Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2013 » Липень » 14 » На юридичні теми: Закон України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» вступив у силу з 5 липня
07:53
На юридичні теми: Закон України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» вступив у силу з 5 липня

БЛАГОДІЙНІСТЬ ЗА ЄВРОПЕЙСЬКИМ ЗРАЗКОМ


Благодійністю в Україні стане займатися легше, сподіваються в Асоціації благодійників. Вони з нетерпінням чекали підпису Президента під новим  законом, який з'явився під документом 5 липня 2013 р. Натомість юристи застерігають: в законі чимало шпарин.

У світовому рейтингу благодійності, який другий рік поспіль проводить британська благодійна організація Charities Aid Foundation, у 2011 році Україна посідала 105-те місце серед 153 країн світу. Це яскраво демонструє, що реально допомогати незнайомим людям, жертвуючи гроші на доброчинність, в Україні непопулярно. Більше того, як інформує Німецька хвиля, це ще й невигідно.

Українські доброчинні організації покладають надії кардинально змінити ситуацію на новий закон, який депутати ухвалили під завісу останньої парламентської сесії. Нині документ набрав чинності з 5 липня після підпису Президента.

Доброчинність у пошані

За словами президента Асоціації благодійників України Олександра Максимчука, цього закону вони досить довго чекали, адже він суттєво прогресивніший за чинний закон. Тепер скасовано реєстрацію благодійної організації за територіальною ознакою, і доброчинці з будь-якого міста чи села зможуть допомагати нужденним по всій країні. Також запроваджується заборона для чиновників виступати засновниками благодійних організацій.

Окрім цього, строки реєстрації благодійних фондів та установ скорочено до трьох днів. "Зараз, аби зареєструватися підприємцем і заробляти на себе гроші, треба потратити пару днів. А на реєстрацію благодійної організації, яка допомагатиме іншим, треба потратити до трьох місяців",- констатує Олександр Максимчук.

Новий закон має зробити діяльність таких благодійних організацій абсолютно прозорою. Адже в ньому вказується, що інформація про структуру, розмір доходів і витрат, а також використання активів благодійної діяльності не може бути комерційною таємницею і повинна бути доступною. "Раніше до нас всі ставилися, як до інопланетян, і більшість вважала, що ми просто відмиваємо гроші. Сподіваємося, новий закон все змінить",- прокоментував Deutsche Welle головний юрист-консул міжнародного благодійного фонду "Карітас Україна" Ростислав Кісь.

Він зауважив, що новий закон все чітко структурує і запроваджує нові поняття та види благодійних організацій. Але документ так і не змінює систему оподаткування благодійних внесків, нарікають доброчинці. "Цей закон не кореспондується з законом про оподаткування громадян, які хотіли б списати частину своїх податків на благодійність",- наголошує президента асоціації благодійників України Олександр Максимчук.

Грошовита шпарина

Про те, що закон не далеко не ідеальний, кажуть і правники. За словами адвоката юридичної фірми "Іляшов і партнери" Євгена Соловйова, не обійшли законодавці стороною й політику - передбачили, що благодійні організації не мають права надавати благодійну допомогу політичним партіям або від імені політичних партій, а також брати участь у виборчій агітації. "Але при цьому, якщо зараз президент, депутати, посадові особи можуть займатися благодійництвом тільки в межах отриманих і задекларованих доходів, то новий закон містить розмите формулювання щодо цього", - констатує Євген Соловйов.

Отож відсутність чіткості в цьому питанні може допомогти відмивати нелегальні доходи через надання допомоги наближеному благодійному фонду з подальшим викачуванням їх через третіх осіб, наголошує адвокат. Однак самі благодійні організації впевнені, що в законі більше плюсів, ніж шпарин для мінімізаторів. "Фінансових шпарин немає. Може, у когось ще і залишилися ілюзії, що через благодійні фонди, як і у 90-х роках, викачувалися гроші, то зараз ми намагалися це повністю нівелювати",- зазначив президент асоціації благодійників України.

Фото - з джерел, відкритих в Інтернеті

Джерело - http://www.expres.ua/news/2012/08/13/71564

 

Переглядів: 730 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 28.03.2024, 20:52
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024