Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2013 » Червень » 8 » Пошуки медиків: підвищений тиск знижує інтелектуальні здібності, - вважають австралійські вчені
18:35
Пошуки медиків: підвищений тиск знижує інтелектуальні здібності, - вважають австралійські вчені

НЕБЕЗПЕЧНІ   ПЕРЕПАДИ  ТИСКУ 


 Підвищення артеріального тиску у гіпертоніків 

 не є показником, однаковим у всіх судинах 

 організму. В деяких випадках тиск може бути 

 особливо підвищений, наприклад, в сонних 

 артеріях. Це і здатне викликати погіршення 

 інтелекту.

 






Лікарі-кардіологи при підозрі на гіпертонію вже давно не покладаються лише на «класичний» метод вимірювання тиску за допомогою тонометра. Хоча для первинного огляду ця методика цілком придатна, вона дозволяє визначити, строго кажучи, тільки тиск у плечовій артерії.

У багатьох випадках різниця між показниками тонометра і так званого центрального аортального тиску систоли (ЦАСД) в найбільшій посудині організму або в сонних артеріях може досягати десятків міліметрів ртутного стовпчика.

Австралійські вчені повідомляють, що підвищений тиск в аорті і в сонних артеріях, що живлять кров'ю головний мозок, є чинником погіршення когнітивних здібностей.

Співробітники університету Суинберна в Мельбурні (Swinburne University in Melbourne) обстежили 493 жителя Зеленого континенту у віці від 20 до 82 років.

Критерієм відбору учасників було те, щоб вони були некурящими впродовж усього життя і не страждали будь-якою формою слабоумства.

Потім всі учасники піддавалися тестуванню, яке дозволяло визначити стан їхнього інтелекту (швидкість і якість обробки мозком візуальних сигналів, швидкість реакції, робота короткочасної і довготривалої пам'яті).У тих учасників, у яких було виявлено підвищення тиску в плечовій артерії, частіше спостерігалися проблеми тільки з обробкою візуальної інформації. А учасники з підвищеним центральним аортальним систолічним тиском і сонних артеріях демонстрували комплексне погіршення при виконанні завдань всіх тестів.

«Можна з упевненістю стверджувати, що з точки зору прогнозу старечого недоумства підвищення ЦАСД є більш точним прогностичним фактором, ніж підвищений АТ плечової артерії», -- цитує Здоров'я України співавтора цієї наукової роботи, професора Меттью Пейза (Matthew Pase).

 

Фото – з архіву Личаківської РО ТЧХ м. Львова

Джерело –

http://www.expres.ua/news/2013/06/08/88365-pidvyshchenyy-tysk-znyzhuye-intelektualni-zdibnosti

 

Переглядів: 660 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 20:45
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 3
Гостей: 2
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024