Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2013 » Липень » 16 » 16 липня -День підписання Верховною Радою УРСР Декларації про державний сувернітет України
14:08
16 липня -День підписання Верховною Радою УРСР Декларації про державний сувернітет України

ПЕРШИЙ КРОК ДО НЕЗАЛЕЖНОСТІ


 Сьогодні минає 23 роки, як 16 липня 1990 року Верховна Рада УРСР пілписала

 Декларацію про державний сувернітет України. З тієї пори наша країна 

 стала неподільною, а її кордони недоторканними. Представляти інтереси

 українського народу з цього часу могла тільки Верховна Рада України.





За своїм юридичним змістом Декларація про державний суверенітет України не потребувала жодних додаткових актів про незалежність. Де-факто, 16 липня 1990 року Україна вже стала незалежною, самостійною, суверенною державою. Підтвердженням цього слугує Постанова Верховної Ради №56-ХІІ «Про День проголошення незалежності України». Тут прямо зазначається: «Підтверджуючи історичну вагомість прийняття Декларації про державний суверенітет України 16 липня 1990 року, вважати день 16 липня - Днем проголошення незалежності України і щорічно відзначати його як державне загальнонародне свято України».

Отож Днем незалежності України було проголошено 16 липня на честь прийняття Декларації про державний суверенітет України. Багато інших країн колишнього СРСР також пішли шляхом святкування дня незалежності в день прийняття декларації про суверенітет.

Українська держава, проголошена 16 липня 1990 року достатньо стрімко розвивалася. Уже 1 листопада 1990 року зібралася на своє перше засідання Конституційна комісія, яка взялася до розробки Основного Закону України на основі Декларації про державний суверенітет. Концепція нової конституції була схвалена на засіданні законодавчого органу 19 червня 1991 року, а 24 серпня 1991 року у зв’язку з державним переворотом в СРСР Верховна Рада Української РСР вирішила підкріпити свій суверенітет Актом проголошення незалежності України.

У самому акті надзвичайно мало положень. Зазначається лише про незалежність України та створення самостійної української держави, про неподільність і недоторканність території України. Також утверджено чинність виключно Конституції і законів України.

20 лютого 1992 року була виправлена дата Дня незалежності. Постановою Верховної Ради вона була перенесена з 16 липня на 24 серпня. Так Українська державність стала на один рік молодшою. Після цього дату 16 липня деякий час відзначали як день прийняття Декларації про державний суверенітет України. Однак з кожним роком цій події приділялося все менше і менше уваги, що є не зовсім справедливо.

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

Джерело - http://www.rv.gov.ua/sitenew/demydivsk/ua/5738.htm

 

Переглядів: 1077 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 28.03.2024, 20:08
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024