Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2013 » Липень » 1 » Порадня Юлії Поліщук, медичної сестри Личаківської РО ТЧХ м. Львова: тиск – важлива ознака здоров'я
08:49
Порадня Юлії Поліщук, медичної сестри Личаківської РО ТЧХ м. Львова: тиск – важлива ознака здоров'я

ЩО РОБИТИ, КОЛИ ТУРБУЄ  АРТЕРІАЛЬНИЙ ТИСК?

 

На час нинішнього літа, коли негода змінюється нестерпною спекою, більшість районних та  міських організацій Товариства Червоного Хреста Львівщини розгорнули санітарні пости, де чергують медичні патронажні сестри і можуть надати відповідну допомогу тим, кому дошкуляють примхи погоди. До них долучилася і Личаківська районна організація Товариства Червоного Хреста  м. Львова. Цей пост діє по вул. К. Левицького, 71. Нині тут чергує досвідчена патронажна медична сестра, автор багатьох репортажів і статей на нашому сайті, невтомна мандрівниця Юлія Поліщук. Багато перехожих впізнають її, вітаються, питають різних порад. А ті, хто бачить Юлію вперше, вимірявши у неї тиск, поспілкувавшись, виносить приємне враження про цю медичну сестру.


 

Майже кожен, хто у неї вимірює тиск, отримує інформаційно-пропагандистську літературу про Червоний Хрест. Тож перехожі, навіть бігло ознайомившись з нею, не скупляться на добровільні пожертви на дітей-сиріт, самотніх інвалідів та людей похилого віку, які є підопічними Личаківської РО ТЧХ м. Львова.



 

Інструктуючи вуличних «пацієнтів» нині, Юлія дає їм слушні поради щодо унормування свого артеріального тиску.



 

Зокрема, вона нагадує: 


треба пам’ятати, що для гіпертонічної хвороби характерне періодично виникаюче короткочасне підвищення артеріального тиску — гіпертонічний криз, який супроводжується різким головним болем, запамороченням, відчуттям жару, пітливістю, серцебиттям, іноді порушенням зору, нудотою, блюванням і непритомністю.



 

Якщо симптоми набувають стійкого характеру, хворих з гіпертонічним кризом вкладають у ліжко і не дозволяють вставати. На потилицю накладають гірчичник, до ніг - теплу грілку,г можна зробити гарячу гірчичну ванну. Негайно викликають лікаря.

 

Характерно, що хворі на гіпертонічну хворобу легко збуджуються. Навіть незначне хвилювання може спричинити у них значне підвищення артеріального тиску. Тому той, хто доглядає таких хворих, не завжди повинен повідомляти їм справжні цифри артеріального тиску. Якщо тиск занадто високий, хворі повинні додержувати постільного режиму, коли тиск починає знижуватися, хворому дозволяють легкі прогулянки.

 

Схильним до гіпертонічних хвороб обмежують вживання рідини та солі. Дають переважно молочно-рослинну їжу, а також продукти, багаті на солі калію (горіхи, сухофрукти, геркулес тощо). Хворим зі збільшеною масою тіла обмежують вживання хліба та інших борошняних виробів, картоплі, цукру. Замість цукру можна давати його замінник — ксиліт.

 

Треба намагатися створити умови для повноцінного сну хворих; тому під час сну забороняють усі види прибирання, голосні телефонні розмови та ін. Якщо хворий погано спить, за призначенням лікаря йому дають снотворні та заспокійливі засоби. Соління, консерви, копчені ковбаси, солону рибу не слід вживати у період хвороби у їжу. Треба утриматися від тютюнопаління.



 

Для контролю ефективності свого фізичного стану щодня треба вимірювати артеріальний тиск, регулювати кількість випитої рідини. Все це – об'єктивна характеристика стану здоров'я людини, що має клопоти зі своїм артеріальним тиском і належить до розряду  тих, хто страждає на різні гіпертонічні недуги. Найкраще у таких випадках, коли тиск дуже високий або дуже низький,  звертатися до порад свого сімейного лікаря.

 

 Фото – Ірини Апостолюк

 Юлія Поліщук,

 патронажна медична сестра Червоного Хреста.

 

 

 

 

Переглядів: 816 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 12:51
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024