Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2013 » Травень » 13 » Профілактична акція на Львівщині з 13 до 27 травня з вимірювання артеріального тиску
22:26
Профілактична акція на Львівщині з 13 до 27 травня з вимірювання артеріального тиску

ТИСК  НЕ ТУРБУЄ?


На Львівщині традиційно з 13 до 27 травня проводиться профілактична акція з вимірювання артеріального тиску у населення. Проблема виявлення осіб з підвищеним артеріальним тиском є надзвичайно актуальним. Адже, щорічно понад півмільйона українців помирають від хвороб, спричинених артеріальною гіпертензією.

 


Сьогодні це захворювання діагностують у 33% дорослого населення. Тобто, фактично кожна третя доросла людина має підвищений артеріальний тиск.

Артеріальною гіпертензією вважається підвищення артеріального тиску вище 140 мм рт.ст. за систологічним (верхнім) і вище 90мм рт.cт. За діастолічним (нижнім) артеріальним тиском. На сьогоднішній день про наявність у них підвищеного тиску знають лише 62% населення, однак серед них, лікуються лише 23%. Ефективність такого лікування не перевищує 8% серед жителів села і 19% серед жителів міста.

Існує багато чинників ризику, що впливають на підвищення артеріального тиску: спадковість, вік, зайва вага, шкідливі звички (тютюнопаління, зловживання алкоголем), стреси, і навіть, споживання кухонної солі, а також підвищений рівень цукру крові та холестерину.

Гіпертензія особливо небезпечна тим, що можливий кризовий перебіг. Клінічними проявами гіпертонічного кризу є: сильний головний біль, інколи короткочасна втрата свідомості, запаморочення, блювання, оніміння кінцівок, біль у ділянці серця, аритмія, раптова задуха.

За словами головного кардіолога Департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА, головного лікаря державного клінічного лікувально-діагностичного кардіологічного центру Степана Павлика: «Високий артеріальний тиск був би не таким небезпечним, якби не ускладнення, які його супроводжують. У хворих з підвищеним артеріальним тиском у сім разів вища частота появи інсультів, у шість разів – серцевої недостатності, у чотири рази ішемічної хвороби серця і у два рази частіше вражаються периферійні судини».

Минулого року, за час проведення аналогічної акції, артеріальний тиск було виміряно у 766 тисяч мешканців області, що становить 37,7% від дорослого населення.

Артеріальну гіпертензію (підвищення тиску) виявлено у 199 994 осіб (26,6 %). У працездатному віці АГ виявлено у 105 тисяч осіб. На диспансерний облік взято 23 447 осіб. Лікарі закликають мешканців області не легковажити зі своїм здоров’ям, а пройти це просте обстеження (вимірювання тиску) у поліклініках за місцем проживання.

 

Контактний телефон 

для отримання додаткової інформації:

 

238-30-87 – Павлик Степан Степанович,

головний кардіолог Департаменту охорони здоров’я ЛОДА.

 

 Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

Прес-служба  Департаменту охорони здоров'я ЛОДА

тел. 276-23-60

 

 

Переглядів: 593 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вівторок, 16.04.2024, 12:41
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024