Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2013 » Квітень » 25 » Фрагменти доповіді Валентина Мойсеєнка, голови Львівської ОО ТЧХ України, на ювілейному засіданні Правління
09:12
Фрагменти доповіді Валентина Мойсеєнка, голови Львівської ОО ТЧХ України, на ювілейному засіданні Правління

НЕВИЧЕРПНА СИЛА ГУМАННОСТІ


Шановні члени правління!

Шановні запрошені та гості Правління !

Дозвольте привітати Вас зі святом – 95 річчям Товариства Червоного Хреста України!

Спрямовуючи свої зусилля на зміцнення потенціалу та вдосконалення первинних, міських та районних організацій – всі ми разом зможемо краще допомогти тим, кому вік чи каліцтво не дають змоги активно жити і працювати. Саме наше Товариство, намагаючись поліпшити життя найуразливіших верств населення, стало важливим фактором гуманізації суспільства.

Це постійна турбота про інвалідів,  самотніх хворих похилого віку, дітей вулиці, потерпілих від стихійного лиха, аварій чи катастроф.  Україна єдина з країн колишнього Радянського Союзу, де національне Товариства Червоного Хреста успішно здійснює потужну програму  медико-соціальної підтримки незахищених верств населення, маючи розгалужену мережу медико-соціальних центрів, лікарень, денних стаціонарів, банків речей, пунктів прокату засобів догляду за хворими.  У такий спосіб наше Товариство реально допомагає державі впроваджувати Національну програму подолання бідності.

На жаль, Україна відноситься до найбільш демографічно старих країн світу, майже чверть населення досягло пенсійного віку, коли зростає потреба активного медичного нагляду та реабілітаційних заходів.

Патронажна служба Товариства Червоного Хреста України була створена 52 роки тому для допомоги державній владі у наданні медичної допомоги, догляду, соціально-побутовому обслуговуванні одиноких та непрацездатних людей, інвалідів, ветеранів війни та праці, допомоги дітям-сиротам, які знаходяться під опікою, багатодітним сім’ям, а також для проведення медико-соціальних, профілактичних та навчально-освітніх програм серед населення.

Функціонування патронажної служби милосердя Червоного Хреста є найтривалішим та найуспішнішим проектом Товариства за всі роки його існування.

Львівська обласна організація Товариства Червоного Хреста України до соціального обслуговування своїх підопічних залучає безробітних, які стоять на обліку  в центрах зайнятості. І це дає позитивні результати. Працівники нашої організації постійно залучають до своїх справ старшокласників, студентів та ветеранів війни та праці.

Зміцнено  матеріально-технічну базу служби милосердя, розширено коло послуг, що надаються підопічним, залучається додатковий кадровий. Зросла  кількість медико-соціальних послуг на дому, що їх надають патронажні сестри.

Списки  одиноких непрацездатних громадян  щороку погоджуються з установами охорони здоров’я,  соціального захисту населення.

За роки свого існування патронажна служба милосердя якісно покращила свій професійний рівень. Щороку складається і затверджується головою ОО ТЧХУ план-графік підвищення кваліфікації патронажних медсестер, направляються заявки в медичний коледж післядипломної освіти про необхідну кількість путівок. На  2012-2013р. виділено 16 путівок на безкоштовне навчання  медсестер на курсах підвищення кваліфікації.

Із 89 медичних сестер мають кваліфікаційну категорію 65 чол., що складає 71 %: вищу – 57 чол., першу – 5 чол., другу – 3 чол. За планом атестації станом на 1.04. 2013 р. пройшли атестацію 12 медсестер, переатестовано на підвищення кваліфікації 3 медсестри.

Згідно основного плану заходів щороку проводиться спільний обласний семінар  з Головним Управлінням  охорони здоров’я, соціального захисту населення, асоціацією медсестер та іншими партнерськими організаціями  по співпраці щодо покращення медико-соціальної допомоги одиноких непрацездатних громадян.                          Обласною організацією Товариства розроблено методичний лист та професійну пам’ятку для сестри милосердя  по покращенню роботи патронажної служби милосердя, за підписами Головного управління праці та  соціального захисту населення, охорони здоров’я, який був направлений в установи області.

Функціонують 15 банків одягу, в 7 МРО ТЧХ організовано кутки-банки речей.

В обласній організації ТЧХУ  функціонують 2 медико-соціальні центри : м. Львів, м. Новояворівськ, в 6 міськрайонних організаціях – медико-соціальні кімнати, в яких проведена паспортиризація.  Перелік послуг – згідно «Положення про МСЦ» , «Положення про МСК», а саме : виконання медичних маніпуляцій за призначенням лікаря, проведення навчань по догляду за хворими, долікарської допомоги, масажу, проведення благодійних заходів, зустрічей.

Патронажні медсестри залучені до роботи в первинних організаціях,  де проводять роботу по залученню  населення в члени Товариства, розповсюдженню марки  Червоного Хреста, в школах – навчання першої допомоги.

Патронажні медсестри беруть участь в сестринських конференціях та семінарах при поліклініках, за якими закріплені, виступають з темами про діяльність Товариства.

В більшості МРО ТЧХ та м. Львові організовуються чергування медсестринських постів в скупчених місцях для контролю кров’яного тиску в населення, розповсюдження пропагандистської літератури, знань про ТЧХ, збір пожертв.

Робота патронажної служби області висвітлюється в засобах масової інформації.

Патронажні медсестри Червоного Хреста приймають безпосередню участь у виконанні всіх програм медико-соціальної спрямованості.

Ø    Діє спільна програма «Ветеран-медик» спільно з Головним Управлінням  охорони здоров’я, обкомом профспілки медпрацівників та обласною асоціацією медсестер, згідно якої взяті на облік , патронаж, обслуговування та надання грошової допомоги, ліків, продуктових наборів одиноким непрацездатним, з числа ветеранів-медиків та працівників Товариства Червоного Хреста.

Ø    З 2011 року працівники ПСМ, голови МРО ТЧХУ, активісти беруть участь в пілотній програмі «Медико-соціальний супровід та формування прихильності до лікування ТБК»   за фінансової підтримки Глобального Фонду  – доставляють хворим ліки, продуктові набори, забезпечення консультацій, обстежень. Налагоджена співпраця з протитуберкульозною службою області. Надають послуги 5 психологів-консультантів.

Ø     Збирається вживаний одяг   від населення, відповідно до загальноукраїнської програми «Чобіток».  Роботу в банках речей організовують та виконують патронажні медичні, молодші сестри та волонтери  за графіком.

Особливо хочеться відмітити роботу банку речей м. Львова – вул. Героїв УПА,78,  який працює на європейському рівні.

Працівники патронажної служби активно працюють  під час проведення Місячника Червоного Хреста: збір коштів, ліків, продуктів, речей.

Робота патронажної служби організовується у постійній взаємодії з управліннями та установами охорони здоров’я, соціального захисту, обласною та районними/ міськими держадміністраціями. Укладені угоди про співпрацю.

На базі медичних училищ, мед.університетів, коледжів, гімназій, технічних  ліцеїв, ветеринарної академії створені "Загони милосердя”, члени яких беруть участь в роботі РО/МО ТЧХ, в проведенні благодійних заходів. Особливо активно ведеться робота з волонтерського молодіжного руху в Яворівській РО ТЧХ, де створено і задіяно в роботі    30 загонів «Милосердя».

Патронажна служба також приймає активну участь у наданні допомоги населенню постраждалому від стихійного лиха та техногенних аварій. У складі груп швидкого реагування патронажні сестри беруть участь в реагуванні практично на усі надзвичайні ситуації що трапляються на території Львівської області.

Львівська обласна організація Товариства Червоного Хреста України приймає активну участь у вирішенні завдань охорони здоров’я та безпеки людей, тому роль Товариства в навчанні населення навичкам першої допомоги надзвичайно важлива.

При Львівській обласній організації Товариства Червоного Хреста України постійно проводяться навчання  із підготовки домашніх сестер-доглядальниць та масажистів,  підготовка волонтерів по програмі першої невідкладної допомоги  в спеціалізованих класах  обласної організації. Також проводяться навчання в створених класах по наданню першої допомоги в Миколаївській, Сокальській, Яворівській,  Новояворівській МО, Дрогобицькій МО ТЧХУ.

На даний час працює 4 інструктори. Створені 2 навчальні центри.

Також залучаються волонтери – медики, студенти вищих курсів мед. Університету, мед. коледжів.

Під час проведення Євро- 2012 в м. Львові ЛОО ТЧХУ організувала постійно діючі пости в районах фан-зон. Всього – 3 пости у склад яких входили патронажні медсестри та волонтери ЧХ, які пройшли курс навчання надання першої невідкладної допомоги. Були сформовані спеціальні аптечки ( з урахуванням надання першої допомоги), закуплені для медсестер тонометри.

В травні 2012 року було організовано автопробіг «Футбол об’єднує» за маршрутом Харків - Львів. На стоянках маршруту проводились заняття по наданню домедичної допомоги для всіх бажаючих. Проведена інформаційна кампанія із залученням обласних ЗМІ щодо популяризації курсів Червоного Хреста з навчання першій  допомозі

Перспективний напрям даного розділу роботи – необхідно перейняти європейський досвід. З 2013 року введений міжнародний сертифікат для курсантів.

Безумовно, результати нашої роботи могли бути вагомішими, якби в усіх МРО ТЧХ України мали належну підтримку з боку органів місцевої влади. Адже це передбачено Законом України «Про Товариство Червоного Хреста».

Проблем дуже багато. Але згуртувати небайдужих до чужого горя людей, надихнути їх на гуманітарні вчинки, щоби стати надійнішими помічниками держави у вирішенні соціальних проблем – наше завдання. 

Хочу подякувати членам Правління обласної організації ТЧХ, членам Президії Правління, за вагомий внесок в розвиток Товариства.

 

Всім дякую за увагу!

 

Валентин Мойсеєнко,

голова Львівської ОО ТЧХ України

 

 

 

Переглядів: 925 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 03:52
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024