Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2013 » Червень » 6 » Партнерство Всеукраїнської асоціації "АСТОМ - УКРАЇНА" та Львівської ОО ТЧХ України
19:08
Партнерство Всеукраїнської асоціації "АСТОМ - УКРАЇНА" та Львівської ОО ТЧХ України

ДРУЖНЄ  ПЛЕЧЕ  


   Сьогодні, 5 червня,  Львівська ОО ТЧХ України надала допомогу Всеукраїнській

   асоціації "АСТОМ - УКРАЇНА", з якою співпрацює 7 років: для неї були видані

   6 тисяч виробів медичного призначення на загальну суму 34,8 тис. грн.





Голова асоціації  Володимир Фарат зазначив, що державне фінансування припинилося, тому зараз вкрай важлива

підтримка Червоного Хреста.

Бувають випадки, коли після оперативного втручання (найчастіше при захворюванні кишечника) лікарі змушені формувати на черевній стінці пацієнта штучний отвір-стому, призначений для виходу кишкового вмісту. У 30 відсотках випадків стома накладається на деякий час, у решті 70 відсотках стома формується назавжди.

За оцінкою Всесвітньої організації охорони здоров’я кількість стомованих хворих у світі сягає 100-150 осіб на 100 тисяч населення. В Україні кількість стомованих хворих перевищує 50 тисяч осіб.

Громадська організація «Всеукраїнська асоціація «Астом-Україна» має осередки у 15 областях України: Волинській, Дніпропетровській, Закарпатській, Івано-Франківській, Київській, Львівській, Одеській, Рівненській, Тернопільській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській, Чернівецькій, Чернігівській областях.

До речі, ініціаторами створення асоціації були львів’яни. Саме у Львові 12 років тому була створена асоціація, яку очолив завідувач курсу проктології ЛДМУ ім. Д. Галицького Юрій Лозинський.

За ці роки були налагоджені контакти з іншими організаціями світу, які займаються питаннями стомованих хворих. Тісна співпраця об’єднала ГО «Астом-Україна», німецьку асоціацію Deutsche ILCO та ГО «Активна допомога Україні», а також Червоний Хрест.

За роки взаємних контактів ці організації надавали і продовжують надавати безцінну допомогу ГО «Астом-Україна».

На жаль, в Україні відсутня державна адресна допомога хворим зі стомою. У Росії ж, тільки на реабілітацію стомованих мешканців Москви, щорічно виділяється близько 10 млн доларів. Хворих фінансують  (на придбання кало - та сечоприймачів) у Білорусі, Польщі, Словаччині, інших країнах.

В усіх європейських країнах на державному рівні давно існують так звані рефундації – щомісячне виділення коштів для реабілітації стомованих хворих. На пострадянському просторі таких рефундацій немає тільки у Молдові та в Україні.

«Головна мета нашої організації – допомогти стомованому хворому у його «новому» житті, – говорить Володимир Фарат. – Серед наших пацієнтів є люди, які живуть зі стомою багато років. І живуть повноцінним життям: працюють, виховують дітей, займаються спортом. Саме вони радять пацієнтам без досвіду, як доглядати за стомою, правильно харчуватись, уникати післяопераційних ускладнень. Такі поради пацієнт може отримати як за телефоном довіри, так і у спеціалізованому оглядовому кабінеті».

І ще один аспект діяльності  Асоціації– психологічна допомога: дуже важко стомованому хворому змиритися з «новим» життям. Це стрес – і, часто, невиліковний. Тому завжди психологічно готують пацієнтів до того, як зміниться їх життя після накладання стоми. За кордоном психологічна реабілітація – відпрацьований механізм. У нас – проблема.

З 2006 року ГО «Астом – Україна» є членом Європейської асоціації стомованих хворих (European Ostomy Association), а у 2007 набула статусу члена Світової асоціації стомованих хворих (International Ostomy Association).

У 2004 році «Астом-Україна» провела перший Всеукраїнський конгрес стомованих хворих, у 2008 – другий Всеукраїнський конгрес.

У Львові 5-8 травня 2011 року відбувся Перший конгрес Європейської асоціації стомованих хворих. У конгресі брали участь представники 37 країн, що входять до Європейської асоціації. Це перший такий захід на території пострадянського простору. Та проблеми, які були там поставлені, в Україні, у своїй більшості, ще чекають свого вирішення.


МЕДИЧНА ДОВІДКА


Стомовані хворі – це хворі зі складними ураженнями кишківника, спричиненого онкозахворюванням (понад 90% всіх випадків), неспецифічним виразковим колітом, хворобою Крона чи іншою складною патологією. Хірургам, щоб врятувати їм життя, доводиться виводити відкритий кінець кишки на черевну стінку з формуванням штучного отвору, який називається стомою.

Внаслідок такої операції вміст кишківника не може виходити з організму природним шляхом, а людина втрачає здатність контролювати цей процес. У цій ситуації ведення нормального укладу життя є цілком можливим, однак вимагає певних знань, набуття особливих навиків та застосування відповідних гігієнічних пристосувань (калоприймачів).

Такі хворі змушені змінити уклад життя, характер роботи або навіть перейти на інвалідність.

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

Прес-служба  Львівської ОО ТЧХ України

Переглядів: 1359 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 10:05
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024