Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2013 » Квітень » 9 » Щоденник Всеукраїнського місячника Червоного Хреста – день 9: репортаж з ендокринологічного диспансеру
21:03
Щоденник Всеукраїнського місячника Червоного Хреста – день 9: репортаж з ендокринологічного диспансеру

КРИЛА  ГУМАННОСТІ


Дев'ятий день Всеукраїнського місячника Червоного Хреста редакція сайту вирішила присвятити розповіді про участь у ньому первинного осередку Товариства Львівського обласного ендокринологічного диспансеру, який налічує понад п"ять десятиліть своєї історії, і в нього входить зараз близько 100 членів - лікарів, медичних сестер, технічних працівників.

Якщо проблема зобу раніше була локальним захворюванням, яке стосувалося переважно мешканців гірських районів, то зараз, після Чорнобиля, його ареал зріс у не очікувано великій кількості. Щоб явище не набрало рис епідемії, захворювання століття контролює і успішно долає, у переважній більшості, Львівський обласний ендокринологічний диспансер. І запорукою цього є і високий фаховий рівень його працівників, а також просвітництво, на яке тут покладають великі надії.

Загалом у Львівському обласному ендокринологічному диспансері є 100 ліжко-місць, з них 20 – дитячих. Торік на харчування одного дорослого пацієнта в день витрачали 6, 89 грн, на дитину – 7, 63. У центрі є 149 штатних одиниць.




Первинний осередок Товариства Червоного Хреста, який очолює понад 20 років старша медична сестра ЛОЕД  Наталія Миколаївна Шипка (на знімку - крайня справа) – активний учасник Місячника. І допомагає голові осередку у його плануванні і проведенні, активіст Червоного Хреста, старша медична сестра поліклінічного відділу ЛОЕД Мирослава Євгеніївна Мацько (на знімку – крайня зліва).  

Під час Місячника осередок Червоного Хреста у ЛОЕД взявся розповсюдити не тільки 100 марок «Членський внесок», але і прочитати лекції та провести бесіди з юними членами Товариства з приводу сангігієни, особливості догляду за хворими з ендокринологічними захворюваннями, історію червонохрестівського руху в Галичині.

На планах Львова 1844, 1872, 1890 рр. – невелика садибна будівля. На поч. ХХ ст. тут збудували притулок "Дитятка Ісуса" для підкинутих немовлят та матерів з малими дітьми, якими опікувалися монахині. Після війни розміщено тут Львівський обласний ендокринологічний диспансер. Для якого у 1980-х добудували новий корпус

Тож минуло вже 67 років відтоді, коли в повоєнний період у Прикарпатському регіоні були мобілізовані наукові колективи клінічного та фундаментального спрямування Львівського державного медичного інституту та практичної охорони здоров’я на боротьбу з ендемією зоба. Організаційна частина цієї проблеми була покладена у 1946 році на новостворений Львівський обласний протизобний диспансер, колектив якого очолила кандидат медичних наук Вероніка Іванівна Станєва.


Сьогодні це потужна науково-­практична ендокринологічна структура профілактичного спрямування, яку очолює головний лікар Львівського обласного ендокринологічного диспансеру, головний спеціаліст з ендокринології Головного управління охорони здоров’я Львівської обласної державної адміністрації Юрій Миронович Вендзилович (на знімку).



Обласний ендокринологічний диспансер є організаційно-методичним та діагностично-лікувальним центром ендокринологічної служби у Львівській області. До його складу входять:

-Інформаційно-аналітичний відділ

-поліклінічне відділення на 150 відвідувань в зміну, де здійснюється амбулаторно -  консультативний прийом ендокринних хворих ендокринологами та спеціалістами вузького профілю (лікарями УЗД, невропатологом, офтальмологом, кардіологом, хірургом, стоматологом), спеціалістами параклінічної служби (рефлексотерапевтом, фізіотерапевтом, спеціалістом кабінету ГБО); на базі поліклініки працює денний стаціонар на 10 ліжок;

-2 стаціонарних відділення (діабетологічне і ендокринологічне) на 100 ліжок, з виділеними  20 дитячими ліжками;

-клініко-діагностична лабораторія з загально клінічним, гематологічним, біохімічним та  імунологічним підрозділами.

Львівський обласний ендокринологічний диспансер веде патронат над районними та міськрайоними лікувально-профілактичними закладами області. Під час виїздів на місця, а їх за 2012 р. було 95, висококваліфікованими медичними працівниками диспансеру надавалася допомога хворим з ендокринною патологією найвіддаленіших куточків Львівщини.

Найголовніша мета, яку ставлять перед собою працівники ЛОЕД, наголошує лікар-методист інформаційно-методичного відділу Андрій Юрійович Підсадочний, - це навчити пацієнта жити з цукровим діабетом. 



Робота стаціонару скерована як на покращення лікування хворих за рахунок впровадження нових методик обстеження хворих і нових методів їх лікування, так і скорочення терміну перебування хворого на ліжку.

Кількість пролікованих хворих у 2012 р.- 1903, в тому числі 263 дитини. Проведено хворими всього 24 645 ліжко-днів.

Лише за березень 2013 р. пройшли обстеженя 4288 пацієнтів, з них дітей - 489. Було зроблено обстеження на такі недуги, як: цукровий діабет, захворювання щитовидої та паращитовидної залоз, ожиріння, захворювання наднирників, зобу, в т.ч. - ендомічного, який набув значного поширення у Прикарпатті, у зв"язку з недостачею йоду.

У цьому ж місяці було проліковано у стаціонарі 188 осіб з діагнозами - цукровий діабет, 37 осіб - щитовидної залози.

 



Для досягнення компенсації цукрового діабету під час перебування пацієнта в стаціонарі методика базисно-болюсного введення препаратів інсуліну ультракороткої дії та аналогів інсуліну без опікової дії, помпова інсулінотерапія для корекції критичних станів, пов’язаних з цукровим діабетом.

Для контролю за ступенем компенсації, хворим проводилося визначення рівня глікозильованого гемоглобіну, обстеження на пристрої цілодобового моніторингу глікемії, а для раннього виявлення діабетичної нефропатії – визначався рівень мікроальбумінурії.




Лабораторне відділення ЛОЕД, де працює лаборантом Оксана Сьорак (на знімку), проводить обстеження як амбулаторних, так і стаціонарних хворих та хворих денного стаціонару. Основна увага надається проведенню обстежень стану вуглеводного обміну у хворих на цукровий діабет, а також біохімічних показників, що вказують на ускладненням цукрового діабету. 



В усіх добрих справах, які є на рахунку у колективу ЛОЕД, є внесок і членів осередку Червоного Хреста. Девіз Всеукраїнського місячника цього року – «Сила гуманності» якнайкраще підходить до діяльності цього дружнього колективу медиків.

А крила гуманності їм надає клятва Гіппократа, якій лікар повинен бути вірним усе своє життя.

Побажаймо ж їм завжди бути на обраній висоті, і з легкістю, і самовідданістю слідувати своєму життєвому кредо!

 

Фото – автора

 

Ірина Апостолюк,

голова Личаківської РО ТЧ м. Львова

 

Переглядів: 3666 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Середа, 24.04.2024, 14:53
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024