Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2013 » Липень » 14 » Новий колективний член Чеського Червоного Хреста – Всекозачий Союз Чеських земель і Словаччини
14:34
Новий колективний член Чеського Червоного Хреста – Всекозачий Союз Чеських земель і Словаччини

ВІДГОМІН


 Зазнавши поразки на Кримському півострові, 15 

 листопада 1920 р., барон Врангель відплив з 45 - 

 тисячною Руською армією у еміграцію. Спочатку 

 білогвардійці перебували на грецькому о. Лесбос. Через

 рік частину вигнанців прийняла до себе 

 Чехословаччина, разом з тими  військовими 

 громадськими організаціями, які у них діяли раніше. 




 Однією з них був Всекозачий Союз Росії, заснований донськими отаманами ще за часів генерала Денікіна.

 Пізніше він розпався на ряд самостійних структур, які були по обидва боки фронту у Другу світову

 війну, пережили Сталінські репресії, адаптувалися до новітніх часів і прекрасно почувають себе в ЄС.

 Прикладом цього може служити  Всекозачий Союз Чеських земель і Словаччини.

 

Від червневої повені 2013 р. у Чехії постраждало 700 населених пунктів. Гуманітарну допомогу населенню найбільш постраждалих міст і сіл надає Чеський Червоний Хрест. Нещодавно в цю гуманітарну організацію вступили козаки Всекозачого Союзу Чеських земель і Словаччини.

Про те, як працює Чеський Червоний Хрест і як здійснюється добровольча допомогу постраждалим від повені, «Празькому телеграфу» розповів отаман Союзу Михайло Дзюба.

Рішення вступити в інтегровану систему надання допомоги козаки Чеських Земель і Словаччини прийняли ще минулого року. Як розповів Михайло Дзюба, членство союзу в Чеському Червоному Хресті бачилося важливим кроком у справі інтеграції козаків у чеське суспільство. «Адже що таке інтеграція? Це те, що ти робиш для суспільства, як ти його розумієш і яке ти можеш зробити корисно-значуще для нього діяння», - пояснює отаман.

Щоб вступити до лав Чеського Червоного Хреста, було необхідно пройти курси з надання першої медичної допомоги (не менше 40 годин), відвідати заняття з організації оповіщення і прибуття на місце події, взаємодії з рятувальними службами при наданні допомоги населенню.

Козаки Союзу протягом півроку відвідували заняття, успішно здали всі тести і отримали відповідні сертифікати. Буквально 17-19 травня цього року відбулися останні заняття - курси з надання першої медичної допомоги і здача іспитів. Після цього козаки отримали посвідчення медичних працівників Червоного Хреста, які на чотири роки дають право працювати в зоні лиха, надавати першу медичну допомогу.

А незабаром - на початку червня - представилася можливість безпосередньо діяти. «Надзвичайна ситуація на території Чехії. Ми, звичайно, відгукнулися на біду того народу, на території якого ми проживаємо, на території якого проживали наші діди, що заснували нашу організацію. Це справа честі і обов'язку, звичайна відповідальність перед суспільством кожної нормальної людини, - каже Михайло. - Вранці 3 червня ми вже створили оперативний штаб від нашого союзу ».

Яка потрібна допомога? «Треба розуміти, що чеська держава самостійно здатна забезпечити роботу всіх своїх служб, і ці служби мають високий професійний рівень. Пожежники, поліція, військові підрозділи працюють оперативно. Але необхідна і допомога волонтерів, які надають допомогу гуманітарну, - пояснює Михайло, - це транспортування гуманітарних вантажів, допомога фізичною силою».

Зараз члени Чеського Червоного Хреста працюють, перш за все, в Південночешськом, Центральночеському, Краловоградецькому, Ліберецькому і Устецькому краях. «У Червоному Хресті відзначили, що їм з нами працювати зручно. Якщо 10 відсотків від числа всіх їх добровольців візьме участь у заходах, вони вже раді, - констатує Михайло.

- У нас все простіше, нам достатньо одного диспетчера, і ми самі по собі - організована група людей. У нас є свій порядок, він склався історично. Козацтво - це ж не тільки військова слава, а й величезна кількість інших традицій. В їх основі - ідея згуртування. Тому нам простіше, у нас структура працює в будь-який час доби, в будь-якій життєвій ситуації».

Ті, у кого є свої особисті транспортні засоби, возять гуманітарні вантажі - чистячі дезінфікуючі засоби, обіди, воду і так далі. «Вода спадає, залишається бруд, стоїть сморід. Велика необхідність в хімічних чистячих засобах», - коментує Михайло. Червоний Хрест вирішив у рамках гуманітарної допомоги поставити до Чехії близько 40 000 літрів дезинфікуючих засобів загальною вартістю 4 мільйони крон. Завдяки добровольчій допомозі дезінфікуючі засоби були розвезені в найбільш постраждалі від повені міста і села.

Також козаки допомагали місцевим жителям постраждалих поселень звільнити підвали від зіпсованої повінню меблів і прибрати дитячі майданчики. «Хоча б на один день виїхати і просто надати допомогу, я вважаю, це може кожен», - каже Михайло. За його спостереженнями, на нещастя відгукнулися багато жителів Чехії, в тому числі різні фірми, які надали робочий одяг, гумові чоботи і рукавички, каски, ті ж миючі засоби.

«Ми готові надати допомогу окремим постраждалим. У першу чергу, звичайно, душа болить про літніх людей, які могли опинитися в скрутному становищі. Наша організація надіслала офіційні листи до посольств країн СНД з пропозицією надання допомоги ветеранам Великої Вітчизняної і літнім співвітчизникам, що проживають в Чехії, які, можливо, потребують нашої посильної допомоги. Подібні листи надіслані і в чеську ветеранську організацію «Бойцов за Свободу», - каже Михайло. На сьогоднішній день Всеказачий Союз Чеських земель і Словаччини - єдина російськомовна організація, що вступила в Чеський Червоний Хрест. Але, можливо, його приклад наслідуватимуть й інші. «Ми, козаки, закликаємо всіх, у кого є можливість і бажання, вступати до лав Чеського Червоного Хреста. Ми зобов'язані допомагати один одному і вміти надавати допомогу ближньому, особливо якщо приходить біда», - підсумовує Михайло Дзюба.

Всекозачий Союз Чеських земель і Словаччини - це багатонаціональна історична організація, яка в листопаді цього року відзначить 92 роки існування. Створення організації пов'язане з так званої Руської акцією президента Чехословаччини Томаша Гарріга, яка почалася в 1921 році. Тоді прийняли на територію колишньої Чехословаччини до 30 тисяч російських емігрантів - козаків. У першу чергу, це була армія генерала Врангеля, яка рівно рік перебувала на острові Лемнос.

У період між Першою та Другою світовою війнами на території Чехословаччини було створено близько 160 різних козачих організацій. Одним з найбільших і був Всекозачий сільськогосподарський союз, який виник у 1921 році. Слово «сільськогосподарський» з часом було виключено з назви.

Всекозачий Союз Чеських земель і Словаччини - це незалежна організація, яка існує на членські внески.

Фото - www.czechtoday.eu

Джерело:

http://www.czechtoday.eu/drugie/michail-dziuba-kogda-prishlo-neschaste-na-tu-zemliu-na-kotoroy-mi-prozhivaem-mi-sochli-svoim-dolgom-pomoch.html

 

Переглядів: 749 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 28.03.2024, 23:14
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024