Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2013 » Березень » 31 » Католицький світ відзначає сьогодні одне з найбільших християнських свят - Великдень
13:09
Католицький світ відзначає сьогодні одне з найбільших християнських свят - Великдень

СВЯТО ЖИТТЯ, ЯКЕ ПОДОЛАЛО  СМЕРТЬ


Сьогодні, 31 березня, Перший український телевізійний канал траслював з Ватикану пасхальну Службу Божу, яку очолював новий Папа Франциск. Після її завершення він звернувся з традиційним благословенням "Urbi et Orbi" (Місту і Світу) до всіх присутніх на площі св.Петра і тих, хто дивився цю святкову церемонію по телебаченню і слухав по радіо. Привітання Папи для католиків зі святом Великодня прозвучало на цей раз не на багатьох мовах народів світу, а лише по-італійському. Це зроблено на знак єднання усіх вірних довкола Вселенської Католицької Церкви.



На площі були громади українських вірних, хоч УГКЦ відзначатиме разом з православними це свято на початку травня. Та цю традицію не схвалюють наші трудові мігранти, бо роботодавці диктують свої умови: святкуй по-європейському календарю. Доводиться приспособлюватися. Це таки нелегко: тільки мільйон українців працює зараз в Італії, а ще кілька мільйонів -  у США,Західній Європі, інших країнах, де треба робочі руки.

Великдень - церковне свято, присвячене Воскресінню Ісуса Христа.




Для всіх християнських конфесій це найголовніше свято літургійного року, в основі якого лежить євангельське оповідання про чудесне воскресіння Ісуса Христа, розп'ятого на хресті.

У великодню ніч у відповідності з давнім звичаєм Папа здійснив обряд хрещення чотирьох новонавернених християн - албанця, італійця, росіянина і американця в'єтнамського походження.




30 березня, в останній день Пасхального тридення - Велику суботу, понтифік здійснив обряд благословення вогню і ввійшов у занурену в морок ватиканську базиліку з великою свічкою (пасхалії) в руці. Від її вогню запалили свої свічки кардинали Римської курії, і головний храм Римсько-католицької церкви наповнився світлом.

Після цього диякон урочисто проспівав древній гімн Exsultet, що сповіщає про воскресіння Христа, і почалося читання уривків з Біблії і спів псалмів. Потім під склепінням храму зазвучав урочистий гімн Gloria, і одночасно задзвонили дзвони Собору святого Петра. Під час нічної меси вперше після Великого посту в храмі знову пролунала "Алилуя".

 Як зауважує Кореспондент, президент США Барак Обама привітав співвітчизників з Великоднем ввечері 30 березня.

"У нинішні вихідні ми з Мішель і нашими дочками Малією і Сашею, як і інші християни, відзначимо Воскресіння Христове і свято Пасхи. Ми пам'ятаємо про велику жертву, яку Христос приніс заради кожного з нас. І ми підтверджуємо готовність слідувати Його прикладу тут, на Землі", - сказав Обама у зверненні до нації, закликавши американців "зупинитися і задуматися, подякувати за те, що нам даровано".

26 березня євреї почали відзначати Песах. Тоді Обама організував в Білому домі традиційну трапезу - седер.

У європейських мовах слово Пасха - один з варіантів латинського Pascha, яке, в свою чергу, сходить до давньоєврейського pesach (перехід, результат з Єгипту). Єврейська Пасха, присвячена позбавленню Ізраїлю від єгипетського рабства, була в очах християн прообразом того спокутування людства від гріха, спогаду про яке присвячена християнська Пасха.

Німці називають Великдень Ostern, так само як і англійці - Easter, тобто по імені древньонімецької богині весни Eostro (Остара). Таким чином, християни приурочили своє головне свято ще й до урочистостей з нагоди відродження життя після зими.


Фото - http://www.google.com.ua/imgres

Джерело -

http://www.expres.ua/news/2013/03/31/84747-katolyckyy-svit-sogodni-vidznachaye-odne-naybilshyh-hrystyyanskyh-svyat

 

Переглядів: 726 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 01:28
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024