Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2013 » Квітень » 5 » Назустріч Міжнародному дню визволення в’язнів з фашистських концтаборів
21:58
Назустріч Міжнародному дню визволення в’язнів з фашистських концтаборів

ЖОРСТОКІСТЬ І МИЛОСЕРДЯ

 Міжнародний день визволення в'язнів фашистських концтаборів світова

 громадськість відзначатиме 11 квітня, але у Медико-Соціальному 

 Центрі Львівської обласної організації Товариства Червоного Хреста 

 України провели акцію вшанування пам'яті їх жертв вже сьогодні, 

 5 квітня.

 


Річ у тім, що саме нині група молодих журналістів з Німеччини мала вільний час і змогла зустрітися з підопічними МСЦ ЛОО ТЧХУ, про яких ми вже неодноразово розповідали. На цю зустріч прийшло троє ветеранів: Онуфрій Дудак – в'язень Освенціма, Маутгаузена, Фльоссенбурга, Марія Філоненко -  в'язень концтабору Равенсбрюк, Стефанія Вуйцик – репресована у сталінських ГУЛАГах.


 

Зустріч відкрив голова ЛОО ТЧХУ Валентин Мойсеєнко. Він, зокрема, сказав, що завдяки допомозі Німецького Червоного Хреста створено МСЦ ЛОО ТЧХ, і ось уже 17 років щомісяця фінансується.

 

Групу німецьких журналістів очолював професор факультету журналістики Отто-Фрідріх університету м. Бамберга , д-р Маркус  Бегмер. 




З Німеччини він привіз групу с воїх студентів на стажування до колег з факультету журналістики Львівського національного університету ім. І. Франка. Обмін досвідом тривав впродовж тижня. 




Допомагав йому у керівництві групою колега, викладач німецького університету Мюллер Хольгер. Він, та студентка Ізабель Станошек, зацікавилися розповіддю п. Марії Філоненко. Після офіційної частини підійшли до неї, щоб задати ще кілька запитань, а заодне сфотографуватися на згадку.




Вчора до групи приєднався німецький фотожурналіст Тілль Майєр. За активну багаторічну участь у благодійній діяльності Валентин Мойсеєнко вручив йому найвищу нагороду Товариства Червоного Хреста України, на якій читаємо напис "Vis humanitatis" (За гуманізм). До неї видається спеціальна книжечка, в яку вписується прівище того, хто удостоюється "Почесної відзнаки ТЧХУ". 




У числі перших привітала його з нагородою Марія Філоненко, яка стала однією з героїнь його книг про в"язнів фашистських концтаборів. До речі, п. Марія, яка була в"язнем концтабору Равенсбрюк, поділилася з молодими німецькими журналістами своїми спогадами. Після війни  їй доводилося бувати у Німеччині, у тих сумних місцях, куди потрапила 15-річною дівчиною, і бачила, що пам"ять в"язнів вщановується на належному рівні.




Зустріч з ветеранами завершилася. Завтра німецькі журналісти останній день у Львові. Свої враження про місто, його людей, минуле і майбутнє, жорстокість і милосердя вони викладуть у звичній для себе формі, щоб за допомогою ЗМІ та онлайн-комунікацій  достукатися до сердець читачів. 




Онуфрій Дудок, в"язень трьох концтаборів, мав що розповісти молодому співбесіднику Оліверу Прайссу, журналістові з інформаційного агентства "ICE  Dresden" без тлумача, тому що спільною мовою для обох виявилася  російська. Співпрацюючи з партнерами у Санкт-Петербурзі з ІА "Перспективи", Олівер у достатній мірі оволодів цією мовою. Його нарис про п. Онуфрія зможуть прочитати як у Німеччині, так і у Російській Федерації. Коли цей матеріал буде написаний, можливо автор розмістить його український переклад на нашому сайті. 



"Фашизм і світова бойня - не повинні повторитися"! - ось головна думка, яку молоді німецькі журналісти обіцяли донести до своїх читачів. Мир - найголовніше досягнення сучасності, яке треба зберегти за будь-яку ціну. 


Фото – автора

Ірина Апостолюк  

 

 


Переглядів: 1150 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 03:09
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024