Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2013 » Квітень » 29 » Підсумки профілактичної акції з виявлення туберкульозу, підбиті працівниками ДОЗ ЛОДА
20:13
Підсумки профілактичної акції з виявлення туберкульозу, підбиті працівниками ДОЗ ЛОДА

РЕЗУЛЬТАТ НЕ ЗАБАРИТЬСЯ 


  Майже 20 років тому Всесвітня організація охорони здоров’я  

  визнала туберкульоз глобальною небезпекою світового масштабу 

  і проголосила в більшості країн світу, в тому числі і в Україні,

  епідемію цього захворювання.



Стосовно Львівщини, то темпи зростання захворюваності на туберкульоз в області почали сповільнюватись з 2001 року, відколи протитуберкульозні  установи почали забезпечуватись препаратами за кошти державного бюджету. Упродовж 7 років в області проводиться масова акція «Місячник з профілактики та раннього виявлення туберкульозу та хронічних обструктивних захворювань легень». Днями у Департаменті охорони здоров’я ЛОДА підбито підсумки цьогорічної акції.

За період з 25.03 по 22.04.2013 року у лікувально-профілактичних закладах області було обстежено методом флюорографії 96 тисяч 431 особа (виявлено 96 хворих на туберкульоз); методом мікроскопії мокротиння обстежено 3 215 осіб (виявлено 17 хворих на туберкульоз).

Майже 12 тисячам дітей під час акції було проведено туберкуліно-діагностику – з вперше виявленим позитивним результатом виявлено 331 дитину. В обстеженнях населення були задіяні 7 пересувних флюорографів.

З метою виявлення на ранніх стадіях пацієнтів з хронічним обструктивним захворюванням легень скринінгове спірографічне обстеження проведено 7080 особами. Виявлено 561 хворого.

Реалізація у Львівській області заходів «Загальнодержавної програми протидії захворюванню на туберкульоз у 2004-2011 роках» дозволила досягнути певних позитивних зрушень. Зокрема, зменшилась захворюваність на туберкульоз від 76, 0 на 100 тисяч населення до 66, 6 – у 2012 році; значно зменшились обласні показники смертності від туберкульозу: з 20,3 на 100 тисяч населення (у 2007 р.) до 14, 6 у 2012 році.

В області спостерігається одна з найнижчих в Україні захворюваність на туберкульоз у дітей (від 0 до 14 років) – 5,1 на 100 тисяч дитячого населення.

 Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

 Прес-служба Департаменту охорони здоров'я ЛОДА

 Джерело - http://guoz.lviv.ua/ukr/news/lvivnews/2627.html

 

 Довідка Товариства Червоного Хреста України

Товариство Червоного Хреста України (ТЧХУ) є однією з найстаріших громадських організацій, що займається профілактикою інфекційних захворювань. Вже на початку свого заснування 1918 року червонохресні організації мали свої протитуберкульозні диспансери, лікарні й займалися профілактикою та лікуванням туберкульозу. Пізніше ця місія була передана органам охорони здоров’я. Та відколи в з 1995 року в Україні знову  виникла епідемія туберкульозу ТЧХУ починає займатися санітарно-просвітницькою роботою. Тобто роз’ясненням населенню, як можна вберегтися від цієї небезпечної хвороби і переконанням, що ця хвороба виліковна, якщо вчасно звернутися до лікарів і розпочати лікування.

В 1999 році Український Червоний Хрест отримав грант гуманітарного відділу Євросоюзу. Спільно з органами охорони здоров’я  активно проводилась профілактична робота. Було задіяно чотири пілотні регіони: Черкаська, Чернігівська, Житомирська та місто Київ. Проект мав на меті формувати при хильніть людей до лікування туберкульозу. Тобто люди, які закінчили лікування в стаціонарі, повинні продовжувати його амбулаторно. На жаль, є такі дезадаптовані верстви населення, які відмовляються від лікування, коли виходять зі стаціонару. Це - особи без постійного місця проживання, а також ті, що звільнися з місць позбавлення волі. Їх доводилося підтримувати ще й соціально – видавати ліки, продуктові набори.

Національне Товариство виступило ініціатором впровадження в Україні контрольованого лікування. І саме цей метод впроваджували у життя, починаючи з 1999 року. Профілактична робота продовжується і до сьогодні.

П’ять років тому міжнародна організація РАТН, яка фінансується Агентством розвитку  США, почала впроваджувати в Україні програму «Зупинимо туберкульоз», мета якої – формування прихильності до  його лікування. В програмі були задіяні вже 10 пілотних областей, де Червоному Хресту було запропоновано вести амбулаторне долікування хворих.

У Дніпропетровській, Херсонській та Запорізькій областях профінансовано додаткову програму, мета якої – лікування в амбулаторному режимі людей, звільнених з місць позбавлення волі. По цьому розділу програми виділяються додаткові кошти на придбання ліків, щоб лікувати й супутні захворювання цієї категорії пацієнтів.

З 2011 року така програма фінансується вже  Глобальним фондом.  Впродовж цього року програма реалізувалась в 6 областях, згодом – в 8, а до кінця 2012 року планується її реалізація в усіх областях України. За цією програмою, крім надання патронажною службою ліків, призначених фтизіатром, закуповуються продуктові набори, які кожен хворий отримує систематично  раз на місяць.

Проводити санітарно-просвітницьку та профілактичну роботу – головна місія Червоного Хреста у боротьбі з туберкульозом. Це видання інформаційних матеріалів,що роз’яснюють населенню: що таке туберкульоз, як його вилікувати, про правила дотримання санітарно-гігієнічних норм тощо. За програмою Глобального фонду  для цього сформована група, якою розробляються листівки, плакати, відеоролики. Організації Товариства використовують їх при проведенні круглих столів та інших просвітницьких заходів.

До боротьби з цією небезпечною хворобою долучається і фонд Рената Ахметова саме в  Донецькій області. Організація виділяє великі кошти на ремонт та обладнання протитуберкульозних диспансерів та лікарень. Крім того, вони створили в області 5 регіональних відділень, де лікуються хворі на туберкульоз. 

Впроваджує програму продовження лікування хворих на туберкульоз, які вийшли з місць позбавлення волі й організація-фонд «Лікарі без кордонів».

Багато людей, які не володіють інформацією про це захворювання, просто перестають спілкуватися навіть з рідними та близькими, хворими на цю недугу. Але, якщо виконувати санітарно-гігієнічні заходи, то не варто боятися зараження. При постійному контакті з хворими слід одягати респіраторну маску.

 

 

Переглядів: 953 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 14:43
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024