Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2013 » Квітень » 9 » Актуальні інтерв'ю: лікар Микола Шавлов про проблеми медицини, та її служителів у наші дні
17:46
Актуальні інтерв'ю: лікар Микола Шавлов про проблеми медицини, та її служителів у наші дні

БІДНИЙ ЛІКАР – ПОГАНИЙ ЛІКАР

 

 "Нічого  не зміниться, доки держава не зрозуміє: бідний лікар – 

  поганий лікар." Чи правильно, що лікар залишається безкоштовним 

  додатком до ліків, і чи є в Білорусі олігархи у білих халатах,-  про це в

  інтерв'ю з Миколою Шавловим, лікарем вищої категорії, стаж 

  роботи якого в медицині 40 років.

 



- Що визначає якість роботи лікаря?

- Результати лікування складаються з декількох складових.

Перша - кваліфікація лікаря (ми всі шукаємо хорошого лікаря, поганого не шукає ніхто). А що значить "хороший лікар"? Це професіонал. Професіоналізм у будь-якій професії - це роки й роки наполегливої ​​праці - по-іншому не буває.

Друга складова - технічна база. Сучасна медицина - складний технологічний комплекс, в якому задіяна велика кількість фахівців, кожен з яких вирішує свої вузькі завдання. Це лабораторна служба, комп'ютерна томографія, МРТ. Роботи цих служб пацієнтові найчастіше не видно, але від неї залежить кінцевий результат - діагноз, який ставить лікар. Там теж повинні працювати і працюють професіонали, але їх професіоналізм піде коту під хвіст, якщо результати аналізів і висновок потрапить до рук недостатньо кваліфікованого лікаря.

Третя складова - ліки. За них пацієнт платить покірливо, а лікар залишається безкоштовним додатком до ліків. Але як би ми не заганяли лікаря у кут, лікар був, залишається і залишиться центральною фігурою в охороні здоров'я.

-         -  Наші лікарі можуть зрівнятися за рівнем компетенцій з колегами з розвинутих країн?

 

- Мені пишуть колеги, білоруські лікарі, які працюють зараз у США, у Швеції. Я із задоволенням і гордістю дізнаюся про їх професійні успіхи. Їм знадобився час для адаптації. Від двох років у Швеції, до п'яти - в США. А зараз вони успішно працюють! Вони вписалися в систему, а це означає, що базова медична підготовка в білоруському університеті дала їм можливість адаптуватися і працювати нарівні зі своїми колегами.

У 1980-ті роки я працював у медичному інституті, вів курс у іноземних студентів. Знаю, що багато наші випускники (вихідці з Африки, Індії) тепер успішно працюють в Європі. Це означає, в Білорусі можуть навчити лікарів. Поки ще можуть.

Чудово, що президент звернув пильну увагу на формування медичної школи. Без цього медицина не може існувати. У будь-якій школі є вчителі та учні. Але щоб виріс новий Смеяновіч або Антонов, повинні пройти роки і роки наполегливої ​​праці. Вчителі поки ще є. А що з учнями? Початківець лікар за 2 мільйони білоруських рублів навряд чи стане гризти граніт науки.

-         - За свою роботу в розвинених країнах лікарі отримують зовсім інші гроші ...

-Вартість консультації фахівця в Ізраїлі становить 300-700 доларів. Тривалість консультації - півгодини, чого для професійного висновку достатньо. Таку суму отримує і наш колега, який навчався в радянському вузі, сидів з нами за однією партою.

У нас, наприклад, до лікаря може звернутися пацієнт, його приймуть після роботи. Консультація триватиме близько півгодини. Йдучи, він покладе на стіл гонорар 50 000 білоруських рублів (6 доларів). А потрібні йому ліки коштують 15 000 доларів. Ситуація стандартна.

-         - А якщо він задумається і збільшить розміри гонорару, що від цього зміниться?

-Нічого. Проблема в тому, що вище голови не стрибнеш, і лікар робить свою роботу так, як може. Незалежно від підношень. Результати його роботи не завжди передбачувані і далеко не завжди залежать тільки від лікаря. Але не викликає сумніву те, що результати роботи лікаря (здоров'я пацієнта) ніяк не залежать від розміру гонорару. Все, що ви можете отримати за свій гонорар (купити) - це ввічливе звернення, а воно здоров'я вам не додасть.

Пляшки, цукерки та конверти - це не тільки знак визнання і подяки лікаря. Це підсвідома спроба соціуму компенсувати те, що лікар недоотримує за свою роботу від держави.

-         - При цьому держава активно бореться з такими доплатами, чи не так?

-Так, знаходять штрейкбрехерів - "підсадних качок", які приносять доктору конверти з міченими купюрами. Слідом за ними входять дужі хлопці, зарплата яких вища, ніж у лікаря, і доктора відправляють на нари, звинувативши його в корупції. За гратами він буде притягнутий до суспільно-корисної (?) праці і одночасно буде перевиховуватись. А те, що він буде деградувати професійно - це вже його проблеми. Мені ж здається, що це проблеми і суддів, і всієї компанії, що запроторила доктора за грати.

Корупціонера посадили - корупція залишилася. Покажіть мені цих корупціонерів в білих халатах, які побудували вілли під Мінськом, мають нерухомість в Європі і відпочивають на престижних курортах. Користуючись можливостями Інтернету, звертаюся до аудиторії. Ви знаєте лікарів-олігархів? Назвіть. Я таких не зустрічав. Я далекий від думки, щоб урізати чиюсь зарплату. Нас вчили: від кожного за здібностями, кожному по праці. І якщо, наприклад, зарплата міліціонера більше зарплати лікаря, значить, його робота важча, складніша і важливіша для суспільства. Може, воно так і є, не знаю. Міліціонером не працював.

-         - Лікарі дійсно гостро відчувають себе неоціненим в матеріальному плані?

-Життя лікаря повинна вмістити роки напруженого навчання у вузі, і далі лікар зобов'язаний вчитися протягом усієї своєї трудової діяльності. У нашій державі лікар не замислюється над питанням, як жити, тому що повинен думати, як вижити. Так визначила його місце в соціумі держава. Що ж отримує держава натомість? Втеча з професії, яке проходить у два етапи. Хто в змозі оплатити навчання у вузі, втікає відразу, отримавши диплом.

Друга хвиля - масова втеча починається після обов'язкового відпрацювання. Це зрозуміло - їсти-то хочеться. Тільки за офіційною інформацією МОЗ, щороку 1100-1200 лікарів йдуть із системи охорони здоров'я, ще 140-160 чоловік виїжджають за кордон.

Нічого не зміниться доти, поки держава не усвідомлює, що жебрак лікар - поганий лікар. Дешеве добрим не буває - світ це знає давно. У цивілізованому світі немає жебраків лікарів! Всі хочуть лікуватися у хорошого лікаря. Де критерії - поганий, хороший лікар? Об'єктивну оцінку ставить саме життя. Є критерії здоров'я суспільства, і один з них - тривалість життя людини, який вижив в соціумі. Цифри сухі, але об'єктивні: середня тривалість життя при народженні становить 71,4 року. У Західній Європі більше. Гіркі цифри. Та тут є і ціна безкоштовної і загальнодоступної медицини, в тому числі. Чи не занадто дорого обходиться державі економія на зарплаті лікаря?

-         - Виходить, зарплата таки відбивається на якості?

-Рабська праця ніколи не була продуктивною. Продуктивно працювати може тільки вільна людина. Що таке свобода для лікаря? Це можливість працювати з повною самовіддачею і вчитися все життя, а натомість отримати гідний відпочинок. Професіонал від роботи отримує моральне задоволення. Колеги, скажіть, хто з вас може сказати про себе, що робота йому в радість? Хто з радістю йде на роботу вранці і з почуттям виконаного обов'язку повертається додому ввечері? Якщо є такі, я порадію разом з вами.

Алкоголізм лікарів - проблема, про яку не прийнято говорити вголос у пристойному суспільстві. До цього призводить безвихідь життя і гонорари пацієнтів. Скільки лікарів спилося? І пропили вони ваші підношення, вашу "подяку", шановні співгромадяни. Звичайно, людина сама вибирає свій шлях, але соціум створює умови для професійного зростання або для деградації.

У психології є термін - синдром вигоряння. Це означає, що вичерпалися ресурси душі людської, вигоріли. І скільком колегам ми можемо поставити цей діагноз - синдром вигоряння? Якщо нічого не зміниться в системі - прийде час, коли діагноз ставити не буде кому.

 

Фото -tut.by

Джерело - http://news.tut.by/health/334776.html

Переглядів: 863 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 12:17
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024