Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2013 » Липень » 12 » Днями у Москві відбулася регіональна зустріч з питань міграції національних ТЧХ і ЧП країн СНД
21:59
Днями у Москві відбулася регіональна зустріч з питань міграції національних ТЧХ і ЧП країн СНД

ПІДСТАВИТИ  ПЛЕЧЕ

Нещодавно, 27-28 червня, в Москві в готелі «Ізмайлово» відбулася регіональна зустріч з питань міграції національних товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця країн колишнього СРСР. 






Міжнародний захід був організований: Російським Червоним Хрестом, Регіональним Представництвом Міжнародної Федерації Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця в Росії та Регіональною  Делегацією Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Росії, Україні та Молдові. 

Участь у регіональній зустрічі взяли представники національних товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця Вірменії, Азербайджану, Білорусії, Грузії, Казахстану, Киргизстану, Молдови, Таджикистану, Туркменістану, України, Узбекистану та Естонії.

Крім того, у заході взяли участь представники: Федеральної Міграційної Служби Россіі Держмігрослужби Республіки Таджикистан, партнери з Посольств Таджикистану, Молдови та Узбекистану, інтеграційного центру «Міграція і Закон», а також Міжнародної Організації Міграції. 

У рамках даного заходу відбулася Партнерська Сесія за участю представників Федеральної Міграційної Служби Росії, Посольств Республіки Таджикистан та Республіки Молдова, Представництва Міграційної Служби при Уряді Республіки Таджикистан в РФ, а також інших громадських організацій, що працюють у сфері міграції.

 

Присутні представники національних товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, МФ ТЧХ та ЧП і МКЧХ, а також партнерських організацій - обговорили в рамках даної сесії основні сучасні напрямки та тенденції міграційної політики на просторі СНД.

Були відзначені в якості основних медико-соціальні та правові проблеми найбільш вразливих категорій трудових мігрантів, у тому числі слабка інформованість мігрантів про порядок перебування в Росії, а також про правила здійснення трудової діяльності для іноземних громадян. 

Глава Регіонального Представництва Міжнародної Федерації Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця в Росії Д.М. Мухамадієв торкнувся важлививого питання про надання базових послуг мігрантам, які прибувають безпосередньо в РФ, або слідують в неї транзитним шляхом через інші країни. 

Д.М. Мухамадієв зазначив, що в незалежності від правового статусу мігрантів, необхідно надавати їм максимальне сприяння в отриманні таких послуг, як послуги охорони здоров'я, соціальної, правової допомоги. Він підкреслив, що в РФ дуже хороша нормативна база, що регламентує питання охорони здоров'я іноземних громадян. Вона передбачає надання базової допомоги всім нужденним, незалежно від того, чи є у них медичні страховки, чи вони на обліку в поліклініці чи ні.

На жаль, на ділі найчастіше у мігрантів виникають непорозуміння з представниками влади в РФ, і як наслідок - конфлікти. Екстрена допомога повинна надаватися людині до тих пір, поки його стан не покращиться, і тому вимоги в деяких лікарнях страхового поліса або відмова у перебуванні в стаціонарі більше трьох днів - неправомірні.

Проте, у зв'язку з величезною кількістю мігрантів охорона здоров'я РФ просто не в змозі надавати допомогу всім, тому було піднято питання про необхідність придбання мігрантами страхового поліса до перетину ними кордону.

Була також відзначена важливість інформаційної підготовки мігрантів у плані знання законодавства країни, в яку вони збираються в'їхати. В якості варіанту було запропоновано постачати мігрантів листівками з необхідною інформацією на виїзді з країни, перебування або на в'їзді в країну прибуття.

Важливою проблемою є відсутність у більшості випадків у мігрантів медичного страхування, що позбавляє їх права на отримання амбулаторної та стаціонарної медичної допомоги (за винятком швидкої медичної допомоги, безкоштовне право на яку мають усі іноземні громадяни).

Ця проблема є серйозною передумовою до неконтрольованого поширення захворювань соціального характеру (ВІЛ і туберкульоз) у мігрантському середовищі. В якості пріоритетного завдання присутні відзначили необхідність поліпшення координації діяльності всіх сторін, що працюють з мігрантами, - це і органи державної влади, в тому числі і в сфері міграції та охорони здоров'я, і ​​національні товариства Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, а також партнерські громадські організації. Необхідно виробити такий механізм взаємодії, при якому всі партнери будуть чітко уявляти, як потрібно працювати з тим чи іншим зверненням мігранта, у чиїй компетенції знаходиться вирішення їх основних питань, а також буде налагоджено чітку систему перенаправлення мігранта до органу державної влади або громадську організацію за належністю обігу. 

Всі учасники Партнерської Сесії підтвердили прагнення до спільного вирішення міграційних проблем, що повністю відповідає як Концепції державної міграційної політики Російської Федерації, так і основоположним документам Міжнародного Руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця в сфері міграції. 

У рамках подальшої сесії для учасників Міжнародного Руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця розглядалися питання діяльності всіх компонентів Міжнародного Руху у сфері міграції. Зокрема, керівник гуманітарних операцій Європейської Зони МФ ТЧХ та ЧП Є. Парфьонов проаналізував окремі аспекти діяльності МФ ТЧХ та ЧП і МКЧХ у сфері міграції в Європейській Зоні, зазначивши існуючу проблему, як для Федерації, так і для національних товариств щодо залучення фінансових коштів для реалізації проектів з надання допомоги вразливим категоріям мігрантів. 

Керівник підрозділу з питань міграції Секретаріату МФ ТЧХ та ЧП С. Лемесурье виступила з презентацією, що стосується Міграційної Політики Міжнародної Федерації Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця та визначила основні фактори уразливості мігрантів, підтвердивши правоту заявлених намірів на попередній партнерської сесії даної зустрічі. 

Окремим питанням стали презентації про діяльність національних товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця в сфері міграції. Так, Заступник Голови РЧХ, Голова Санкт-Петербурзького регіонального відділення РЧХ Т.Л. Ліньова розповіла про реалізовані її відділенням проектах, зазначивши в якості найважливішого компонента тісну співпрацю з УФМС Росії по Санкт-Петербургу і Ленінградської області, а також з Міжнародною Організацією Міграції та Управлінням Верховного Комісара ООН у справах біженців, з чиєю підтримкою реалізується діяльність, спрямована на допомогу різним категорія мігрантів, в тому числі біженцям, особам, які шукають притулок і жертвам торгівлі людьми. Окремо була відзначена ефективність і значимість «гарячої лінії» для мігрантів, реалізованої в рамках проекту Санкт-Петербурзького регіонального відділення РЧХ.

Директор міжнародного департаменту РЧХ С.В Кобець розповів про основні напрямки та результати програми «Посилення підтримки найбільш вразливим категоріям мігрантів шляхом поліпшення їх доступу до медико-соціальних і правових послуг», що реалізовується за підтримки МФ ТЧХ та ЧП, а також відзначив основні заходи, заплановані Російським Червоним Хрестом з розвитку міграційного напряму. Зокрема, були представлені плани з відкриття консультаційного пункту Російського Червоного Хреста в аеропорту «Внуково», а також по роботі Громадської Приймальної Російського Червоного Хреста при УФМС м. Москви. 


З презентаціями про свою діяльність також виступили представники Товариства Червоного Півмісяця Республіки Казахстан, Товариства Червоного Хреста Вірменії та Товариства Червоного Хреста України. Всі виступи супроводжувалися відкритою дискусією і внесенням пропозицій щодо вдосконалення діяльності. 

Надалі робота була продовжена в профільних групах за наступними напрямками: 

1) Надання медико-соціальної допомоги мігрантам. 

2) Правовий супровід та адвокація. 

3) Відновлення сімейних зв'язків. 

4) Адаптація мігрантів та толерантність.

Учасники груп в обговоренні робили акцент на визначення основних проблем і викликів, а також на виробленні конкретних кроків щодо вирішення проблем у рамках Міжнародного Руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця. 

28 червня учасники виступили з безпосередніми презентаціями профільних груп і обговорили їхні пропозиції. Всі профільні групи у своїх висновках зазначили необхідність розширення взаємодії з усіма зацікавленими партнерами та державними органами. У всіх процесах роботи з мігрантами існують серйозні труднощі, вирішення яких затягується на довгі роки. Це стосується і правової, і медико-соціальної сфер, і системи розшуку та відновлення сімейних зв'язків для мігрантів. Найважливішою умовою рішення сформованих проблем учасники вважають необхідність залучення широкої громадської уваги, в тому числі за допомогою активізації роботи із засобами масової інформації, як у Росії, так і в країнах колишнього СРСР. Необхідно також організовувати активний діалог з органами державної влади, використовуючи всі інструменти гуманітарної дипломатії за спільним обговорення найбільш значущих проблем. Питання соціальної адаптації мігрантів мають вирішуватися через залучення спільнот місцевого населення, мігрантів, а також через широкі кампанії в засобах масової інформації, спрямовані на протидію ксенофобії та міжнаціональної ворожнечі.

Фото – www.redcross.ru

Джерело -http://www.redcross.ru/news.php?nid=945

Переглядів: 819 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 00:35
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024