвідує країни Західної Європи, США, Канаду і поселяється в Україні.

У грудні 2002 р. ініціативною групою розпочинається дослідження біографії Ю.Шухевича та розповсюдження напрацьованих матеріалів в політичному середовищі України. З січня 2003 р. ініціативна група вимагає присвоєння Ю.Шухевичу звання Героя України (у липні 2003 р. ініціатива була офіційно підтримана Тернопільською обласною радою, рішення № 158 від 02.07.2003)

19 серпня 2006 року наказом Президента України Віктора Ющенко 73-річному Юрію Шухевичу присвоєно звання — Герой України. В наш час Юрій Шухевич, як інвалід радянських тюрем, проживає у місті Львові, беручи активну участь у громадському житті держави.

На сьогодні Юрій Шухевич Герой України є головою політичної партії Українська Національна Асамблея та Головним командиром Української Народної Самооборони (УНА-УНСО).


Юрій Шухевич обирався членом Президії Правління Личаківської РО ТЧХ м. Львова (1995 – 2010 рр.).

Почесний член Президії Правління Личаківської РО ТЧХ м. Львова (2010 р. - по даний час).

 

Президія Правління Личаківської РО ТЧХ м. Львова приєднується до привітань

шановному п. Юрію Шухевичу

з нагоди його 80-річчя.


З роси  і води Вам, шановний ювіляре!


Многая і благая літа!



Прес – служба Личаківської РО ТЧХ м. Львова

Переглядів: 947 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 13:53
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024