Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2013 » Червень » 27 » ООН: У світі зростає споживання «дизайнерських наркотиків»
16:41
ООН: У світі зростає споживання «дизайнерських наркотиків»

ЯК   ПРОКИНУТИСЬ  ВІД  СНУ  НА ЯВУ?









Історія боротьби з розповсюдженням наркотиків або, принаймні, спроб якось контролювати їх обіг налічує  вже майже 100 років.  Та тільки у 1987 р. Генеральна Асамблея ООН ухвалила щорічно відзначати 26 червня як Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотичними засобами та їх незаконним обігом на знак вираження своєї рішучості посилювати діяльність та співробітництво з метою створення міжнародного суспільства, вільного від наркотиків. Цього року у двадцяти шести  містах світу відбулися акції прихильників ліберального ставлення влади до наркозалежних громадян. 

 

Хоч обсяги споживання традиційних наркотиків у світі залишаються стабільними, проте спостерігається стрімке зростання попиту на нові психотропні активні речовини. Про це 26 червня, у Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотичних засобів та їх незаконним обігом, повідомляє Центр новин Організації Об'єднаних Націй. 

У Всесвітній доповіді про наркотики 2013 року, представленій у Відні 26 червня на спеціальній 56-ій сесії Комісії з наркотичних засобів, йдеться про те, що ін'єкційні наркотики у світі вживають чотирнадцять мільйонів чоловік у віці від 15 до 64 років. 

Світовий ринок наркотиків постійно поповнюють нові шкідливі речовини, не заборонені, але вони надають місцевий психотропний ефект, який на жаргоні іноді називають «легальним дурманом» - причому, продається це зілля найчастіше зовсім відкрито, в тому числі через Інтернет.

«У рамках існуючої системи міжнародного контролю над наркотиками немає можливості належним чином реагувати на це явище. Число нових психо-активних речовин, які не підпадають під контроль міжнародних конвенцій про наркотики, зросла з 166 у 2009 році до 251 у 2012 році. На сьогоднішній день число таких «дизайнерських наркотиків» фактично перевищило загальне число наркотиків, які перебувають під міжнародним контролем», - йдеться в доповіді. 

Автори Всесвітньої доповіді «Про наркотики-2013» повідомляють, що «кількість наркоманів у світі залишається стабільною. Їх незначне збільшення в значній мірі відображає зростання чисельності світового населення».

 

Підтримайте і не карайте 

 

У Міжнародний день проти зловживання наркотичних засобів та їх незаконного обігу в 26 столицях і великих містах світу пройшла кампанія «Support. Don't punish» («Підтримати. Чи не карати »), спрямована проти жорсткості політики окремих держав щодо наркозалежних громадян.

У столиці України ця акцію відвідав колишній президент Польщі Олександр Кваснєвський, який визнав помилковість жорсткої державної політики щодо наркозалежних, яку проводила Польща в роки його президентства. Про це він повідомив журналістам та учасникам міжнародної конференції «Наркополітика в Східній Європі в контексті корупції», повідомляє інтернет-портал «Обозреватель».

Олександр Кваснєвський привітав активістів-супротивників посилювання наркополітики в Україні, які зібралися на Михайлівській площі в Києві недалеко від будівлі міністерства закордонних справ республіки. 

За словами Олександра Кваснєвського, сьогодні Польща зробила крок вперед, пом'якшивши законодавчі норми щодо вживання наркотиків. Інтернет-портал «Обозреватель» наводить слова Олександра Кваснєвського про те, що Португалія ввела м'яке законодавство - і сьогодні там ситуація з наркозалежними набагато краща, ніж у Польщі.

У цілому, згідно з даними, озвученими на конференції «Наркополітика в Східній Європі в контексті корупції», в Україні вже за п'ять тисячних грама героїну можуть притягнути до кримінальної відповідальності, в Росії - за пів грама, а в Австрії - за три грами.

 

На «порозі» в'язниці 

 

За словами представника Міжнародного Альянсу з ВІЛ/СНІД в Україні Павла Скали, замісна терапія легалізована в сімдесяти семи країнах світу, у всіх країнах Європейського Союзу. Вона показала свою ефективність і сприяє зменшенню кримінального тиску з боку офіційної влади на наркозалежних людей, стверджує Павло Скала.

«У Росії замісна терапія заборонена, хоча поріг кримінальної відповідальності за зберігання наркотиків - порція у пів грама. В Україні цей поріг у сто разів нижчий - п'ять тисячних грама!», - сказав Павло Скала українським журналістам на Михайлівській площі в Києві, де пройшов один з етапів міжнародної акції «Support. Don't punish».

Для тринадцяти тисяч наркозалежних українців в 2012 році цей низький "поріг", після якого настає кримінальна відповідальність, за словами Павла Скали, виявився фатальним. «Тринадцять тисяч наркозалежних в 2012 році за зберігання більше, ніж п'яти тисячних грама наркотиків, були притягнуті до кримінальної відповідальності.

За цей «злочин» у ряді європейських країн передбачено адміністративне покарання », - каже Павло Скала Російській службі     «Голосу Америки». Він показує журналістам порожній ін'єкційний шприц із залишками нібито наркотичної речовини. Шприц - порожній, але за те, що в ньому залишилося - в Росії, швидше за все, поліція відпустить, а українські органи дізнання можуть відкрити кримінальну справу. 

За словами Павла Скали, сьогодні в Україні проживають більше трьохсот тисяч споживачів ін'єкційних наркотиків, з них лише сім з половиною тисяч беруть участь у програмах замісної терапії.

 

Вихід, який знайшовся 

 

Українка Юлія Шевчук приєдналася до кампанії «Support. Don't punish», бо на власному досвіді знає, що таке замісна терапія, і яке майбутнє у тих, хто приймає наркотики. У звичайній київській юрбі Юлія Шевчук залишилася б непоміченою: вона непомітно, але стильно одягнена.

Єдине, що явно відрізняє її від однолітків - наколки на руках і надмірна стрункість худого тіла. «Я вживаю вже п'ятнадцять років. Раніше це були - героїн, «ширка». Тепер - бупренорфін в рамках замісної терапії», - говорить Юлія Шевчук кореспонденту Російської служби «Голосу Америки».

Вона без жалю, але з розумінням додає одну фразу на питання - чи можна вилікуватися від наркоманії: «Я розумію, що я ніколи не кину». 

«Я знайшла вихід, - повторює Юлія Шевчук, - не знаю, як в цілому в Україні, але мені допомагає». Її не здивуєш словами про свавілля міліції стосовно колишніх наркоманів. Більше десяти років тому, вона продала квартиру і дала хабар, щоб не сісти до в'язниці за зберігання у неї наркотиків. 

Юля Шевчук продовжує розповідь про те, що останні три роки вона проходить курс замісної терапії. Про те, що це досить ефективний для її здоров'я крок, говорить один факт: вона працює в громадській організації, у неї є гроші утримувати близьких - матір і дитину.

Отже, проблема наркоманії – не є вічною, хоч в суспільстві вона стоїть сьогодні надзвичайно гостро.

 

Львів у хмарах дурману

 

Станом на 01.01.2013р. у Львові перебуває на диспансерному обліку 670 осіб, а у Львівській області – 1254 особи. Але ці дані стосуються лише тих осіб, які спробували позбутися наркотичної залежності і змінити своє життя: пройшли лікування у наркодиспансері та курс реабілітації. Проте, не завжди ці спроби були успішними. У реальності картина наркотизації молоді набагато серйозніша, і кількість узалежнених невпинно зростає, незважаючи на величезні зусилля державних, громадських, церковних структур у цьому напрямку.

Головна профілактична робота Львівського обласного наркологічного диспансеру скерована на зменшення випадків наркотизації підлітків, які знаходяться в зоні ризику. Важкість приймати рішення на користь тверезого способу життя часто пов’язана з браком інформації про наркотичні речовини, їх вплив на особу.

Тренінги, які проводяться з підлітками в рамках профілактичної роботи, скеровані на підняття самооцінки, вироблення вміння відстоювати свою точку зору, здатність протистояти негативному впливу середовища, робити вибір і нести за нього відповідальність

Профілактична робота – найперший і найлегший спосіб попередити розвиток узалежнення, але, на жаль, є багато молодих людей, які вже поповнили лави наркозалежних.

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

 

Джерела:

 http://www.golos-ameriki.ru/articleprintview/1689883.htm

http://zik.ua/ua/news/2013/06/26/416326

 

Переглядів: 1128 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 13:01
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024