Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2013 » Травень » 22 » На Личаківському кладовищі у Львові відновлять скульптуру на могилі польської графині.
19:10
На Личаківському кладовищі у Львові відновлять скульптуру на могилі польської графині.

ТУРБОТА ПРО ВІЧНЕ


 Цього року на Личаківському цвинтарі відреставрують 

 5 надгробків за 950 тис. грн. Роботи профінансує 

 Міністерство культури і національної спадщини Республіки 

 Польща. Про це розповіла начальник управління охорони 

 історичного середовища Львівської міськради Лілія Онищенко.








На знімку: поховання Здзіслави Крувчинської

 За її словами, на Личаківському кладовищі працюватимуть 7-8 реставраторів.  На Личакові відновлять одне з найстаріших поховань – дружини познанського воєводи, дами ордену Зіркового хреста, графині Марії Анни Понініської, що померла у 1797 році.



Польські та українські реставратори спільно відновлюватимуть надгробок українського правника та економіста, директора страхового товариства "Дністер" Ярослава Кулачковського, що помер у 1909 році. Крім того, до реставрації заплановане поховання Здзіслави Крувчинської, що померла у 1890 році. Також під цією плитою похований доктор медицини Ігнацій Жегота Крувчинський.


 

 Відреставрують ще два надгробки – відомого діяча спортивного товариства «Сокіл» Леона Тварецького, що помер у 1931 році, та військового Юзефа Жуковського, що помер у 1840 році.

 Реставраційні роботи розпочнуться у червні, а завершити реставрацію планують у жовтні.




 Директор музею «Личаківський цвинтар» Михайло Нагай розповів ZAXID.NET, що надгробок родини Крувчинських реставруватимуть два роки. Цей надгробок має одну з найцікавіших огорож на цвинтарі. «Цього року реставруватимуть металеву частину у вигляді смолоскипів та основу надгробку», - зазначив він. Щодо поховання Юзефа Жуковського, то воно цікаве своїм оздобленням у вигляді герба його родини і це дуже старе поховання на цвинтарі.




 А надгробок Марії Анни Понініської і взагалі можна назвати найстарішим скульптурним зображенням на Личаківському кладовищі. За словами директора, авторство цього зображення приписують відомому львівському скульптору Гартману Вітверу, який створив 4 фонтани на площі Ринок. «Це єдина скульптура на Личакові, яка створена в пізньобароковому стилі, навіть в стилі рококо», - зазначив він.



Реставратор Януш Смаза розповів, що надгробки для реставрації обирали за різними критеріями: мистецька цінність, історія, стан поховання.

«Цього року починаємо працю з очищення гробівця Ярослава Кулачковського. Воно буде двома методами: чищення водою під тиском та піскоструменевим апаратом. Металеві підсвічники демонтують, а після очищення та реставрації їх повернуть на своє місце. Після всіх робіт надгробок буде покритий спеціальними розчинами, які збережуть його для майбутніх поколінь», - цитує реставратора з Польщі Кшиштофа Юркува прес-служба Львівської міськради.



 

Додамо, що за 6 років на Личаківському цвинтарі у межах проекту збереження спільної спадщини відреставрували 28 надгробків за 7 млн грн. Минулого року на проведення робіт зі збереження історико-культурної спадщини у рамках проекту «Збереження спільної культурної спадщини» Міністерство культури та національної спадщини Польщі інвестувало 3 млн 250 тис. грн.

 Також за кошти Міністерства культури і національної спадщини Республіки Польща цього року у Львові продовжать реставрувати розпис Розена у Вірменському соборі, каплицю Вишневецьких, плити і скульптуру у Латинському костелі, а також встановлять у Шевченківському гаї дерев’яний костел з Язлівчика.

 Нагадаємо, в одному із своїх відеозвернень  міський голова Львова наголосив, що держава вже 5 років поспіль не виділяє коштів на відновлення історико-культурної спадщини міста.

Фото – zaxid.net

Джерело - http://zaxid.net/home/showSingleNews.do?na_lichakovi_vidnovlyat_skulpturu_na_mogili_polskoyi_grafini_foto&objectId=1285527

 

Переглядів: 1043 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 08:03
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024