Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2013 » Квітень » 11 » 11 квітня – Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів: жалобний мітинг у Львові
18:24
11 квітня – Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів: жалобний мітинг у Львові

СПІЛЬНИЙ БІЛЬ ДУШІ


Сьогодні, 11 квітня, у Міжнародний день визволення

в’язнів фашистських концтаборів, у Львові на місці 

колишнього концтабору «Шталаг-328» зібралися

багато людей: керівники Львівської 

облдержадміністрації, обласної, міської ради, 

представники духовенства, різних громадських 

організації та небайдужі львів’яни. Вони вшанували

пам’ять жертв нацистських таборів.




Про це повідомляє кореспондент ІА ZIK.

Під час Другої світової війни у львівській Цитаделі був концтабір для радянських військовополонених «Шталаг-328», де утримували понад 284 тисячі в’язнів різних національностей. Були там і українці, і росіяни, і євреї, і поляки, італійці, бельгійці, білоруси, голландці. 140 тисяч ув’язнених, кожен четвертий з яких – українець, не витримали катувань і померли там. З кривавих записів, що знайшли на стінах Цитаделі, можна зробити висновок, що це був Табір смерті.

Сьогодні віддати шану мученикам прийшли представники влади, громадських організацій та львів’яни. Вони поклали квіти і запалили лампадки біля пам’ятного хреста. Разом із представниками духовенства присутні помолилися за тих, хто так і не повернувся з Табору смерті.

«У цей день хочеться сказати, що ми пам’ятаємо всіх тих, кого вже немає, тих, хто віддав своє життя за те, щоб ми мали змогу жити, відбудовувати країну. Мені дуже тяжко говорити про це. Людина, яка була в німецьких таборах і гетто, пережила такі страшні дні, які неможливо забути», – розповів під час виступу голова Львівського відділення Української спілки в’язнів-жертв нацизму Семен Подольський.

Він додав, що люди не мають права забувати про це велике лихо і повинні бути вдячними за велику жертву.


 

У свою чергу заступник голови ЛОДА Сергій Василенко (на знімку) зазначив, що згадуючи про померлих, ми також повинні дбати про тих, хто вижив після таборів і повернувся додому. Адже саме вони будували Україну.

«Ми не повинні про це забувати, а навпаки – берегти в пам’яті подвиг цих людей. Ми вклоняємося їм за мужність, віру, силу духу і за те, що вони не дають нам забувати про ті жахливі часи», – зазначив Василенко.

Директор благодійної організації «Єврейське відродження» Мейлах Шейхет зазначив, що у рамках вшанування пам’яті жертв концтаборів також потрібно згадати і про великі братні могили навколо Львова, в яких спочивають десятки тисяч людей.

«Ми маємо тяжкі наслідки нацизму. Були зруйновані речі взаємоповаги, любові один до другого. Це наша спільна пам’ять, спільний біль, оскільки він пройшов через душі всіх людей, що тут були: не лише ув’язнених, але й тих львів’ян, які допомагали їм. Ми повинні об’єднатися, щоб це не повторилося. Якщо ми забудемо про цю трагедію, то продовжимо тортури людей, що тут загинули», – зазначив Мейлах Шейхет.

 

Фото –

http://loda.gov.ua/u-lvovi-projshly-zahody-z-nahody-mizhnarodnoho-dnya-vyzvolennya-vyazniv-fashystskyh-kontstaboriv.html

Джерело - http://zik.ua/ua/news/2013/04/11/403679


Переглядів: 910 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 12:12
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024