Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2013 » Квітень » 11 » 11 квітня - Міжнародний день визволення в’язнів з фашистських концтаборів: портрет медичної сестри Ірини Сендлер
16:19
11 квітня - Міжнародний день визволення в’язнів з фашистських концтаборів: портрет медичної сестри Ірини Сендлер

ПОДВИГ  МЕДИЧНОЇ  СЕСТРИ


 Сьогодні, 11 квітня, світова громадськість вшановує пам'ять тих, хто 

 безневинно мучився у фашистських таборах. Та ще в гіршій ситуації 

 були іноді люди, що допомаги їм вижити. Одна з них – медична сестра з 

 Варшави Ірина Сендлер. Про неї наша розповідь.







Під час Другої світової війни Ірена Сендлер - співробітниця варшавського Управління охорони здоров'я і член польської підпільної організації - Ради допомоги євреям (Жегота), - часто відвідувала Варшавське гетто, де опікувалася  хворими дітьми.

Малюкам молодих єврейок, як і їх батькам, загрожувало фізичне знищення. На це їх прирікала расова теорія Гітлера про арійську надрасу, у якій євреям, (як і слов'янам), місця не було. Гестапо і вся пенеціарна машина держави методично втілювала її у життя: працювали печі Освенціма, Майданека, інших концтаборів, що день і ніч через димарі пускали вверх солодкавий дим спалених тіл «унтер-меншів».  

 

Розуміюч це, польське піддпілля робило все, що було у його силах. Ірені Сендлер доручено було дуже ризиковану справу – порятунок дітей з єврейського гетто. Під прикриттям медичної сестри Червоного Хреста вона, і її товариші, вивезли з гетто 2500 дітей.

На дні сумки для інструментів вона регулярно виносила малюків з гетто, а в задній частині вантажівки у неї був мішок для дітей старшого віку. Грудним дітям давали снодійне, поміщали у маленькі коробки з дірками, щоб вони не задихнулися і вивозили в машинах, які доставляли в табір дезінфекційні матеріали. Деяких дітей виводили через підвали будинків, безпосередньо прилеглих до гетто. Використовувалися для втечі водостічні труби і люки, що виходили назовні.

Всіх інших дітей виносили в корзинах, картонних коробках. Ірина возила з собою собаку, який несамовито гавкати, коли німецька охорона впускала і випускала санітарну машину через ворота гетто. Солдати, що вартували на блок-пості при в'їзді в гетто, цілком природно - не хотіли зв'язуватися з собакою, притупляли пильність, не розуміючи, що гавкіт – маскує і перекриває звуки, які могли раптом подати діти.

За час своєї ризикованої діяльності медичної сестри в гетто, Ірині вдалося винести з пекла, і тим самим врятувати життя, не мало – не багато, аж 2500 дітей. Так тривало до 20 жовтня 1943 р., коли її арештовали за анонімним доносом.  У гестапо  безстрашну медсестру нацисти жорстоко катували, а потім зламали їй і ноги, і руки. Після тортур Ірину засудили до страти, проте вона була врятована: охоронці, які супроводжували її до місця розстрілу, були підкуплені. В офіційних паперах Іриа Сендлер була оголошена страченою. До кінця війни медсестрі довелося ховалася, але вона, як і раніше, продовжувала допомагати єврейським дітям.

Ірина вела записи імен усіх винесених нею з гетто дітей. Списки, щоб не пошкодив час і негода, зберігала у герметично запаяній скляній банці, закопаній під яблунею у саду подруги.



Після війни вона спробувала відшукати всіх вцілілих батьків і возз'єднати родини. Але більшість з них, на жаль, закінчили життя в газових камерах концтаборів.

Діти, яким Ірина допомогла вижити, були влаштовані в дитячі будинки у Польщі або були усиновлені іншими родинами.

За комуністичного режиму влада переслідувала Ірину Сендлер за співпрацю з Урядом Польщі у вигнанні і Армією Крайовою. Коли в 1948 році її приводили на черговий допити, вона перебувала на останньому місяці вагітності. Дитина народилася недоношеною і загинула.

Через  політичну неблагонадійність польський уряд не випускав Ірену Сендлер з країни на ізраїльські запрошення. Вона змогла відвідати Ізраїль тільки після падіння комуністичного режиму і зміни уряду Польщі.

Останні роки свого життя Ірена Сендлер жила в однокімнатній квартирі в центрі Варшави, за іншими даними з 2002 року Ірена проживала в будинку престарілих при католицькому монастирі Братів милосердя.



У 2007 році Ірина Сендлер була номінована на Нобелівську премію Миру.

Вона не була обрана. Отримав її Ел Гор - за слайд-шоу про всесвітнє потеплінню ... (звичайно, слайд-шоу не йде ні в яке порівняння з тим, що робила Ірина ...)

Померла героїня 12 травня 2008 року в віці 98 років.

У квітні 2009 року на американські телеекрани вийшов телевізійний фільм «Хоробре серце Ірени Сендлер».

Фото – www.yesheis.ru

За матеріалами - http://yesheis.ru/irena-sendler-spasay-vzyatyih-na-smert/

 

Переглядів: 918 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 13:42
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024