Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2013 » Квітень » 10 » До 150-річчя Червоного Хреста: царський подарунок червонохрестівцям Великобританії сто років тому назад
15:13
До 150-річчя Червоного Хреста: царський подарунок червонохрестівцям Великобританії сто років тому назад

ДІАМАНТ  «ЧЕРВОНИЙ ХРЕСТ»


 Цей великий канарково-жовтий алмаз, зображений на фотографії,

 був знайдений у Південній Африці, на рудниках компанії «Де Бірс» у

 Західному Грікваленді (ПАР). У необробленому вигляді камінь важив

 370 - 380 каратів, був огранований у 205 - каратний квадратний у

 плані діамант.









Після обробки алмаз ніби преобразився: заграв прихованим світлом і геометрично правильними фігурами. Справді, освічений темними включеннями, малюнок каменя, якщо дивитися на нього зверху, через табличну грань, став схожим на мальтійський восьмикутний хрест. Через це ювеліри дали йому ім'я «Червоний Хрест».

Але у його імені прихована не тільки зовнішня схожість до хреста, що промениться всіма барвами всередині кристала, а подальша доля. Річ у тім, що після завершення Першої світової війни, коли був величезний наплив поранених і хворих бійців, що повернулися з фронту, треба було терміново розширити число лікарень. Червоний Хрест звернувся до спонсорів про пожертви.

 Лондонський алмазний синдикат в 1918 р. відгукнувся також а цей заклик. Але не дав пожертву грішми, а дорогоцінним камінням, яке мав на обробці. Найбільшим з подарованих діамантів був алмаз «Червоний Хрест». У дарчій ювеліри зазначили, що дарують його Британському Товариству Червоного Хреста і чернечому ордену Святого Іоанна у Палестині.

Так були відзначені заслуги мальтійських лицарів, що доглядали в госпіталі Ла-Валетти за пораненими у Першій світовій війні британськими солдатами, і полоненими з армій їх супротивників.

Після укладення і підписання у нотаріаті дарчого акту камінь і отримав свою остаточну назву – «Червоний Хрест». У тому ж році іоанніти та червонохрестівці продали камінь за 10 тисяч фунтів стерлінгів (величезна сума за тогочасним курсом), розділили виручку і за неї взялися до закладки нових лікарень, придбання ліків і реконструкцію старих лікарняних приміщень.

Довгі роки вважали, що камінь купила британська королівська сім'я, але «Червоний Хрест» несподівано об'явився в Саудівській Аравії. У 1973 р. він знову потрапив на аукціон. І знову покупець залишився невідомий.

 

Джерело - http://www.bejewel.ru/decorations/krasnyi_krest/

Переглядів: 700 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 06:19
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024