Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2013 » Травень » 28 » Вісті від екстремала-мандрівника Вадима Ніколіса, котрий прибув у кінцевий пункт марафону, - м. Псков,- пішки
16:57
Вісті від екстремала-мандрівника Вадима Ніколіса, котрий прибув у кінцевий пункт марафону, - м. Псков,- пішки

КОМУ  ВДАСТЬСЯ  РОЗБУДИТИ  КНЯЖНУ?


Завершився піший марафон з Мінська у Псков 

відомого екстремала - мандрівника Вадима 

Ніколіса. Ця подія приурочена 150-річчю 

Червоного Хреста у світі. Він пропагує ідеї миру, 

милосердя і  активного волонтерства у справах, 

які по силам тільки людям сильної і доброї волі.




В даний час Вадим не лише відпочиває, але і досліджує історичні і культурні пам'ятки Псковської області.


 

Він знімає відеофільм про цей чудовий куточок слов'янської землі, овіяний романтикою і легендами сивої давнини. 

Хоче спробувати дослідити підземелля під Грем'ячою вежею.



Це особлива вежа. Вона входила у систему оборонних споруд Окільного міста Псковської фортеці, на правому березі річки Псков. Шестиярусна вежа, висотою 20 м, діаметром біля основи 15 м.

Грем'яча вежа - єдина вежа у Пскові, точна дата зведення якої збереглася. У Літописі зазначається: «В літо 7033 (1525 рік) повеле князь Василь Іванович своєму дяку Місюра Мунехіну поставіті стрельницу кам'яну на Грем'яче горі, над Псковом рікою на кручі і того літа сделаша схованку».

Грем'яча або Кислинська вежа спочатку називалася Косьмодоміанською - по імені раніше існуючого тут Косьмодоміанского монастиря. Справжня Грем'яча вежа знаходилася тут же, над Грем'ячими воротами, а коли її зруйнували, назва перейшла на Косьмодоміанську.

Грем'яча вежа мала кам'яний підземний "Подлазов". Він спускався від башти до рівня води і використовувався в бойовий час для забезпечення водою захисників Верхніх решіток. Навпроти  Грем'ячої вежі, на лівому березі ріки Псков, стояла Микільська вежа XVI століття. Від неї йшла стіна до самої річки. Далі ця стіна переходила в ряд арок, перекинутих через річку аж до самої Грем'ячої вежі.



Арки загороджувалися підйомними дерев'яними, згодом, залізними гратами, що перегороджували доступ до фортеці по річці. Існує припущення, що поверх арок був влаштований обхід з бійницями. Ні їх залишків, ні хоча би фундаментів цих грат - не збереглося.

Існує легенда, що під час тевтонських набігів лицарі захопили Псков і взяли у полон князя. Той не забажав скоритися загарбникам. Тевтонці побудували неприступну вежу і ув'язнили його туди, а після цього - вбили. Псковичі, дізнавшись про це, повстали проти лицарів. Почалася кривава битва. Сили були нерівні. Але тут на стіні вежі з'явилася тінь князя. Перелякані тевтонці розгубилися, а псковичі легко відбили місто.


І

Інша легенда, пов'язана з вежею, розповідає, що в ній непробудним сном спить княжа дочка. Нібито красуню прокляла мати, після чого княжна і впала в нескінченну дрімоту. Чар її сну зможе порушити лише добрий молодець, який не побоїться провести біля її ліжка 12 днів поспіль, читаючи Псалтир. Кажуть, що, крім княжни, отримає сміливець величезні бочки із золотом, дзвін якого нібито чують псковичі ночами.

А ще розповідають, що давним-давно жив у Пскові майстровий. Було це так давно, що ніхто вже імені його не пам'ятає. Одного разу на Іоанна Богослова гостював він у своїх родичів. Засидівся і повертався додому за північ. Здалося йому, що назустріч земляки йдуть. Привіталися, вирішили зайти в найближчу корчму. На столі стояло вино і багато їжі. Земляки п'ють і майстрового пригощають. Він шапку з голови зняв, однією рукою чарку взяв, а іншою перехрестився. Як тільки він це зробив, тут же зникли земляки, а він виявився на самому верху Грем'яче вежі. Зняли його звідти тільки вранці, коли люди на роботу йшли. З тих пір не ходив більше майстровий в гості на празник Івана Богослова.


Сьогодні у себе на сторінці у соцмережі «Вконтакте» Вадим написав:"Можна відмовитися від багато чого, але тільки не від своєї сакральної мрії, заради якої ти щоразу чекаєш новий світанок, смакуючи, що завтра станеш трохи ближче до заповітного"​​.

Фото – з доступних джерел в Інтернеті

Ксенія Прокопенко, м. Мінськ


Довідка:

Подробиці див. за адресою - 

https://vk.com/nikolisklub?z=photo-51436104_302854210%2Falbum-51436104_00%2Frev 

 

Переглядів: 852 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вівторок, 23.04.2024, 12:21
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024