Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2013 » Квітень » 13 » До 95-річчя Товариства Червоного Хреста України: віхи історії
22:00
До 95-річчя Товариства Червоного Хреста України: віхи історії

ЛІТОПИС, В ЯКИЙ ДОБРОТВОРЦІ  УКРАЇНИ  ВПИСУЮТЬ ЩОДНЯ НОВІ СТОРІНКИ     



Так повелося у житті –

Добро і зло йдуть поруч по землі,

Коли нам тяжко і потрібна допомога,

Звертаємось з проханням ми до Бога

І милосердний наш Отець з небес

 Благословив Червоний Хрест. 


Співчуття і милосердя  – притаманні риси національного українського характеру. Про це свідчать величні храми Київської Русі, хроніки Запорізької Січі, філософія Сковороди, фольклор, інші пам'ятки старовини.


Не помилимося, коли скажемо, що червонохресний рух в Україні бере свої витоки з кінця ХVIII століття. Засновник української анатомії та хірургії  Петро Андрійович Загорський (на знімку), а згодом і академік, який був військовим лікарем під час війни Росії з Польщею, надавав допомогу полоненим і цивільному населенню без розрізнення на "своїх" та "чужих", і саме тому його вважають предтечею Українського Червоного Хреста. 

Анатом і фізіолог. П. А. Загорський народився с. Понорниця Коропський району на Чернігівщині у 1764 р. Початкову освіту здобув у Чернігівському колегіумі. В 1785 р. закінчив медико-хірургічне училище в Петербурзі. Понад 30 років очолював кафедру анатомії в Петербурзькій медико-хірургічній академії, виховав цілу плеяду талановитих учнів і послідовників; успішно займався також лікарською діяльністю.

П. А. Загорський — автор першого класичного підручника «Скорочена анатомія» (1802), за яким навчалось кілька поколінь лікарів у царській імперії династії Романових. Він удосконалив анатомічну термінологію, систематизував і впорядкував колекцію виродків у знаменитій Петербурзькій кунсткамері. На знак поваги до пам’яті відомого анатома була заснована медаль імені П. А. Загорського за видатні наукові праці в галузі анатомії. Помер –  20 березя 1846 р. у віці 82 роки.




Потім була Кримська війна. Всі знають про сестер милосердя на її фронтах з обох боків: з англійського – ФлоренсНайтінгейл, з російського – Даша Севастопольська (на малюнку). 



Зробив свій внесок у народження нових інститутів милосердя у Російській імперії і видатний хірург того часу Микола Іванович Пирогов (на репродукції портрету), більша частина життя якого пов'язана з маєтком на хуторі Вишня біля Вінниці. Тут у 1881 р. він знайшов вічний спокій у церкві-некрополі, де зберігається його забальзамоване тіло у скляній труні, а в центрі Вінниці споруджено величний пам'ятник видатному хірургові.

Українська ланка  Російського Товариства Червоного Хреста до Всесвітньої організації  увійшла добре організованою. Так, наприклад, у 1900 році на теренах України вже функціонувала розгалужена мережа червонохресних осередків, лікарень (для бідноти) та притулків. Під час Першої світової війни, у Києві було відкрито понад сто  шпиталів Червоного Хреста.


У післявоєнні роки  силами Товариства протягом 20-х років були створені чисельні протитуберкульозні й венерологічні диспансери, станції по боротьбі з малярією, амбулаторії, будинки для безпритульних та інвалідів  тощо. За рахунок Українського Червоного  Хреста працювали 119 медичних, 206 профілактичних і дитячих закладів. Було відкрито 400 аптек та магазинів санітарії. Навіть, з’являється перший в світі корабель-санаторій на Дніпрі. Працюють санітарні літаки Товариства. Та 1938 року всі, на той час, 6111 закладів Товариства Червоного Хреста України були відчужені, згідно Постанови Ради народних комісарів СРСР. В країні «Великого терору» (1937-1938) боялися спротиву навіть…Червоного Хреста.

Яскравою сторінкою героїчної діяльності червонохрестівців були роки Другої світової війни. Заслуги  вихованок Товариства Червоного Хреста високо оцінив Міжнародний Комітет Червоного Хреста, нагородивши 14 з них медаллю Флоренс Найтінгейл – найвищою відзнакою за гуманізм і милосердя .

Справедливе визнання здобула  створена в 1961 році патронажна служба милосердя Червоного Хреста. У 1974 році Постановою Президії Верховної Ради СРСР досвід роботи служби  милосердя Дніпропетровської організації  з обслуговування інвалідів, прикутих до ліжка хворих та одиноких людей похилого віку, був рекомендований для поширення в колишньому Радянському Союзі.  3200 патронажних сестер щороку обслуговують вдома близько 350 тисяч одиноких громадян похилого віку, інвалідів війни та праці. В сільській місцевості, де немає медичних закладів, червонохресними організаціями створено 838 громадських пунктів першої допомоги. Під прапором Червоного Хреста та за сприяння органів місцевої влади створені і діють 4 лікарні та 3 хоспіси, 14 денних та 3 стаціонарні відділення, 599 банків одягу та 441 пункт прокату засобів і речей по догляду за хворими.



Аварія на Чорнобильській АЕС - низка випробувань для Товариства Червоного Хреста на дієздатність і милосердя. Розуміючи масштабність та наслідки цієї катастрофи, Національний комітет з усіма організаціями Товариства Червоного Хреста України  визначає план дій, який згодом виправдав себе. Завдяки зверненню до Міжнародної Федерації Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця була започаткована та діє й досі Міжнародна Чорнобильська програма гуманітарної допомоги і реабілітації.

Дев’яності роки – прийняття законів «Про Товариство Червоного Хреста України», «Про символіку Червоного Хреста, Червоного Півмісяця, Червоного Кристала», а також Статуту Товариства, яким визначені правовий статус, структура, основна мета і головні завдання Товариства, права та обов’язки його членів, удосконалюється Положення про патронажну службу милосердя Товариства. Кабінетом Міністрів України створено міжвідомчу комісію з питань імплементації в Україні міжнародного гуманітарного права.

Значним досягненням Товариства Червоного Хреста за роки незалежності  України було створення служби розшуку. Єдина офіційно визнана в країна служба безкоштовно надає допомогу з пошуку та відновлення родинних зв’язків, втрачених внаслідок збройних конфліктів, стихійного лиха, техногенних катастроф, сучасних міграційних процесів та інших екстремальних ситуацій.

Нині Товариство Червоного Хреста України  – це понад 6,5 млн. людей, об’єднаних в майже 47 тисяч первинних організацій, організацію АР Крим, 24 обласні та Київську і Севастопольську міські організації.

Літопис історії Червоного Хреста примножується щодня.І кожен добротворець, що має співчутливе серце, може вписати у нього і свій рядок добрих справ.


Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

Прес - служба Личаківської РО ТЧХ м. Львова

 

Переглядів: 1231 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 06:21
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 3
Гостей: 3
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024