Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2013 » Березень » 30 » Милосердя і мистецтво: червонохрестівці Львова на міжнародній виставці китайських художників-дисидентів
12:45
Милосердя і мистецтво: червонохрестівці Львова на міжнародній виставці китайських художників-дисидентів

ЗАКЛИК  ЧИСТОГО  СЕРЦЯ


  Частина І. Відкриття нового світу


 Лідер молодіжного крила Личаківської РО ТЧХ м. Львова 

 Катерина Олійник (на знімку), готуючись до просвітницьких 

 акцій у рамках Всеукраїнського місячника милосердя, який 

 розпочинається 1 квітня, відшукала у бібліотеці  книгу 

 китайського громадського діяча, засновника руху Фалуньгун,  

 Лі Хунджі «Чжуань фалунь».




Китай - це загадкова країна для європейців по нинішній день. Відомості про неї завжди сприймаються на вагу золота. Особливо ті, що несуть з собою якусь новизну. У цій книзі міститься докладний виклад нового філософського вчення пізнання світу і організації власного життя, згідно сучасних викликів, з якими цивілізація зіткнулася у ХХІ ст. Однак в офіційному Китаї їй місця не знайшлося. Тому лідери нового вчення подалися в еміграцію.

З ними виїхало чимало прогресивних художників. Основні ідеї нового розуміння світу вони втілили у своїх картинах. А щоб донести їх до світової громадськості, організували міжнародну пересувну виставку, мандруючи з нею по світу з 2005 р. В експозицію включено репродукції полотен 12 художників з Австралії, Канади, США, Таїланду, Тайваню та Японії. Викоані олією, кілька творів - тушшю на шовку у традиційному китайському стилі. За цей час виставка побувала у понад 300 містах у 26 країнах . Днями вона прибула і у Львів. 




В числі її перших відвідувачів – і наші молоді волонтери Червоного Хреста. А подивитися тут є на що. «Сила духу», «Звільнена вірою», «Непохитна воля», «Заклик чистого серця» – саме такі влучні назви мають картини на Міжнародній художній виставці, яка відкрилась у Львівському Палаці мистецтв 27 березня.



Виставка називається «Істина – Доброта – Терпіння» і нараховує понад 30 картин, написаних у стилі традиційного реалізму. До кожного полотна прикріплена невелика історія-опис, завдяки якій глядач має змогу осягнути глибину і зміст роботи.



Як повідомили нас в оргкомітеті виставки, всі представлені картини виконані китайськими художниками-дисидентами, яких об’єднує заборонена у Китаї практика духовного самовдосконалення людини – Фалунь Дафа, або Фалуньгун. Сьогодні діючий у Китаї політичний режим переслідує послідовників цієї духовної практики. Та попри сумні реалії, у роботи автори вкладають принципи своєї життєвої філософії – істини, доброти та терпіння.



«Чому істина? Тому що всі ці картини віддзеркалюють сучасну історію Китаю, яка схована від світу за Великою Китайською стіною.


Картини умовно можна поділити на дві частини. Перша відтворює красу самовдосконалення людей. Друга половина робіт відображає сцени жорстокого переслідування людей у Китаї за останні 14 років. Всі зображені герої невигадані. Кожний, хто бачить ці картини, відразу розуміє, що саме художник хотів показати. В них закладена висока майстерність», – зазначила Олександра Гончаренко, організатор виставки (на знімку). 


 

На Міжнародній виставці «Істина. Доброта. Терпіння» представлено картини 12 художників. Оригінали робіт зберігаються у Нью-Йорку, а їх репродукції мандрують цілим світом. В Україні це вже 14-та виставка. Картини демонстрували у Києві, Дніпропетровську, Харкові, Одесі, Вінниці, Рівному і зараз у Львові. 



«Художники прагнуть донести вікову ідею про те, що добро завжди перемагає зло. Ці картини допомагають досягти внутрішньої гармонії і розкрити призначення людини у суспільстві», – наголошують організатори і екскурсоводи: Олександра Гончаренко (Київ), Галина Піщіта (Харків), Любов Божественна (Одеса). Першим відвідувачам вони вручили стимволічні квіти лотоса - символ чистоти і краси.


 

Картини ніби промовляють до глядачів. І цей діалог промовисто читається на їх обличчях, як ось, наприклад, у львів"янина Віталія Давидюка (на знімку), котрого навіть не треба запитувати про емоції, навіяні експонованими полотнами та символічною квіткою білого лотосу, яку йому презентували тільки що господарі міжнародної виставки. 

Зараз, коли у школярів канікули, молоді червонохрестівці м. Львова хочуть побувати на виставці зі своїми підопічними. Але про це – у наступних випусках.



Нагадаємо, експозиція у Львові триватиме до 7 квітня.

Фото – Ірини Апостолюк

Прес-служба Личаківської РО ТЧХ м. Львова

 На цю ж тему:

"Фалуньгун на полотні" - http://lviv-redcross.at.ua/blog/2013-03-03-1271 

 

Переглядів: 850 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 00:39
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024