Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2013 » Квітень » 11 » 11 квітня – Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів: зустріч у МСЦ Львівської ОО ТЧХУ
20:25
11 квітня – Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів: зустріч у МСЦ Львівської ОО ТЧХУ

НЕЗАБУТНЄ



Сьогодні, 11 квітня, у Медико-соціальному центрі Львівської ОО ТЧХ України відбулася зустріч в'язнів фашистських концтаборів та репресованих сталінських ГУЛАГів, яку розпочала директор цього закладу Ніна Добренька. Наш кореспондент побував тут. Публікуємо цей репортаж.







Учасники урочистостей зібралися у вітальні Медико-Соціального Центру пом'янути полеглих товаришів у нацистських катівнях та сталінських ГУЛАГах. Почали з молитви «Отче наш», яка не раз рятувала їх  душі від зневіри у жорстокій дійсності Другої світової війни, де їм доля приготувала роль …в'язнів.




З вітальним словом до присутніх звернулася директор цього закладу Ніна Добренька. Вона привітала їх, і повідомила, що на сайті Президента України нині розміщено Звернення, в якому він закликав українців зберегти пам'ять про мільйони безневинно загиблих у фашистських концтаборах. В ньому, зокрема, зазначається:




«Історія жертв нацистських переслідувань – це жахи війни, страждання на чужині, боротьба в лавах антифашистського опору. Незважаючи на тяжкі випробування, ці сильні духом люди гідно пройшли свій тернистий шлях, зробили вагомий внесок у відбудову зруйнованої країни», - читаємо на сайті глави держави.




За словами Президента України В. Януковича, «наш святий обов'язок - зберегти пам'ять про мільйони безневинно загиблих у фашистських концтаборах, створити для колишніх в'язнів належні умови життя, забезпечити необхідні захист та підтримку, оточити теплом та увагою».

Ніна Добренька побажала колишнім в’язням міцного здоров'я, щастя, наснаги та добробуту.




Кілька днів тому, 5 квітня, тут були у гостях молоді німецькі журналісти, котрі зустрілися з трьома підопічними МСЦ. Про це ми вже публікували розгорнутий репортаж на стор. - http://lviv-redcross.at.ua/blog/2013-04-05-1447

«Цей день для наших підопічних означає одночасно і радість життя, і великий душевний смуток, адже там, за колючим дротом, у печах крематоріїв, газових камерах, «медичних» катівнях - назавжди залишились їхні друзі, побратими, що так і не дочекались довгоочікуваної волі», - констатувала сумну історію підопічних Ніна Іванівна.




Далі вона розповіла, що, починаючи, з 1996 року, у Львові працює при обласній організації Товариства Червоного Хреста медико-соціальний центр, підопічними якого є не лише колишні в'язні фашистських концтаборів, але й  репресовані сталінським режимом. 




Люди приходять сюди не тільки за медичною допомогою, а просто зустрітись і поспілкуватись зі своїми товаришами концтабірної неволі, поспівати і почитати вірші. Звичайно, вони зібралися і цього року, хоча , на жаль, уже не в такій кількості, як раніше, бо щороку , як свічечки, догорають і тануть їх життєві долі, бо…вік !




Западають у душу спогади цих людей. Постійну «прописку» у МСЦ отримали колишні в'язні  концтаборів «Бухенвальд» та «Освенцім»: Іван  Рев'яцький, лікар за професією, Онуфрій Дудок, Стефанія Бзова-Дацько, Стефанія Вуйцик, Ірина Михайлишин, Стефанія Саврацька, Павло Кривлюк, Софія Перетятко, Марія Філоненко, Єфросинія Чеберяка, Осипа-Юзефа Семенихин, Ярослава Гасюк, Ірина Б'єнько - Шуль, Надія Рудник, Богдана Тиндик, Семен Торюша.




Ці люди у своєму почесному і мудрому віці ведуть активну суспільну роботу, особливо в царині виховання молоді у дусі миру, свободи та не сприйняття і недопущення панування диктаторського режиму в жодній країні світу.

Фото – автора

Ірина Апостолюк


Довідка

11 квітня відзначається Міжнародний день визволення в'язнів фашистських концтаборів, який встановлено в пам'ять про інтернаціональне повстання в'язнів концтабору Бухенвальд, що сталося 11 квітня 1945 року.

Перший концтабір у фашистській Німеччині був створений поблизу Дахау в березні 1933 року. До початку Другої світової війни у ​​в'язницях і концтаборах Німеччини перебувало 300 тисяч німецьких, австрійських і чеських антифашистів.

У наступні роки гітлерівська Німеччина на території окупованих нею європейських країн створила гігантську мережу концентраційних таборів, перетворених на місця організованого систематичного вбивства мільйонів людей, в першу чергу слов'янських народів; тотального винищення євреїв, циган; нещадної експлуатації в'язнів в якості робочої сили.

Концентраційні табори оснащувалися душогубками, газовими камерами та іншими засобами масового винищення людей, крематоріями. В одному тільки Бухенвальді було знищено понад 56 тисяч осіб 18 національностей, в т.ч. 19 тисяч радянських військовополонених.

Центр розшуку та інформації Українського Товариства Червоного Хреста, створений у незалежній Україні понад 20 років тому, до цих пір проводить розшук людей, викрадених у рабство, встановлює долі зниклих безвісти, і тих, хто перебував в роки війни в Німеччині на примусових роботах, у концтаборах, таборах для військовополонених, розшукує поховання радянських воїнів, що загинули за кордоном.



Переглядів: 1287 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 03:28
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024