Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2013 » Травень » 18 » Вісті з МОЗ України: днями зроблено рішучі кроки щодо поліпшення системи контролю за поширенням туберкульозу
10:33
Вісті з МОЗ України: днями зроблено рішучі кроки щодо поліпшення системи контролю за поширенням туберкульозу

ВАЖЛИВА  ЗУСТРІЧ


Правління Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією прийняло рішення про виділення фінансування практично в повному обсязі заявки України на 2 фазу 9 раунду Гранта Глобального фонду. На цьому наголошувалося під час зустрічі Міністра охорони здоров'я України Раїси Богатирьової з місією Всесвітньої організації охорони здоров'я, Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) і Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією.



"Ми розцінюємо це, з одного боку, як підтримку позиції Міністерства охорони здоров'я України щодо забезпечення державного лідерства у сфері протидії соціально небезпечним захворюванням, а з іншого боку - як визнання результату напруженої роботи всіх партнерів при реалізації 1 фази 9 раунду ранта Глобального фонду", - зауважила керівник МОЗ, висловивши при цьому вдячність за плідну співпрацю міжнародним організаціям, а також Фонду Ріната Ахметова "Розвиток України".

За період, що пройшов з моменту останньої оціночної місії ВООЗ, яка працювала в Україні в влітку 2012 року, в нашій країні зроблено рішучі кроки щодо поліпшення системи контролю за поширенням туберкульозу, відзначив керівник відділу з питань туберкульозу Європейського регіонального бюро ВООЗ Масуд Дара. Прийнято Закон України "Про реалізацію грантів Глобального фонду" та підготовлено пакет нормативних документів для його виконання, затверджено уніфікований протокол надання допомоги хворим на туберкульоз на всіх рівнях медичної допомоги, досягнуто значного прогресу у переході на стандартизоване лікування хворих на туберкульоз, у тому числі - на мультирезистентний. Крім того, для посилення моніторингу та контролю за випадками захворювань на туберкульоз в Україні впроваджується електронний реєстр хворих, розпочато пілотування нової складової реєстру з обліку препаратів, розроблено нормативні документи з впровадження системи контролю якості лабораторних досліджень для лабораторій 1-3 рівня діагностики туберкульозу.

Міністерство охорони здоров'я України протягом року активно працювало над розвитком потенціалу майбутнього основного реципієнта Глобального фонду - державної установи "Український центр з контролю соціально небезпечних захворювань" МОЗ України. "Ми звернулися до Світового банку та Бюро ВООЗ в Україні з проханням надати технічну допомогу з розробки інституційного зміцнення Українського центру контролю за соціально небезпечними хворобами, що надзвичайно важливо з точки зору досягнення стратегічної мети розвитку Центру - перетворення його на повноцінний інститут громадського здоров'я", - повідомила Раїса Богатирьова. За її словами, Український центр контролю за соцзахворюваннями, як структура МОЗ України, проводить моніторинг здійснення заходів з протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції в країні, активно нарощує свій потенціал і взаємодіє з партнерами на національному та міжнародному рівні, переймаючи досвід у реалізації Грантів Глобального фонду.

Пропозиції Глобального фонду щодо внесення змін до Національної програми протидії туберкульозу МОЗ України розглядає в контексті необхідності посилення заходів із попередження ризиків переривання лікування та оптимізації системи фармакологічного менеджменту, зміни моделі надання допомоги хворим з акцентом на амбулаторне лікування, розвитку системи інфекційного контролю туберкульозу, оптимізації системи обліку та звітності, наголошувалося під час зустрічі. "Ми вважаємо, що пропозиції міжнародних експертів щодо внесення змін до Національної програми протидії туберкульозу необхідно розглядати в контексті реформи охорони здоров'я в Україні в цілому", - підкреслила Раїса Богатирьова.

Довідково: 14-15 травня 2013 року в Києві відбувся ряд офіційних зустрічей представників Міністерства охорони здоров'я України, Держслужби України соцзахворювань та місії Всесвітньої організації охорони здоров'я, USAID і Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією. Темою обговорення стали питання подальшої співпраці в частині виконання заходів боротьби з туберкульозом в Україні, зокрема, в рамках Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2012-2013 рр.

 

На знімку: учасники зустрічі за столом переговорів

Фото – з сайту МОЗ України

 

Прес-служба МОЗ України

 

Переглядів: 622 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 15:39
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024