Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2013 » Травень » 1 » Віртуальний філателістичний клуб «Милосердя»: випуск 11(50) марка з нагоди 70-річчя УГВР
10:59
Віртуальний філателістичний клуб «Милосердя»: випуск 11(50) марка з нагоди 70-річчя УГВР

УВІКОВІЧНЕННЯ  У  ФІЛАТЕЛІЇ


 На Самбірщині у липні 2014 р. погасять поштову марку з нагоди 

 70-річчя Української Головної Визвольної Ради (УГВР)






Самбірська районна рада Львівської області звернеться до Укрпошти про випуск конвертів та поштових марок до 70-річчя утворення у гірському селі Сприня Української Головної Визвольної Ради (УГВР), яке відзначатиметься у липні 2014 року. У свою чергу у Верховній Раді зареєстрований проект постанови про святкування цієї ювілейної дати на державному рівні.

Про це повідомив кореспондент IA ZIK.

А тим часом на Самбірщині активно готуються до відзначення передювілейної 69 річниці створення УГВР. Урочистості традиційно відбудуться 14 липня у с. Сприня біля пам’ятника засновникам Української Головної Визвольної Ради. Тут споруджено криївку, автентичну часів боротьби вояків УПА за незалежність України.

За словами Віталія Кімака – заступника голови районної ради, який очолює організаційний комітет із святкування народження УГВР, розробляється програма урочистих заходів. Серед них передбачено погашення першої ювілейної поштової марки. Колектив народного драматичного театру «Радо» із с. Ралівка готує коротку виставу, якою самодіяльні артисти відтворять достовірні фрагменти історичної події часів створення УГВР. Архівними матеріалами їх забезпечить Наталія Осьмак – дочка президента УГВР Кирила Осьмака, яка проживає у Києві.

 

Довідка IA ZIK.

УГВР створена з ініціативи Організації Українських Націоналістів (ОУН) як всеукраїнський центр, покликаний взяти 

на себе верховне керівництво національно-визвольною боротьбою українського народу за свою незалежність.



Установчий збір УГВР проходив 11-15 липня 1944 року біля с. Сприня на Самбірщині. Збір прийняв ряд важливих, доленосних документів, а також присягу воїнів Української Повстанської Армії. Президентом УГВР було обрано вихідця з Полтавщини, діяча Української Народної Республіки Кирила Осьмака.

В умовах російської займанщини УГВР стала єдиним керівним органом воюючої України. В середині 50-х років майже всі члени УГВР на території України або полягли в боротьбі з більшовицькими загарбниками, або вмерли у сталінських в’язницях.

На честь 50-річчя УГВР для філателістів Укрпоштою було організувано спецпогашення. До вашої уваги кілька хужожніх конвертів, виготовлених на замовлення деяких львівських колекціонерів поштових марок. Ці конверти - гордість моєї збірки. Якщо у когось є ще такі конверти, але з іншими сюжетами, буду дуже радий помістити відомості про них у нашому віртуальному філателістичному клубі.








 Фото - http://falangeoriental.blogspot.com/2012/07/68.html

Джерело - http://zik.ua/ua/news/2013/04/19/405027

Петро Гарматій,

Голова віртуального філателістичного клубу «Милосердя»

Переглядів: 948 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 08:13
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024