Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2013 » Квітень » 1 » 1 квітня - День сміху: усмішка – ознака фізичного і духовного здоров'я пацієнтів Червоного Хреста
21:58
1 квітня - День сміху: усмішка – ознака фізичного і духовного здоров'я пацієнтів Червоного Хреста

СМІХ – ЛІКИ  БЕЗ  РЕЦЕПТУ


Сьогодні, 1 квітня, День сміху. На жаль, ця дата 

не належить до тих свят, які вшановуються 

працівниками Червоного Хреста ні на офіційному,

ні на неофіційних рівнях. Так вже історично 

склалося. Який би календар Червоного Хреста не 

взяти, у ньому не вдасться розшукати хоч якийсь 

натяк на …сміх. Його не фасують, не пакують, у 

гуманірних вантажах не пересилають, у 

рецептах лікарів не виписують хворим.



Словом, сміх нібито існує окремо від милосердя, а воно – окремо від усмішки, посмішки, пирскання, хихотіння, жартування, реготу, гомеричного сміху.

Це і вірно: коли воїн на полі бою лежить поранений, то санітарка не питає, чи розповісти йому анекдот, а робить термінову пов'язку на ушкоджене місце, затягує на плащ-палатку і волоком тягне невдаху з-під вогню противника у розташування своїх військ. Так, принаймні, було колись. Так буде і тепер: на війні – не до жартів.

Та ось наступає момент, коли лікар у госпіталі скаже пораненому: «Голубчику, рана затягується. Одужаєш швидше, коли не будеш ходити пригніченим, як хмара, а більше жартуватимеш, усміхатимешся, радітимеш життю!»



То на війні. А у мирний час? Сміх ще більше потрібний хворим. Особливо дітям. Цю особливість дитячої психології помітив комік Володимир Ольшанський (англ. Vladimir Olshansky) - радянський і американський актор-клоун, режисер і педагог (на знімку).

Він народився 9 серпня 1947 року в Ленінграді. З дитинства проявив неабиякий талант до акторської комічному майстерності. Після закінчення Державного училища циркового та естрадного мистецтва працював у Московській філармонії, Красноярському ТЮГу, Ленконцерте і Театрі Естради.

Спільно з клоуном В'ячеславом Полуніним став творцем клоунською групи Лицедії. В кінці вісімдесятих емігрував до США, де став одним з піонерів нової акторської професії - «Лікарняний клоун» (англ. Hospital Clown).

У 1996 році переїздить в Італію, де заснував першу професійну національну організацію лікарняних клоунів Італії - «Soccorso Clown». 

За пропозицією свого брата, Юрія, актора і режисера, який працював в Італії, Володимир вирішує ознайомити Італію, з новою професією лікарняного клоуна. Такої програми в цій країні, ще не було. Ця ідея зустрічається з ентузіазмом, Флорентійської Дитячої Лікарнею Ганна Мейер, і разом з Катериною Турі-Бікоккі, (пра-пра правнучкою А.С Пушкіна), італійською актрисою, брати Вільшанські створюють не-комерційну організацію "Clown Aid"  (Клоунська допомогу).

Не витрачаючи час на пошуки спонсорів Асоціація Батьків Проти Дитячих пухлин, лікарні Ганни Мейер - "Noi Per Voi", фінансує перший пілотний проект  в Італії, реалізований в онкологічному відділенні Дитячої лікарні Ганна Майєр, в 1996-1997 роках.

Використовуючи свій багаторічний досвід роботи в Clown Care Unit, в цирку і театрі, Володимир, за допомогою свого брата, створює першу програму навчання "Clown in Corsia". У 1999 році цей проект реалізовується вперше, братами Ольшанський у Флоренції, за допомогою Дитячої Лікарні Майєр, Національної Державної Італійської Театральної Організації (Єті), Району Тоскани, фінансованого Європейським Соціальним Фондом.

Після завершення проекту, в 2000 році, "Clown Aid" отримала свій новий статус Соціального Кооперативу та ім'я "Соккорсо Клаун" (Soccorso Clown або Неотложка Клоун, як вони охрестили його по-російськи ). Під художнім керівництвом Володимира, Соккорсо Клаун ознайомила зі своєю творчістю багато італійських лікарень.

В рамках фестивалю "Велика Перерва", за допомогою Фонду Галини Вишневської, та Італійського Інституту Культури в Москві, в листопаді 2007 року, Соккорсо Клаун, на чолі з Володимиром Ольшанським, зі своєю групою лікарняних клоунів і адміністрацією: Лучіано Пастори, Тиціана Скрокка, Катерина Турі і Юрієм Ольшанським, здійснює перший в Росії пілотний проект, знайомлячи земляків з роботами професійних клоунів лікарні.

Цю програму подивилися лікарі і їх маленькі пацієнти в Москві: у Онкологічному Центрі Блохіна, Дитячому радіографічного Центрі, Ендокринологічному Центрі та невро-хірургічному центрі Бурденка.

До цього проекту "Соккорсо Клаун" в Росії нічого подібного не було. У 2010 р. Соккорсо Клаун стає одним із засновників Європейської Федерації Організацій Лікарняних клоунів (EFHCO).

У 2006 році Володимир зі своїми партнерами Лучіано Пастори і Юрієм Ольшанським створює "Дивні Ігри, спектакль-притча, в новому захоплюючому жанрі метафізичної комедії, де саме незвичайне поєднання метафізики і комедії пропонує ключ до розкриття його теми та ідеї. Вистава представляється на багатьох міжнародних фестивалях, у багатьох європейських містах, включаючи Единбург та Авіньйон  і отримує позитивну критику, як в Італії, так і в багатьох країнах Європи.

Наступна робота Володимира – нова вистава "Шлях Клоуна"  була поставлена в 2010 році. Прем'єра відбулася у Мадриді. Вона підводить певний підсумок його театральної клоунською діяльності, проводячи безперервну лінію пошуків від традиційної клоунади до метафізичної комедії.

У 2010 р. Володимир створює клоунський театр Vice Versa Visual Theater. В даний час він працює над двома новими виставами і викладає акторську майстерність комедійного жанру у своїй школі клоунів - Актор-Клоун Майстер Клас. Вона знана не лише в Італії, але й в інших містах Європи.

Фото – Вікіпедія

Прес-служба Личаківської РО ТЧХ м. Львова

 

На цю ж тему: 

1. Про професію лікарів-клоунів у Латвії див. http://lviv-redcross.at.ua/blog/2013-03-18-1345

2. Нові правила відвідування Дісней-ленду  дітьми - http://lviv-redcross.at.ua/blog/2013-03-18-1346


 

 

 

 

Переглядів: 858 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 02:24
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024